Julens fiskesuppe
– Me et fiskesuppe på jolekvelden, men då har eg ikkje fiskebitar uppi suppa, då et me fisk inntil suppa med nybaka og nysmurd kling, forteller Bodil Nordjore, tradisjonsmatekspert i matmagasinet Tara Smak.
2-3 løk
smør til steking
3 ss kveitemjøl
god fiskekraft
litt fløyte
litt rjome
litt mjølk
litt sitronsaft
finsnitta purre
gulrotbitar
fiskebiter av hvit og rød fisk
Slik gjør du:
Smelt smøret, skjær lauken i fine, små bitar og fres den blank i smøret. Ha kveitemjøl og rør godt. Spe med fiskekraft til suppa er passa tykk. Lat dette trekke litt. Ha i mjølk, fløyte og rjome, smak til med salt og pepper. Press ei halv sitron og ha saften i. Syra bryter mot det feite, og gjør suppa frisk og smakfull.
Ha oppi finhakka grønnsaker, og til slutt fine små fiskestykker.
Jolekling etter gamle Ingebjørg Træe
Tradisjonsrik lefse fra Telemark.
3 l melk
3 dl vann
½ kg meierismør
3 ss sukker
3 ts salt
2,7–3 kg hvetemel
Slik gjør du:
1. Kok opp melk, vann og smør og bland i det tørre.
2. Elt deigen fin og glatt. Del i 30–35 emner.
3. Kjevle og stek på steketakke, legg i ”lån” (stabel).
4. Bløt lefsene, en om gangen, ved hjelp av vann på en sprøyeflakse. Smør godt med smør og sukker og brett i fin konvolutt. Klingen skal alltid ha 4 lag.