© Skovdal & Skovdal/Allt om Mat

Ris a la mande med kirsebærsaus

Den danske varianten av riskrem er en litt mer luksuriøs enn den norske. Så hvorfor ikke prøve noe nytt i år?

27. november 2015 av Gitte Heidi Rasmussen

 

Vanskelighetsgrad: 2/4

Tid: 20 min. + 1 time koketid

Antall personer: 6-8

 

2 dl vann

2 dl grøtris (175 g)

1 liter H-melk

1/2 ts salt

3-4 ss sukker

1 vaniljestang, kun frøene

2 dl skåldede mandler (100 g), hakket

1-2 ss hvit portvin

2 1/2 dl kremfløte

 

Slik gjør du:

1. Kok opp vannet i en tykkbunnet kasserolle, tilsett grøtris og la det koke i 2 min. under omrøring. Tilsett melken, og kok opp ved middels varme under konstant omrøring slik at ikke melken brenner seg. La grøten koke i ca. 1 time ved svært svak varme. Rør jevnlig i grøten!

2. Smak til grøten med salt, og sett den til avkjøling.

3. Rør sukker, vaniljefrø, hakkede mandler og ev. litt hvit portvin inn i den kalde grøten.

4. Pisk fløten til krem, og vend den forsiktig inn i grøten. Smak til med ekstra sukker og ev. portvin. Sett risalamande i kjøleskapet frem til servering.

TIPS: Dynegrøt er perfekt for deg som har mye annet å gjøre eller som lett svir grøten. Slik gjør du: Når melk og gryn koker, setter du et tettsluttende lokk på kasserollen og pakker den inn i en dyne. La den stå på et lundt sted i ca. 4 timer så er grøten klar!

 

Kirsebærsaus

En herlig rik bærsaus til risengrynsgrøten. Sløyf portvinen for å lage en alkoholfri variant.

 

Vanskelighetsgrad: 1/4

Tid: 10 min.

Antall personer: 6

 

1 glass syltede kirsebær (350 g)

1 dl kirsebærvin

1/2 dl sukker (45 g)

1/2 dl vann

2 ts. Maizenna maisstivelse

 

Slik gjør du:

1. Kok opp laken fra kirsebærene i kasserolle sammen med kirsebærvin og sukker. La det koke inn til halvparten, tilsett kirsebærene og kok opp.

2. Rør maisstivelsen ut i litt kaldt vann, og ha jevningen i sausen under omrøring. La sausen koke i 1 min. til, og smak til.

 

 

 

Kanskje er du også interessert i...