5 lette potetsalater
Disse potetsalatene kan du spise med god samvittighet! Ved å erstatte majones og rømme med magrere alternativer, sparer du kalorier uten at det går utover smaken.
KREMET POTETSALAT MED TO TYPER POTET
8 porsjoner
300 g sellerirot
300 g gulrot
300 g søtpotet
400 g nypotet
1/2 løk
2 dl lett crème fraîche
1 dl naturell yoghurt
1/2 ss hvitvinseddik
1 potte gressløk
1 1/2 ts salt
2 krm nykvernet svart pepper
Slik gjør du
- Skrell og skjær sellerirot, gulrot og søtpotet i grove terninger. Skyll og skrubb nypoteten.
- Kok nypoteten i rikelig med saltet vann i 5 min. Tilsett sellerirot og søtpotet og kok i ytterligere 10 min. Tilsett gulrot og kok i ytterligere 5 min. Hell fra vannet og skyll rotfruktene raskt i kaldt vann.
- Skrell og hakk løken. Vend rotfrukt, løk, crème fraîche, yoghurt, eddik, salt og pepper forsiktig sammen. Dryss grovhakket gressløk over potetsalaten.
KREMET POTETSALAT MED KAPERS OG PEPPERROT
4 porsjoner
800 g kokt småpotet i terninger, gjerne nypoteter
Dressing:
200 g kesam mager
1 dl skummet kulturmelk
1 bunt finkuttet frisk dill
1 ts nykvernet svart pepper
1 ts salt
1 ss sitronsaft
1 ss revet frisk pepperrot
2 ss ravigottesaus
1/2 dl finklippet frisk gressløk
1 dl finsnittet purre
4 ss kapers
Slik gjør du
- Bland sammen ingrediensene til dressingen.
- Tilsett potet og kapers.
- Vend forsiktig om.
POTETSALAT MED VARMRØKT LAKS OG URTER
4 porsjoner
600 g små nypoteter
200 g erter
1 purre
400 g varmrøkt laks
1 brett brønnkarse
Dressing:
1 ts grovkornet sennep
1 hvitløksfedd, presset
finrevet skall av ¼ godt vasket sitron
2 ss hvitvinseddik
3 ss oliven- eller rapsolje
havsalt og nykvernet svart pepper
Slik gjør du
- Skrubb potetene godt og kok dem myke i lettsaltet vann i ca. 15 min. Hell fra vannet, skyll potetene i kaldt vann og la dem avkjøle.
- Kok ertene i 1 min. Hell fra vannet og skyll dem raskt i kaldt vann.
- Dressing: Bland sammen sennep, hvitløk, sitronskall, eddik og olje, og smak til med salt og pepper.
- Skjær potetene i to, og bland dem med dressingen.
- Skyll purren godt, tørk av og skjær den i strimler. Vend purren inn i potetsalaten.
- Skjær laksen i pene biter, og ha i salaten. Bland forsiktig. Dryss til slutt karse over og server.
Prøv også denne alt-i-ett-retten.
VARM POTETSALAT
4 porsjoner
1 1/2 kg potet
1 stor løk
3 1/2 dl vann
3 ss smør eller margarin
3 ss eddik, 7%
2 ss sukker
smak til litt salt og nykvernet svart pepper
2 ss hakket frisk persille
Slik gjør du
- Kok potetene med skallet på. Skrell og skjær dem i litt grove biter. Det passer best med en potetsort som er litt kokefast.
- Rens løken og skjær den i tynne skiver. Kok løkskivene møre i vann tilsatt smør i ca. 10 min. Tilsett eddik, sukker, salt og pepper.
- Bland potetbitene forsiktig i sausen. La potetsalaten trekke (ikke koke) til potetene er gjennomvarme i 7–8 min.
- Smak til. Potetsalaten skal være frisk sursøt. Dryss over hakket frisk persille.
POTETSALAT MED SUKKERERTER
4 porsjoner
6 poteter
1 pose sukkererter
1 rødløk
i bunt reddik
2 epler
10 svarte oliven
hakket frisk dill etter smak
hakket frisk koriander etter smak
Dressing:
2 ss olivenolje
1 ss sitronsaft
1 ss pesto
smak til med pepper
Slik gjør du
- Kok potetene i vann til de er møre. Avkjøl. Skrell og del potetene i biter.
- Del sukkertene i mindre biter.
- Skjær løk og reddiker i tynne skiver.
- Skrell eplene, fjern kjernehusene og del dem i terninger.
- Grovhakk dill og koriander.
- Bland alle ingrediensene sammen i en salatbolle.
- Pisk sammen ingrediensene til dressingen og smak til med pepper. Bland dressingen forsiktig i salaten eller server den ved siden av.