3 oppskrifter på sommerkaker med bær og blomster
Å bake i langpanne er enkelt og praktisk. Og ekstra fint om man får mange gjester eller bare vil ha noen godbiter ekstra i fryseren. Her er våre sommerfavoritter med bær og blomster.
Langpannekake med tyttebær
Bruk finmalt rørsukker, så løser det seg opp lettere når det vispes sammen med eggene.
Tid:
20 min + 25 min i stekeovn
Porsjoner:
30 ruter
250 g tyttebær
½ dl + 1 ½ dl rårørsukker
100 g smør
3 egg
4 dl hvetemel (240 g)
2 ts bakepulver
1 dl melk
Topping:
100 g smør
2 dl havregryn
1 dl hvetemel
1 dl rårørsukker 1
ts vaniljesukker
Pynt:
pelargoniablomsterblader
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 °C. Bland tyttebærene med ½ dl sukker og la stå i ca. 10 min.
2. Smelt smøret. Visp egg og 1 ½ dl sukker til eggedosis. Bland i mel, bakepulver, smør og melk og rør til en jevn røre.
3. Hell røren i en langpanne med bakepapir, ca. 20 x 30 cm. Dryss over tyttebærene. Stekes midt i ovnen i ca. 15 min.
4. Topping: Bland alle ingrediensene i en kjele, og varm opp på svak varme til smøret har smeltet. 5. Ta kaken ut av ovnen og øk ovnstemperaturen til 225 °C. Dryss toppingen over kaken og stek ytterligere 10 min., til toppingen har fått fin farge. La kaken avkjøles før du skjærer den i ruter. Pynt med pelargoniablomsterblader.

Melkesjokoladekake med bringebær
Hvis du fryser ned kaken, må du vente med å pynte den med sjokolade og bringebær til rett før servering.
Tid: 15 + 15 min i stekeovn
Porsjoner: 20 ruter
200 g smør
100 g + 100 g melkesjokolade
4 egg
2 ½ dl sukker
5 dl hvetemel (300 g)
½ dl kakao
2 ts bakepulver
150 g bringebær
Pynt:
bringebær
spiselige, usprøytede blomster og blader, f.eks. blader fra bringebærbusken og pelargonia og roser
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 °C. Smelt smøret og 100 g sjokolade på svak varme i en kjele. Visp egg og sukker til luftig eggedosis. Bland sammen mel, kakao og bakepulver. Sikt blandingen i eggedosisen og rør inn sjokoladesmøret.
2. Hell røren i en langpanne med bakepapir, ca. 20 x 25 cm. Strø over bringebær. Stek kaken midt i ovnen i ca. 15 min. La avkjøles.
3. Smelt 100 g sjokolade i mikro eller i vannbad. Ringle sjokoladen over kaken. La den stivne før kaken skjæres i ruter. Pynt rutene med bringebær, blomster og blader ved servering.
Tips
Smelt sjokoladen til pynt i en plastpose i en kjele med varmt vann. Klipp et lite hull i posen og ringle sjokoladen over kaken i et fint mønster.

Blåbær og sitronruter
Blåbær og sitron er en perfekt kombinasjon som passer fint i en lettlaget kake. Kaken kan gjerne fryses.
Tid: 15 min + 25 min i stekeovn
Porsjoner:
20 ruter
150 g smør, romtemperert
2 ½ dl sukker
3 egg
½ dl melk
3 ½ dl hvetemel (210 g)
1 ts bakepulver
1 sitron
250 g blåbær
Pynt:
melis
stemorsblomster
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 C. Rør sammen smør og sukker til det er luftig. Tilsett eggene, ett om gangen, og visp kraftig. Bland inn melken.
2. Bland mel og bakepulver inn i røren. Skyll sitronen grundig i lunkent vann. Riv skallet og ha det i røren.
3. Fordel røren i en form med bakepapir, ca. 20 x 30 cm. Dryss over blåbærene. Stek kaken midt i ovnen i ca. 25 min. La kaken avkjøles før du skjærer i ruter. Dryss over melis rett før servering. Pynt med stemorsblomster.
Tips
Vil du gjøre rutene litt festligere, kan de pyntes med glasur av melis og presset sitron.
Les også: 7 sunne kaker
