Coq au vin: Fransk gryte med kylling og rødvin

En fransk klassiker som her får koke ferdig i ovnen. Egentlig er det hane i originaloppskriften, men siden det er vanskelig å få tak i, erstattes den med kylling, og for enkelhets skyld brukes ferdig oppstykkede kyllingdeler.

Oppskrift på fransk gryte
© Foto: Anna Kern

Coq au vin: Fransk gryte med kylling og rødvin

Unngå å slå av skjermen

Ingredienser

2 pers

  • ½ kg kyllinglår og kyllingklubber, blandet
  • gulrøtter
  • 2 hvitløkfedd
  • ½ klype salt
  • 2 klyper + 2 klyper kvernet svart pepper
  • ½ ss smør
  • 2 dl fyldig rødvin, fransk
  • 2½ dl vann
  • 1 kapsler kylling fond du chef à 28 g hver
  • laurbærblader
  • ¼ ss timian
  • 5 små løk eller sjalottløk
  • ½ ss maisenna
  • ½ pakke bacon (140 g)
  • 125 g sjampinjong

Garnityr:

  • persille eller timian

Tilbehør:

  • potetmos eller presset potet
  • aspargesbønner

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 200 grader. Skrell og skjær gulrøttene i tykke skiver. Skrell og finhakk hvitløken.
  1. Tørk av kyllingbitene med tørkepapir og brun dem på alle sider i smør i en varm stekepanne. Krydre med 1 ts salt og 2 klyper pepper. Legg bitene over i en ildfast gryte.
  1. Fres gulrøttene i samme panne. La hvitløken surre med i ca. 1 min. Tilsett vinen og la det koke opp. Hell over i gryten og tilsett vann, fondkapsler, laurbærblad og timian.
  1. Skrell løken. Rens sjampinjongene og skjær dem i fire dersom de er store. Finstrimle baconet.
  1. Stek løk, sopp og bacon til det får fin farge. Krydre med 1 klype salt og 2 klyper pepper.
  1. Rør inn de stekte ingrediensene i gryten. Sett på lokket og tilbered midt i ovnen i ca. 50 min. – til kyllingen er gjennomkokt.
  1. Fjern fett som har dannet seg på overflaten med en skje. Jevn gryten med maismel rørt ut i litt kaldt vann.
  1. Pynt gryten med persille og server med grov potetmos og aspargesbønner.
Fransk gryte
© Foto: Anna Kern