
Smashed pavlova med pasjonsfruktcurd, krem og ristede pistasjnøtter
Pavlovaen og curden kan lages dagen før servering.
Tid: 40 min. + 1 time i ovn
Antall personer: 8–10
6 eggehviter
3 ½ dl sukker
1 ts hvitvinseddik
Pasjonsfruktcurd: 8 pasjonsfrukter 2 eggeplommer 3 egg 175 g smør 3 dl sukker 1 dl ferskpresset sitronsaft
Topping: 3 dl kremfløte ½ dl ristede pistasjnøtter eller hasselnøtter 1 ts bærpulver, f.eks. bringebærpulver små påskeegg med sjokolade, knust ev. spiselige fioler
Slik gjør du:
1. Curd: Del pasjonsfruktene i to og grav ut fruktkjøttet. Pisk eggeplommer og egg kremete. Smelt smøret i en kasserolle og tilsett sukker under omrøring. Rør inn pasjonsfruktkjøtt og sitronsaft. Pisk inn eggeblandingen, bruk gjerne ballongvisp.
2. La curden putre og tykne mens du visper, ca. 5 min. La den avkjøles før du setter den i kjøleskapet.
3. Sett ovnen på 150 °C. Stivpisk eggehvitene ved høy hastighet til det dannes topper. Tilsett sukker, litt om gangen, og pisk i ca. 30 sek. mellom hver gang. Samle all marengsen i bunnen av bollen, og pisk i ytterligere ca. 6 min. til marengsen er fast og glansfull. Tilsett eddik og pisk i ytterligere ca. 2 min.
4. Fordel marengsen i små rundinger, 10–15 cm i diameter, på et stekebrett kledd med bakepapir. Sett brettet midt i ovnen, senk ovnstemperaturen til 120 °C. La dem tørke i ovnen i ca. 1 time. Slå av varmen og la marengsen avkjøles i ovnen.
5. Pisk fløten til krem. Bryt marengsen i mindre biter og fordel dem pent på et fat sammen krem, curd, nøtter, bærpulver, sjokolade og ev. fioler.

Sjokoladekake med appelsinsjokoladekrem
Bunn og sjokoladekrem kan lages dagen før servering. Hvis du får litt pisket krem til overs etter pynting, serverer du den bare ved siden av kaken.
Tid: 30 min. + 25 min. i ovn
Antall personer: 8–10
100 g smør
2 egg
2 dl sukker
1 dl hvetemel
½ dl kakao, siktet
1 ts vaniljesukker
1 krm salt
Appelsinsjokoladekrem: 2 dl kremfløte 200 g mørk eller lys sjokolade 1 ss revet appelsinskall
Topping: 2 dl kremfløte
Pynt: sjokoladekaniner, påskegodt, f.eks. sjokoladeegg
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 175 °C. Smelt smøret, la det få en gyllenbrun farge. La det avkjøles.
2. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland mel, kakao, vaniljesukker og salt. Rør melblandingen inn i eggedosisen. Bland inn smøret. Hell kakerøren i en smurt og melet springform, ca. 20 cm i diameter.
3. Stek kaken midt i ovnen i ca. 25 min. Sjekk med en kakenål at den er gjennomstekt. La den avkjøles.
4. Appelsinsjokoladekrem: Kok opp fløten. Ta kasserollen av varmen, og tilsett sjokolade i biter. Rør til sjokoladen har smeltet. Tilsett appelsinskall og la kremen avkjøles. Fordel kremen oppå kaken og og la den stå i kjøleskapet i ca. 1 time til den har stivnet.
5. Pisk 2 dl fløte til krem og ha den i en sprøytepose og sett små «topper» på kaken. Pynt med sjokoladekaniner og sjokoladepåskeegg.
Les også: Vanilje -og jordbæriskrem med kakesmuler

Porsjonskaker med marsipan og marengstopp
Rullekaken kan lages i god tid før servering. Hvis du har dårlig tid, kan du bruke rullekake fra butikken.
Tid: 30 min. + 5 min. i ovnen
Antall kaker: 4–6
3 egg
1 ½ dl sukker
2 dl hvetemel
1 ts bakepulver
½ dl melk eller vann
Fyll: 2 dl syltetøy, mos eller blandet krem, f.eks. bringebær-, jordbær-, multe-, blåbær eller hasselnøttkrem
Marengs: ¾ dl vann 1 ½ dl sukker 3 eggehviter 1 ts ferskpresset sitronsaft eller hvitvinseddik
Pynt: 1 pakke g
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 250 °C. Pisk egg og sukker til eggedosis. Bland mel og bakepulver. Vend det inn i eggedosisen. Rør inn væsken. Smør ut kakerøren jevnt i en langpanne kledd med et smurt bakepapir.
2. Stek midt i ovnen i ca. 5 min. Strø litt sukker jevnt over kaken. Velt den forsiktig over på et stykke bakepapir på en rist. Dra forsiktig bort bakepapiret som den har stekt på.
3. Fordel ønsket fyll jevnt utover den varme kakebunnen. Rull den sammen fra langsiden ved hjelp av papiret. La rullekaken avkjøles i papiret med skjøten ned.
4. Marengs: Kok opp vann og sukker i en kasserolle. La det koke til det når 122 °C, bruk termometer.
5. Stivpisk eggehviter og sitronsaft med elektrisk visp i en godt rengjort og tørr bolle. Tilsett den varme sukkerlaken mens du fortsatt pisker. Pisk i ca. 10 min. til marengsen er avkjølt.
6. Skjær rullekaken i ca. 3 cm tykke skiver. Legg dem med snittflaten opp. Kjevle ut figurmassen tynt som et marsipanlokk. Skjær den i 4 cm brede remser. Fest en marsipanremse rundt hver rullekakeskive og fordel marengs på toppen. Brenn marengsen med en gassbrenner til den har fått fin farge. Pynt med perler eller godteri.