Franske galetter
Galetter fra Bretagne lages av bokhvetemel, som gir en god og spesiell smak som passer spesielt godt til salt fyll. En lav panne uten kanter er best til galetter når de skal lages ekstra tynne. Stek kun på den ene siden og topp galetten når den ustekte overflaten er tørr, etter noen minutter.
Tid: 45 min + 2 timer svelling
Antall galetter: 8–103 ½ dl bokhvetemel
2 dl kefir eller yoghurt
2 ½ dl vann
2 egg
2 krm salt
2 ss smør
Tilbehør:
200 g babyspinat
2 ss olivenolje
1 ts + 1 krm flaksalt
1 krm + 1/2 krm kvernet svart pepper
8–10 egg
150 g kokt eller røkt skinke
2 dl revet gruyère eller Jarlsberg
Slik gjør du:
1. Visp sammen bokhvetemel og kefir. Rør inn vannet, litt om gangen. Tilsett egg og salt og pisk til en jevn og en klumpfri røre.
2. La røren svelle i kjøleskapet i ca. 2 timer eller over natten.
3. Tilbehør: Stek spinaten i olje. Krydre med 1 ts salt og 1 krm pepper. Holde den varm.
4. Smelt litt smør i en middels stor stekepanne og hell i litt av røren. Drei stekepannen rundt slik at røren fordeler seg og blir en tynn galette. Stek i ca. 1 min på middels varme.
5. Knekk forsiktig et egg og stikk hull i eggeplommen. Stek egget i galetten i 1–2 min til det har stivnet litt. Det skal fortsatt være kremet og litt rennende. Tilsett spinaten og riv biter av skinken rundt egget. Strø over revet ost og smak til med 1 krm salt og ½ krm pepper.
6. Brett opp kantene ca. 3 cm, slik at galetten blir firkantet. Server umiddelbart eller hold alle galettene varme.
Les også: 8 grunner til å drikke ingefær-te
