5 velsmakende små munnfuller
Ønsker du å servere litt snacks til gjestene dine? Vi gir deg 5 enkle oppskrifter på nydelig små retter.
Fritert tynnbrød toppet med svensk "Gubbrora"
Tynnbrødet kan friteres dagen før og oppbevares tørt slik at det beholder sprøheten. «Gubbröran» blir lagt på rett før servering.
Tid: 20 min.
Til 16 brød
2 rektangulære myke flatbrød
3 dl frityrolje
«Gubbröra» – en svensk klassiker:
- 150 g kokte poteter
- avkjølt 4 egg
- hardkokte 5 ansjosfileter
- ½ dl crème fraîche
- 2 ss finhakket gressløk
- 2 ss finhakket dill
- 1 ss finhakket sjalottløk
- 1 ss av ansjoslaken
- 1 krm salt
- ½ krm kvernet svart pepper
Garnering:dill og gressløk
Slik gjør du:
- Skrell og skjær potetene i små terninger.
- Skrell og hakk eggene.
- Hakk ansjosene.
- Bland så alle ingrediensene i «gubbröran».
- Skjær brødet i 16 trekanter.
- Varm opp olje i en kjele til 160–170 °C.
- Friter brødbitene til de er sprø og gyllenbrune. Ta opp bitene med en hullsleiv og la renne av på kjøkkenpapir.
- Fordel «gubbröran» på tynnbrødene og pynt med dill og gressløk.

Cheddar- og spisskummenfylte butterdeigpalmiers
Så enkelt og så godt. Palmiers, de små, sprø bakverkene av butterdeig, kan lages dagen før og varmes sprø rett før servering.
Tid: 15 min. + 12 min. i ovn
Til 24–30 palmiers
- 2 butterdeigplater (ca. 170 g)
- 1 dl finrevet cheddarost
- 1 ss spisskummenfrø
Pensling:1 egg
Slik gjør du
- Sett ovnen på 200 °C. Tin butterdeigen etter instruksjonene på pakken.
- Kjevle butterdeigplatene flate.
- Dryss med ost og spisskummen.
- Rull butterdeigen fra begge langsidene mot midten. Skjær butterdeigen i skiver og legg på et stekebrett med bakepapir.
- Pensle med pisket egg.
- Stek skivene midt i ovnen i ca. 12 min. til de er gyllenbrune.
- Avkjøles på en rist.

Persillerot-suppe toppet med ristede vørterbrød-smuler
Persilleroten har blader som ligner på bladpersille. Roten ligner på pastinakk, men smaker mer persille. Hvis du ikke finner persillerot, kan du erstatte den med pastinakk og hakket bladpersille.
Tid: 25 min. + 5 min. i ovn
Til 7 dl suppe
- 250 g persillerot
- 200 g poteter
- ½ gul løk
- 1 ss smør
- 5 dl vann
- 1 kylling- eller grønnsaksbuljongterning
- ½ dl kremfløte
- ½ ts salt
- 1 krm kvernet svart pepper
- 2 skiver vørterbrød
Garnering: urter
Slik gjør du
- Skrell og skjær persillerot og poteter i biter. Skrell og finhakk løken.
- Fres løken i smør i en kjele i ca. 3 min.
- Tilsett persillerot, poteter, vann og buljongterning. Kok opp og la småkoke under lokk i ca. 15 min., til potetene er myke.
- Bruk en stavmikser og for å få suppen jevn. Rør i fløte. Krydre med salt og pepper. Varm suppen.
- Sett ovnen på 175 °C.
- Bryt vørterbrødet i mindre biter og legg dem på et stekebrett. Sett stekebrettet i ovnen og la det stå i ca. 5 min., til brødet er ristet. Avkjøl og bryt i mindre biter.
- Server suppen i små glass eller skåler, beregn ca. 1 dl per person.
- Pynt med ristede vørterbrødsmuler og urter.

Minipaier med grønnkål og ost
Paiene er best nylagde, men hvis du vil gjøre noe på forhånd, kan du trykke paideigen ut i formene og sette dem i kjøleskapet. Ha i fyllet og stek i ca. 1 time før gjestene ankommer.
Tid: 30 Min. + 1 time i kjøleskapet + 20 Min. i ovn
Til 24 paier
Dette trenger du
- 4 dl hvetemel (240 g)
- 175 g smør
- ½ ts salt
- 2–3 ss vann
Fyll- 100 g grønnkål
- 1 sjalottløk
- 1 ss smør
- 100 g vellagret Jarlsbergost
- 2 egg
- 1 dl melk
- 2 krm salt
- ½ krm kvernet svart pepper
Slik gjør du
- Ha mel, smør og salt i en kjøkkenmaskin og bland sammen. Tilsett vannet og elt raskt til en deig.
- Pakk deigen i plastfolie og legg den i kjøleskapet i ca. 30 min.
- Trykk ut deigen i 2 smurte muffinsbrett med 12 hull i hvert. Sett dem i kjøleskapet i ca. 30 min. Sett ovnen på 200 °C.
- Fyll: Fjern den grove nerven på grønnkålen og hakk bladene. Skrell og finhakk løken. Fres grønnkål og løk i smør i en stekepanne i ca. 3 min.
- Riv osten. Visp eggene sammen. Rør inn melk, ost, salt og pepper. Fordel grønnkål og løk i paiformene og hell i eggeblandingen.
- Stekes midt i ovnen i ca. 20 min. La paiene avkjøles før de løsnes fra formene og serveres.

Røkt rein- og kremostboller med pepperrot og friske urter
Du kan bruke både kaldrøkt og varmrøkt reinkjøtt. Kaldrøkt er litt dyrere – men også litt bedre! Kremostbollene kan være klare i kjøleskapet ca. 2 timer før servering.
Tid: 15 min
Til 24 boller
- 200 g røkt reinkjøtt
- 200 g naturell kremost
- 2 ts finrevet pepperrot
- ½ krm kvernet svart pepper
- 1 dl hakkede friske urter, f.eks. gressløk, persille, dill, basilikum
Slik gjør du
- Hakk opp reinkjøttet og bland det med kremost, pepperrot og pepper.
- Form røren til små boller.
- Legg urtene på et fat og rull bollene slik at de blir helt dekket rundt.
