Oppskrift på påskesitronkaker med glasur og strøssel

De er gøyal påskesyssel for både barn og voksne!

påskesitronkaker
© Styling: Petra Lindstrand / Foto: Helén Pe

Slik lager du sitronkakene:

NB! Deigen er litt klissete, så den må avkjøles før du kjevler og stanser ut kaker, og settes kaldt igjen før kakene stekes. Det gjør at kakene holder formen og ikke flyter ut ved steking

Tid: 1 time + avkjølingstid + 7 min. i ovnen

Til: 60 kaker (avhengig av størrelse)

  • 1 sitron
  • 350 g smør, romtemperert
  • 3 dl sukker
  • 50 g kremost naturell
  • 2 eggeplommer
  • 1 egg
  • 2 krm ekte vaniljepulver
  • 7 dl hvetemel (420 g)
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts salt

Slik gjør du:

  1. Skyll sitronen godt i lunkent vann. Riv skallet. Visp smør, sukker og kremost luftig i ca.5 min. med elvisp.
  2. Visp eggeplommer, egg, vaniljepulver og sitronskall inn i røren.
  3. Bland mel, bakepulver og salt. Hell melet i røren og jobb den raskt sammen til en deig.
  4. Legg deigen på en stor bit plastfolie, og form den til en tykk leiv ved hjelp av folien. Pakk den inn i plast, og la den ligge i kjøleskapet i ca, 2 timer, til den er hard.
  5. Del deigen i to. Legg den ene biten i kjøleskapet så lenge. Kjevle ut den andre deigbiten til en leiv, ca. 3 mm tykk, på en benk strødd med hvetemel. Trykk ut kaker med kakeformer.
  6. Legg kakene på brett med bakepapir. La stå i kjøleskapet i ca. 20 min. Sett ovnen på 200 grader.
  7. Dra bakepapiret over på et stekebrett. Stek kakene midt i ovnen i 7–8 min., til de begynner å få farge. Ta dem ut og la kakene avkjøles på rist.

Slik lager du glasuren:

Gøyal påskesyssel for både barn og voksne! Oppskriften gir en litt tykkere glasur – perfekt for å sprøyte kantene på kakene med. Spe glasuren med litt vann til en løsere glasur, og smør den
på kakene.

Tid: 10 min. + tid til pynting
Til: 4 dl

  • 500 g melis
  • 1 dl eggehvite
  • fargepasta eller konditorfarge, f.eks. gul, blå, oransje, rosa
  • ev. vann

Pynt:

  • strøssel i ulike farger og fasonger

Slik gjør du:

  1. Sikt melisen ned i en skål. Tilsett eggehviten og visp med elvisp i 3–5 min., til glasuren er luftig.
  2. Ha glasuren i ulike skåler og rør inn farger i ønsket mengde. Spe med litt vann for å få løsere konsistens, og tilsett mer melis om du vil ha tykkere glasur, se tips over.
  3. Sprøyt og smør glasur på kakene, og pynt etter egen fantasi. La glasuren tørke i 2–3 timer før servering.