Du kan forenkle oppskriften ved å hoppe over å bake kakesmuler og bare knuse ferdigkjøpte kaker eller søte kjeks i stedet.
Tid: 30 min. + 24 timer i kjøleskap + tid til nedfrysing + 15 min. steketid
Antall porsjoner: 6–8
Her er ingrediensene:
1 gelatinplate1 vaniljestang
3 dl helmelk
2 dl kremfløte
6 eggeplommer
1 1⁄2 dl sukker
3⁄4 dl jordbærsyltetøy
Kakesmuler:
100 g smør2 1⁄2 dl hvetemel
1⁄2 dl sukker
et par klyper salt
1 ss kaldt vann
Tilbehør:
eventuelt iskremkjeks
Slik gjør du:
1. Legg gelatinplaten i bløt i kaldt vann i ca. 5 min. Del vanilje stangen i to på langs og skrap ut frøene.2. Kok opp melk, fløte, vaniljefrø og stang. Visp eggeplommer og sukker hvitt og luftig i en bakebolle. Hell vaniljemelken over de piskede eggene og bland godt.
3. Hell blandingen tilbake i kasserollen og varm opp mens du hele tiden visper til temperaturen er 85 °C. Ta kasserollen vekk fra varmen. Klem vannet ut av gelatinplaten og la den smelte i iskremrøren. Sil røren og la den avkjøles. La gjerne røren stå og modne i kjøleskapet i ca. 24 timer. Frys deretter ned iskremen i en iskremmaskin.
4. Kakesmuler: Sett ovnen på 175 °C. Bland smør, mel, sukker og salt. Ha i vannet og arbeid det raskt sammen til en deig. Smuldre deigen utover et stekebrett dekket med bakepapir. Stek midt i ovnen i ca. 15 min. Rør gjerne rundt i smulene en gang i løpet av steketiden. La smulene avkjøles.
5. Bland den ferdige iskremen med kakesmuler og litt av jordbær syltetøyet. Ha i resten av syltetøyet og lag «virvler» i iskremen med en spiseskje for å få et fint mønster. Server eventuelt iskremen i ferdigkjøpte iskremkjeks.