Juletapas - 6 deilige oppskrifter
Passer ikke tapas til jul, sier du? Prøv å motstå disse digge rettene, om du kan.
6 gode retter du kan ha som tapas til jul:

RICOTTAFIKEN SOM JULETAPAS
En enkel, men utrolig smakfull juletapas som også pynter på bordet. Bedre blir det ikke.
Ingredienser:
8 stk fiken
4 ss ricotta
4 skiver spekeskinke, finhakket
1/2 dl basilikum, finhakket
1/2 ts hvit pepper, malt
Slik gjør du:
Skjær av toppene på fikenene. Skrap ut fikenkjøttet fra toppene og litt kjøtt ut av bunnene. Bland kjøttet med ricotta, spekeskinke, pepper og basilikum.
Fyll fikenbunnene med ricottablandingen, og sett på toppene før servering.

MEDISTER ALBONDIGAS SOM JULETAPAS
Her er den tradisjonelle medisteren i en ny og spansk utgave, en juletapas som bør være på ethvert bord i julen.
Ingredienser:
400 g medisterfarse
1 ss flytende margarin
1 boks tomater, hakkede
1 ts salt
1 ts svart pepper, malt
½ ts kanel
½ ts allehånde
3 stk laurbærblad
2 stk pære, i staver
**Slik gjør du:
Form medisterdeigen til små boller i hånden ved hjelp av en skje og vann.
Stek bollene i en middels varm stekepanne til de blir pent brune.
Ha tomater, krydder og laurbærblad i en stekepanne eller gryte.
Ha de stekte bollene over i tomatblandingen og la dette syde til sausen er tykk.
Server med pærer kuttet i staver.

SOYAMARINERTE KYLLINGKLUBBER SOM JULETAPAS
En spennende juletapas du kan lage selv og som garantert vil falle i smak hos både store og små rundt bordet er disse kyllingklubbene.
Ingredienser:
8 stk kyllingklubber (nederste delen av kyllinglåret)
3 ss soyasaus
2 ss ketjap manis (søt soyasaus)
2 ss olivenolje
2 båter hvitløk, finhakket
1 stk rød chili, finhakket
2 stilker frisk rosmarin
Slik gjør du:
Bland soyasaus med olje, hvitløk, chili og rosmarin.
Vend kyllingklubbene i blandingen og ha dem i en ildfast form. Ha også i marinaden.
Stek dem på 200°C i 30 minutter.

CAPRESETÅRN MED KASPOL-SAUS SOM JULETAPAS
Disse tre ingrediensene passer perfekt sammen og det blir nesten ikke lettere å lage juletapas enn dette. Til og med fargene passer perfekt inn i julens nyanser.
Ingredienser:
8 stk tomat
4 stk mozzarella
1 potte basilikum
Kaspol-saus:
4 stk grønne oliven, grovhakkede
4 stk svarte oliven, grovhakkede
4 skiver spekeskinke, i strimler
2 ss kapers
6 ss olivenolje (ikke virgin)
Slik gjør du:
- Lag Kaspol-saus: Varm opp olivenolje til kokepunktet og tilsett spekeskinke, oliven og kapers. Avkjøl.
Skjær tomater og mozzarella i skiver og legg dem lagvis, med basilikumblader mellom lagene.
Ha en spiseskje med Kaspol-saus på hvert av tårnene rett før servering.

JULERULLER MED JULEDIPP SOM JULETAPAS
Disse smakfulle rullene er en smart juletapas å ta med hvis du blir invitert til en juletapasfest.
Ingredienser:
400 g kjøttdeig av svin
3 ss rapsolje
1 stk løk, i tynne strimler
200 g hodekål, i tynne strimler
1 stk gulrot, i tynne strimler
1 ts allehånde
1 ts ingefær
1 ts nellik, malt
1 ts karve
3 ss fiskesaus
16 stk vårrullflak, eller filodeig (25 x 25 cm)
1 ss rapsolje, til pensling
1 ss sesamfrø
2 ss vann, til å feste/lime
Kesamdipp:
1 boks kesam
1 ts salt
1 ts pepper
2 ss hasselnøtter
6 stk svisker
Slik gjør du:
- Fres løk i olje til den er blank. Bruk gryte.
Tilsett hodekålen, og stek til kålen er myk, ca. tre minutter.
Bland i gulrøtter, krydder og fiskesaus.
Stek kjøttdeigen i olje i en stekepanne, og bland den med grønnsakene.
Avkjøl kjøtt- og grønnsaksblandingen.
Legg et vårrullflak på arbeidsbenken med ett av hjørnene mot deg. Fordel to spiseskjeer av fyllet litt inn på vårrullflaket. Rull sammen til cirka halvveis inn på flaket. Brett de to hjørnene inn mot midten og rull vårrullen tett sammen. Lim den siste spissen med vann. Legg vårrullen på stekeplate med bakepapir, og gjenta denne prosessen til du er ferdig med alle vårrullene.
Pensle vårrullene med olje, og dryss sesamfrø over. Stekes så i forvarmet ovn på 225°C i ca. ti minutter.
Lag dippen mens vårrullene steker. Bland alle ingrediensene.

FENALÅR MED DJEVELEGG SOM JULETAPAS
Hva med å bruke fenalår i årets juletapas? Vi lover at det smaker helt nydelig sammen med djevelegg
Ingredienser:
4 stk egg, smilende (kokes i 6–8 minutter,
avkjøl i rennende kaldt vann)
2 ss majones
1 ts sitronsaft
½ ts tabasco
16 skiver fenalår
24 stk svarte oliven
gressløk Slik gjør du:
Del eggene i to på langs. Ta ut plommene, og bland dem med ingrediensene til fyllet.
Ha fyllet i en sprøytepose, og sprøyt det tilbake i eggene.
Anrett fenalårskivene på en tallerken sammen med djeveleggene. Pynt med oliven og gressløk.
Lyst til å prøve noe nytt denne julen? Her er syv fristende juledesserter som gir en perfekt avslutning på julemåltidet.
