© "Helt gresk"/Cappelen Damm

Fylte vinblader med egg- og sitronsaus

Se oppskriften på tradisjonelle dolmádes - fra Fedon Lindbergs greske bestemor.

15. april 2013 av Fedon Lindberg

La meg innrømme det med det samme. Denne retten krever tålmodighet, eller flere hjelpende hender. Da bestemor laget dolmádes (til hovedrett vel å merke), ble det rullet ikke mindre enn 400 stykker. Da var alle vi søsken samlet rundt det store kjøkkenbordet og rullet i vei. Jeg kan love dere at vi ble eksperter etter hvert. Nå nøyer jeg meg med å servere dolmádes bare som forrett …

Se flere greske retter fra Fedon Lindberg

10-12 porsjoner

ca. 50 friske vinblader, eller 275 g hermetiske vinblader
saft av ½ sitron
2 piskede eggehviter
6 dl kokende kjøttkraft (vann og 1 kjøttbuljongterning)
110 g grøtris eller ­arborioris
2 ts tørket mynte
700 g kjøttdeig
¾ dl extra virgin ­olivenolje
1 stor revet løk
1 ½ dl bladpersille
salt og pepper
3 ss smør

Slik gjør du:
1. Hvis du bruker friske blader, må du rense dem i kaldt vann først. Ha en kjele med kokende vann og litt salt klar på komfyren, og dypp så bunter med blader i vannet. La dem koke i ca. 1 min. Ta dem raskt opp, og la dem renne av i et dørslag. Ha dem over på en tallerken.

2. Bland alle ingrediensene til fyllet, minus smør, for hånd i en bolle.

3. Legg et vinblad på en skjærefjel, og form 1 ts fyll til en liten pølse på midten av bladet. Brett deretter begge endene av bladet innover og rull sammen. Fortsett til alle vinbladene og alt fyllet er brukt opp.

4. Dekk bunnen av en kjele med vinblader, slik at dolmádesene ikke svir seg. Bruk gjerne noen ødelagte blader til dette. Ha alle dolmádesene i kjelen tett-i-tett. Dryss litt salt over dem, og ha på smøret på toppen. Legg en omvendt suppetallerken over dolmádesene. Tilsett ca. 6 dl varmt vann i kjelen, og kok det hele på svak varme i ca. 1 time.

5. Når dolmádesene er ferdig kokt (ta gjerne en av dem og smak), tar du det som er igjen av væsken fra kjelen, og heller over i en annen kjele. Prøv så å presse en del av fuktigheten (vannet) ut av dolmádesene. Hvis de serveres som hovedrett, bør du beregne minst to dolmádes per person.

Avgolémonosaus:

2 egg
saft av to sitroner
3 dl kraft fra dolmádesene
1 ss maisenna rørt ut i 2 ss vann

Slik gjør du:
1. Visp sammen egg og sitronsaft. Tilsett kraften sakte, og spe med maisennajevningen. Kok deretter sausen under omrøring på svak varme til den tykner. Pass på at den ikke koker, da kan den skille seg.
2. Hell sausen over dolmádesene før servering.

Tekst og bilde: "Helt gresk"/Cappelen Damm

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...