Oppskrifter på spennende fingermat
Minifest i munnen! Her er oppskriftene på små og supergode munnfuller som passer perfekt til både festlige lag og helgekos.
Polentacrostini med mozzarella og parmaskinke
Ingredienser (12 stk)
- 120 g polenta
- 5 dl vann
- 1 lite fedd hvitløk, knust og finhakket
- 30 g revet parmesan
- salt og kvernet pepper
- 12 skiver parmaskinke
- 125 g mozzarella, revet i små biter
- basilikum til servering
Slik gjør du
Smør en 7-8 dl rektangulær kakeform med litt olje. Kok polentaen på middels til lav varme under stadig omrøring til den har tyknet. Rør inn salt, hvitløk og parmesan og hell over i formen.
La stå til polentaen er helt avkjølt. Du kan eventuelt forberede polentaen frem til dette trinnet dagen i forveien. Snu formen slik at du får polentaen ut. Skjær den deretter i 12 skiver, legg dem på en stekeplate smurt med olje og pensle toppsiden også.
Stek i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter til skivene har begynt å bli litt gylne og sprø. Fordel deretter mozzarellaen over skivene og sett dem under grillen i ovnen i noen få minutter til osten begynner å boble. Fordel parmaskinke over og pynt med basilikumblader.

Hjemmelagde vårruller med chilisaus
Ingredienser:
(12 stk)
- 3 små vårløk, finsnittet
- 100 g sukkererter, finsnittet
- 1 stor gulrot, revet
- 1 ss olje
- 2 ss soyasaus
- 1 fedd hvitløk, knust og finhakket
- salt og kvernet pepper
- 2 ss hakket fersk koriander
- 6 lag filodeig
- ekstra olje til pensling
- sesamfrø
Chilisaus
- 1 rød paprika, skåret i små biter og frø fjernet
- 2 røde chili, skåret i små biter, og evt. frø fjernet
- 5 ss sukker
- 1 dl hvitvinseddik
- 3-4 dl vann
- en klype salt
Kok opp alle ingrediensene til chilisausen sammen med to desiliter av vannet. La koke på middels varme under lokk i ca. 20 minutter, til den har blitt ganske tykk. Tilsett 1 dl til av vannet og småkok i fem minutter til. Gjenta eventuelt med 1 dl vann til om sausen er veldig tykk. Avkjøl.
Ha alle de snittede grønnsakene i en bolle sammen med olje, hvitløk, soyasaus, hakket koriander, pepper og eventuelt litt salt. Legg filolagene på benken og del dem i to slik at du får 12 firkanter. Fordel en liten spiseskje med grønnsaksblanding til en avlang form på ene kortenden av filodeigen. Press eventuelt ut saft av grønnsaksblandingen før du legger den på filodeigen.
Fold sidene av deigen over blandingen og ruller sammen. Lim igjen med litt olje på enden. Gjenta med resten. Ha bakepapir på en stekeplate og pensle med litt olje.
Plasser alle vårrullene på brettet og pensle dem med olje. Dryss litt sesamfrø over noen av rullene. Stek i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter eller til de er godt gylne. Server med chilisaus til.
TIPS! Både chilisausen og vårrullene kan gjøres klar dagen i forveien.

Crostini med krydret aubergine og pecannøtter
Ingredienser (12 stk)
- 2 middels store auberginer
- 4 ss hakket bladpersille
- 1 ts malt chipotlekrydder, evt. vanlig paprikapulver
- 1 ts malt spisskummen
- 4 ss hakkede pecannøtter
- 2 hvitløksfedd
- olje til steking
- 12 skiver surdeigsbaguette
Slik gjør du:
Skjær auberginen i 3 cm store terninger og fordel dem utover et stekebrett. Pensle med litt olje og bak i ovnen på 180 grader i ca. 15 minutter til auberginen har blitt litt myk. Legg deretter baguetteskivene over på stekebrettet og rist i ovnen i noen minutter, til de har blitt litt gylne og helt sprø.
Ha et par spiseskjeer med olje i en stor stekepanne og surr aubergineterningene over middels til høy varme sammen med krydder og pecannøtter til de har blitt godt gylne. Tilsett eventuelt litt sitronsaft eller ekstra olje om det blir for tørt. Du kan eventuelt lage auberginen til dette stadiet og så sette den i kjøleskapet til dagen etter. Bare varm den opp igjen i stekepannen på dagen for servering. Gni baguetteskivene med hvitløksfedd og fordel aubergineblandingen over. Du kan servere med litt crème fraîche om du vil.

Bønne- og baconsnack med honning- og limedressing
Ingredienser:
(12 stk)
- 200 g aspargesbønner
- 12 baconstrimler
- litt olje til steking
- 12 cocktailpinner
Honning- og limedressing:
- saft av 2 lime
- saft av 1 sitron
- 3-4 ss klar honning
- 1 ss hakket gressløk
- salt og kvernet pepper
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene til dressingen over i et glass og bland godt. Kok bønnene i lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Skjær dem i to og bunt sammen seks og seks halve bønner, rull baconstrimlene rundt og fest med cocktailpinner.
Ha litt olje i en stekepannen og surr alle buntene i 4-5 minutter over middels varme til de er godt gylne og baconet er gjennomstekt. Du kan eventuelt steke dem i ovnen på 190 grader i ca. 15-20 minutter eller til baconet er gjennomstekt.
Om du steker buntene i ovnen blir bønnene mørere, men baconet blir mindre sprøtt.

