Kremet potetsalat med rotfrukter

FIBERRIK: Potetsalat med sunne rotfrukter.

© Charlie Drevstam/Allt om Mat

5 lette potetsalater

Disse potetsalatene kan du spise med god samvittighet! Ved å erstatte majones og rømme med magrere alternativer, sparer du kalorier uten at det går utover smaken.

26. juli 2019 av Frukt.no/Tove Nilsson/Gitte Heidi Rasmussen

KREMET POTETSALAT MED TO TYPER POTET

8 porsjoner

300 g sellerirot

300 g gulrot

300 g søtpotet

400 g nypotet

1/2 løk

2 dl lett crème fraîche

1 dl naturell yoghurt

1/2 ss hvitvinseddik

1 potte gressløk

1 1/2 ts salt

2 krm nykvernet svart pepper

Slik gjør du

  1. Skrell og skjær sellerirot, gulrot og søtpotet i grove terninger. Skyll og skrubb nypoteten. 
  2. Kok nypoteten i rikelig med saltet vann i 5 min. Tilsett sellerirot og søtpotet og kok i ytterligere 10 min. Tilsett gulrot og kok i ytterligere 5 min. Hell fra vannet og skyll rotfruktene raskt i kaldt vann.
  3. Skrell og hakk løken. Vend rotfrukt, løk, crème fraîche, yoghurt, eddik, salt og pepper forsiktig sammen. Dryss grovhakket gressløk over potetsalaten.
Kremet potetsalat med kesam

KREMETE OG LETT: Lag en lettere potetsalat med mager kesam.

© Synøve Dreyer/Frukt.no

KREMET POTETSALAT MED KAPERS OG PEPPERROT

4 porsjoner

800 g kokt småpotet i terninger, gjerne nypoteter

Dressing:

200 g kesam mager

1 dl skummet kulturmelk

1 bunt finkuttet frisk dill

1 ts nykvernet svart pepper

1 ts salt

1 ss sitronsaft

1 ss revet frisk pepperrot

2 ss ravigottesaus

1/2 dl finklippet frisk gressløk

1 dl finsnittet purre

4 ss kapers

Slik gjør du

  1. Bland sammen ingrediensene til dressingen.
  2. Tilsett potet og kapers.
  3. Vend forsiktig om.
Potetsalat med laks og erter

ALT-I-EN-RETT: Frisk og mettende potetsalat med røkt laks.

© Skovdal & Skovdal

POTETSALAT MED VARMRØKT LAKS OG URTER

4 porsjoner

600 g små nypoteter 

200 g erter

1 purre

400 g varmrøkt laks

1 brett brønnkarse

Dressing:

1 ts grovkornet sennep

1 hvitløksfedd, presset

finrevet skall av ¼ godt vasket sitron

2 ss hvitvinseddik

3 ss oliven- eller rapsolje

havsalt og nykvernet svart pepper

Slik gjør du

  1. Skrubb potetene godt og kok dem myke i lettsaltet vann i ca. 15 min. Hell fra vannet, skyll potetene i kaldt vann og la dem avkjøle.
  2. Kok ertene i 1 min. Hell fra vannet og skyll dem raskt i kaldt vann.
  3. Dressing: Bland sammen sennep, hvitløk, sitronskall, eddik og olje, og smak til med salt og pepper.
  4. Skjær potetene i to, og bland dem med dressingen.
  5. Skyll purren godt, tørk av og skjær den i strimler. Vend purren inn i potetsalaten.
  6. Skjær laksen i pene biter, og ha i salaten. Bland forsiktig. Dryss til slutt karse over og ­server.

Prøv også denne alt-i-ett-retten.

Syrlig potetsalat med løk

VARM VRI: Alle som sverger til sursøt løksaus til fersk kjøtt og suppe vil garantert elske smaken av denne potetsalaten til grillmaten.

© Synøve Dreyer/Frukt.no

VARM POTETSALAT

4 porsjoner

1 1/2 kg potet

1 stor løk

3 1/2 dl vann

3 ss smør eller margarin

3 ss eddik, 7%

2 ss sukker

smak til litt salt og nykvernet svart pepper

2 ss hakket frisk persille

Slik gjør du

  1. Kok potetene med skallet på. Skrell og skjær dem i litt grove biter. Det passer best med en potetsort som er litt kokefast.
  2. Rens løken og skjær den i tynne skiver. Kok løkskivene møre i vann tilsatt smør i ca. 10 min. Tilsett eddik, sukker, salt og pepper.
  3. Bland potetbitene forsiktig i sausen. La potetsalaten trekke (ikke koke) til potetene er gjennomvarme i 7–8 min.
  4. Smak til. Potetsalaten skal være frisk sursøt. Dryss over hakket frisk persille.
Potetsalat med italienske smaker

SMAK AV ITALIA: Pesto og oliven gir god smak til denne lette potetsalaten.

© Synøve Dreyer/Frukt.no

POTETSALAT MED SUKKERERTER

4 porsjoner

6 poteter

1 pose sukkererter

1 rødløk

i bunt reddik

2 epler

10 svarte oliven

hakket frisk dill etter smak

hakket frisk koriander etter smak

Dressing:

2 ss olivenolje

1 ss sitronsaft

1 ss pesto

smak til med pepper

Slik gjør du

  1. Kok potetene i vann til de er møre. Avkjøl. Skrell og del potetene i biter.
  2. Del sukkertene i mindre biter.
  3. Skjær løk og reddiker i tynne skiver.
  4. Skrell eplene, fjern kjernehusene og del dem i terninger.
  5. Grovhakk dill og koriander.
  6. Bland alle ingrediensene sammen i en salatbolle.
  7. Pisk sammen ingrediensene til dressingen og smak til med pepper. Bland dressingen forsiktig i salaten eller server den ved siden av.

Kanskje er du også interessert i...