Slik lager du ekte italiensk pizza
Tara Smak har vært i Italia og lært å lage skikkelig pizza. Her får du oppskriften.
Tara i Italia
En bedre ramme rundt pizzabaking finnes neppe. Tara-redaksjonen har vært på det vakre hotellet Tenuta San Pietro i Toscana, Italia, og der lærte en dyktig og glad kokk oss å lage skikkelig italiensk pizza.
Klikk deg videre for å se oppskriften på pizzaen vi lagde.

Ekte italiensk pizza
Til 4 porsjonspizzaer
Til pizzadeigen behøver du:
2,2 dl romtemperert vann
25 g fersk gjær
Ca. 400 g hvetemel tipo "00" (fås i velassorterte matvareforretninger)
1 romtemperert egg
30 g extra virgin olivenolje
! ss melk
Slik gjør du:
Ha vann og salt i en bolle. Tilsett gjær som du løser opp i vannet med fingrene.
Hell melet ut på en ren arbeidsflate. Lag en grop i midten der du tilsetter alle de våte ingrediensene. Bland først med en gaffel, og så med hendene, og elt til du får en myk, fin deig som ikke er klebrig. Alternativt kan du elte deigen i en kjøkkenmaskin.
La deigen hvile i 2 timer tildekket med et fuktig kjøkkenhåndkle.
Del deigen i 4 like deler og kjevle ut hver del til din egen lille pizzabunn.
Klikk deg videre for å få saus og topping til pizzaen.

Ekte italiensk pizza
Dette behøver du til tomatsaus:
400 g smaksrike tomater i biter
En klype salt
40 g extra virgin olivenolje
15 basilikumblader
Nykvernet pepper etter smak
Legg tomatene i en bolle. Tilsett de andre ingrediensene og bland godt sammen til en jevn saus. Bruk gjerne stavmikser, men ikke for lenge, da sausen er best med litt tykk konsistens. Smak til med salt og pepper.
Når du har kjevlet ut pizzabunnen din tar du på tomatsaus fra midten og i en sirkel utover, men ikke helt ut i kantene. Deretter strør du på revet mozzarella (eller en annen favorittost, men italienerne sverger til mozzarella til pizza), og deretter din favoritt-topping: Rødløk, champignon, tomat, ruccola, paprika, artisjokk - alt hva ditt hjerte måtte begjære. Gjerne også kjøtt eller fisk/skalldyr.
Stek helst pizzaen i steinovn når denne er så varm at det bare er glør der inne. Steinunderlaget holder nemlig perfekt temperatur når glørne fra veden skyves til side. Etter få minutter er pizzaen klar, så følg med hele tiden. Steking i steinovn sikrer den supersprø, tynne bunnen som er karakteristisk for nesten alle italienske pizzaer.

Ekte italiensk pizza
Parmesan-skinke, ruccola og olivenolje skal ikke på pizzaen før den er ferdig stekt.
Steinovn er jo ikke så vanlig i Norge, men steker du pizzaen på pizzastein i din egen stekeovn så får du tilnærmet samme effekt.
En ny pizzastein skal bløtlegges i kaldt vann i 2 timer før du tar den i bruk slik at den ikke sprekker. De påfølgende gangene holder det at du skyller den i kaldt vann.
Sett den så inn i kald ovn. Ha ovnen på 230 grader til steinen er varm.
Dryss litt mel på spaden som følger med pizzasteinen, skli den under den ustekte pizzaen, og stek den så på den oppvarmede steinen. Følg med - det går fort.
Pizzastein med spade får du kjøpt hos bl.a. Jernia.
