Oppskrift på bucatini marinara alla griglia
Tid: 40 min.
Antall personer: 6
Dette trenger du:
- 400 g bucatini eller spagetti
- 250 g små blekksprut (sepia) fersk eller frosne
- og tint
- 200 g kamskjell
- 200 g pillede reker
- 12 sjøkreps
- 1 kilo blåskjell
- 1 hvitløkfedd
- 1 sitron
- ½ dl olivenolje
- ¼ ts salt
- 1 gulrot
- 2 sjalottløk
- 2 hvitløkfedd
- 1 stilk stangselleri
- 3 ss olivenolje
- 2 bokser hakkede tomater
- ½ dl tomatpuré
- ½ dl tørr hvitvin
- 2 ts sukker
- 1 ansjosfilet
- 1 laurbærblad
- 1 ts oregano
- 2 krm chiliflak
- 1 ts salt
- 1 krm kvernet svart
- pepper
Garnering: hakket bladpersille
Tilbehør: ev. grillet brød
Slik gjør du:- Tomatsaus: Skrell og finhakk gulrot, løk og hvitløk. Rens og finhakk stangselleri. Fres løken i olje i en kjele i 2–3 min. Tilsett hvitløk, gulrot og selleri og la det frese med i ca. 2 min. Tilsett hakket tomat, tomatpuré, vin, sukker, ansjosfilet og krydder. La det putre under lokk i ca. 20 min. Krydre med salt og pepper.
- Marinade: Skrell og skjær hvitløk i skiver. Skyll sitronen godt i lunkent vann. Riv skallet og press ut 2 ts saft. Bland alle ingrediensene.
- Skjær blekkspruten i mindre biter. Vend blekksprut, kamskjell, reker og sjøkreps i marinaden. Rens og skrubb blåskjell under rennende kaldt vann. Kast ødelagte blåskjell og skjell som ikke lukker seg når du banker på dem.
- Kok pastaen etter anvisningen på pakken. Dersom tomatsausen er for tykk, kan den spes med litt av kokevannet.
- Grill skalldyrene på direkte varme. De har forskjellige grilltider, men alle skal grilles relativt raskt på høy varme. Grill blåskjellene under lokk til de har åpnet seg. Kast blåskjell som ikke har åpnet seg.
Bland pastaen med tomatsausen. Vend forsiktig inn skalldyrene og dryss persille over. Server gjerne grillet brød til.

ISKALDT TIPS Skalldyr er ømfintlige råvarer, så ta med deg kjøle-elementer eller en kjølebag som holder delikatessene kjølige på vei hjem fra butikken eller fiske handleren.
© Helén Pe