© Esten Borgos

Tradisjonell fiskesuppe med jolekling

Prøv den deilige julesuppen med tradisjonell lefse fra Telemark.

3. desember 2015 av Cecilie Espensen, oppskrifter av Bodil Nordjore

Julens fiskesuppe

– Me et fiskesuppe på jolekvelden, men då har eg ikkje fiskebitar uppi suppa, då et me fisk inntil suppa med nybaka og nysmurd kling, forteller Bodil Nordjore, tradisjonsmatekspert i matmagasinet Tara Smak. 

 

2-3 løk

smør til steking

3 ss kveitemjøl

god fiskekraft

litt fløyte

litt rjome

litt mjølk

litt sitronsaft

finsnitta purre

gulrotbitar

fiskebiter av hvit og rød fisk

 

Slik gjør du:

Smelt smøret, skjær lauken i fine, små bitar og fres den blank i smøret. Ha kveitemjøl og rør godt. Spe med fiskekraft til suppa er passa tykk. Lat dette trekke litt. Ha i mjølk, fløyte og rjome, smak til med salt og pepper. Press ei halv sitron og ha saften i. Syra bryter mot det feite, og gjør suppa frisk og smakfull.

Ha oppi finhakka grønnsaker, og til slutt fine små fiskestykker.

 

Jolekling etter gamle Ingebjørg Træe

Tradisjonsrik lefse fra Telemark.

 

3 l melk

3 dl vann

½ kg meierismør

3 ss sukker

3 ts salt

2,7–3 kg hvetemel

 

Slik gjør du:

1. Kok opp melk, vann og smør og bland i det tørre.

2. Elt deigen fin og glatt. Del i 30–35 emner.

3. Kjevle og stek på steketakke, legg i ”lån” ­(stabel).

4. Bløt lefsene, en om gangen, ved hjelp av vann på en sprøyeflakse. Smør godt med smør og sukker og brett i fin konvolutt. Klingen skal alltid ha 4 lag.

Kanskje er du også interessert i...