Crispy kylling med remuladedressing
Ingredienser:
(6-8 porsjoner)
- 400 g kyllingbryst
Marinade:
- 4 ss olivenolje
- 1 fedd hvitløk, knust og finhakket
- saft og skall av 1 sitron
- 1 ts tørket estragon
- nykvernet pepper
Til steking:
- 2 egg
- 150 g panko brødsmuler, eller sprø brødrasp
- salt og nykvernet pepper
- minst 1 liter solsikkeolje
Remuladedressing:
- 1 egg
- 2 ts sennep
- 1 ½ dl solsikkeolje
- 1 ts sitronsaft
- salt og kvernet pepper
- 2 ss hakket sylteagurk
2 ss kapers
Slik gjør du:
Lag remuladen med miksmaster/stavmikser: Ha egget i en bolle sammen med en teskje av sennepen og litt av oljen. La mikseren gå, hell gradvis i resten av oljen. Ønsker du en tykkere remulade bruker du bare plommen. Smak til med salt og pepper og bland inn agurk, kapers, sitronsaft og resten av sennepen. La stå i kjøleskapet.
Skjær kylling i tykke strimler og putt dem i en plastpose med marinaden. La stå i kjøleskapet i en halvtimes tid, eventuelt et par timer.
Visp egget og bland med brødsmuler, salt og nykvernet pepper. Varm opp oljen i en liten kjele til ca. 180 grader. Om du ikke har termometer, kan du teste oljen med en liten loffterning: Er den godt gylnet i løpet av 20-30 sekunder, er det klart.
Dryss salt over de marinerte kyllingstrimlene, dypp dem i egg og dekk dem godt med brødsmuler. Friter 3-4 strimler av gangen til de er gylne og gjennomstekte. Dette skal ta ca. 3-4 minutter avhengig av hvor varm oljen er. Det er mulig du må varme opp oljen litt mellom hver ladning.
Legg de ferdigstekte kyllingbitene over på tørkepapir til du er ferdig med all friteringen. Server med en gang sammen med remuladen.

Terter med ricotta, blåmuggost og timian
Ingredienser:
(12 stk)
*6 lag filodeig (à ca. 45x25 cm)
- 3 egg + 1 til pensling
- 200 g ricotta
- 1 dl fløte
- 70 g blåmuggost
- 50 g revet gulost el. cheddar
- 1 ss hakket timian
salt og kvernet pepper
Slik gjør du:
Del alle filolagene i to slik at du har 12 deler. Smør en 12-hulls muffinsform med olje. Fold alle de 12 filolagene to ganger slik at du får firkanter med fire lag. Legg dem over i muffinsformen og dander kantene litt.
Ha egg og ricotta i en bolle og pisk godt sammen. Smuldre blåmuggosten og ha den over i ricottablandingen sammen med fløte, timian, gulost samt godt med salt og pepper.
Disse tertene kan du også lage dagen i forveien, bare varm dem opp før servering.

Spinatrullade og Bloody Mary Granita
Ingredienser spinatrullade (ca. 14 skiver)
- 300 g spinat
- 4 egg, skilte
- 3 ss hvetemel
- ½ ts bakepulver
- 1 liten ts finrevet muskat
- 2 ss hakket bladpersille
- salt og kvernet pepper
- 30 g revet parmesan
Ostefyll:
- 5 ss ristede pinjekjerner
- 160 g smøreost med hvitløk
- 200 g fromage frais eller naturell kesam
- 2 ss kapers
- 1 liten ts oregano
Slik gjør du:
Sett ovnen til 190 grader. Kle en liten stekeplate på ca. 23x32 cm med bakepapir, eller legg ut et rektangel med bakepapir på en større plate og brett kanter opp på siden. Hakk spinaten i en kjøkkenmaskin og rør inn eggeplommer og alt det andre bortsett fra eggehviter og parmesan.
Pisk eggehvitene stive og fold dem inn i spinatblandingen. Hell over på bakepapiret og jevn utover. Stek i 10-15 minutter. Avkjøl helt. Rør sammen ingrediensene til ostefyllet.
Legg et lag med plastfolie på kjøkkenbenken og dryss parmesanen over. Snu spinatlaget forsiktig over på folien og smør ostefyllet jevnt over flaten. Rull forsiktig sammen fra langsiden ved å bruke plastfolien slik at du får en jevn rull. Stram folien litt og snurr den på kortsidene av rullen. La stå i kjøleskapet i et par timer eller til dagen etter. Skjær skiver av spinatrulladen rett før servering.
Ingredienser Bloody Mary granita (ca. 6 dl)
- ½ liter tomatjuice
- 2 ss Worchestershiresaus
- noen dråper tabascosaus
- saft av ½ sitron
- 1 ts pepperrot
- ¼ ts sellerifrø
- knust flaksalt og kvernet pepper
- 80 ml vodka
Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt. Hell over i en plastboks og la stå i fryseren til dagen etter. Pisk litt med en gaffel underveis når granitaen har begynt å fryse. Sett fram porsjonsglass og skrap granita med en skje og ha over i glassene. Server som kanapé eller aperitiff.
