Lammeroastbiff med lun salat og mandelpesto
Antall porsjoner: 6–8 som buffé
2 stilker frisk rosmarin
1,6 kg lammefilet (flere små)
1 ts salt
1 krm kvernet svart pepper
2 ss olivenolje
Lun salat:
1 kg gulrøtter
6 plommetomater
2 ss olivenolje
salt og pepper
1 boks (300 g) kidneybønner eller linser
½ sitron, revet skall
½ sitron, saft
2 hvitløksfedd
2 stilker frisk rosmarin
2 ss olivenolje
80 g spinat
Mandelpesto:
½ sitron, revet skall
1 liten potte basilikum
½ dl rucola
1 dl mandler
2 hvitløksfedd, skrelt
1 dl revet parmesan
1 dl olivenolje
salt og pepper
Garnering:
frisk rosmarin
sitron

Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 225 °C.
2. Finhakk rosmarinen. Rens lammefiletene og bind dem eventuelt opp med hyssing om nødvendig for å få jevn tykkelse. Gni inn kjøttet med rosmarin. Varm opp oljen i en stekepanne og brun kjøttet på alle sider i varm panne. Krydre med salt og pepper. Flytt kjøttet over i en langpanne kledd med bakepapir.
3. Mandelpesto: Blend sitronskall, basilikumblader, rucola, mandler, hvitløksfedd, parmesan og olje i en food prosessor. Smak til med salt og pepper.
4. Lun salat: Skrell gulrøttene og del dem først på langs og så i kortere biter. Skjær tomatene i store båter. Fordel gulrøtter og tomater i en langpanne kledd med bakepapir. Ringle olivenolje over og bland alt godt sammen. Krydre med salt og pepper. Bak midt i ovnen i 20–30 minutter.
5. Skyll bønner eller linser og la renne av. Vask sitronen godt, riv skallet og press saften. Bland bønner/linser med sitronskall og -saft, skrelt og hakket hvitløk, hakket rosmarin, salt og pepper.
6. Ta grønnsakene ut av ovnen, senk temperaturen til 150 °C. Stek lammefiletene rett under midten av ovnen til kjernetemperaturen er 58–60 °C, rosa. Ta kjøttet ut og la det hvile i ca. 15 minutter.
7. Bland alle ingrediensene til salaten på et fat. Topp med lam, mandelpesto, sitron og rosmarin.
Vil du ha mer inspirasjon til retter å servere i påsken? Her er 6 klassiske oppskrifter til påskelunsjen