5 friske fristelser med mynte
Har du hagen full av mynte? Høst den nå, og lag lekre kaker, drinker, desserter og salater.
Mynte er en lettdyrket krydderurt som gir et friskt sting til salater, drinker og desserter. Mynte varier mye i smaksstyrke. Hjemmedyrket og mynte solgt i bunt har kraftigere smak enn mynte solgt i potte. Planter du mynte i hagen må du være obs på at den sprer seg fort og kan raskt ta overhånden i et bed. Plant den derfor i krukke, så har du kontroll på den.
Siden urten vokser som ugress, har den lett for å krysse seg. Derfor finnes det mengder av sorter å velge mellom hos gartneriene. Sjokolademynte passer bra til sjokoladeretter, mens eplemynte og ingefærmynte passer bra til eple- og pærebaserte desserter. Andre sorter i slekten Mentha er for eksempel åkermynte, grønnmynte, gråmynte, krusemynte og sitronmynte.
Det er ikke viktig hvilken sort du velger til disse oppskriftene.

Sitron- og myntekake
Et lekkert sukkerbrød som er smaksatt med syrlig sitron og frisk peppermynte.
Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★
Tid: 20 min. + 40 min. i ovn
Antall biter: ca. 12
100 g smør
1 ½ dl melk
3 egg
3 dl sukker
4 ½ dl hvetemel (270 g)
1 ss vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 sitron, revet skall
½ dl hakket peppermynte
Glasur:
1 ½ dl melis
1 ss presset sitronsaft
1 ts vann
Granering:
peppermynte
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 175 0C. Smelt smøret og bland med melk. Pisk egg og sukker til eggedosis. Vend i smør- og melkeblandingen.
- Sikt inn de tørre ingrediensene og bland det sammen. Tilsett sitronskall og mynte. Hell røren over i en smurt og melet 2-liters randform.
- Stek kaken i nedre del av ovnen i ca. 40 min. La kaken hvile i 5 min. i formen før du hvelver den ut og lar den avkjøle på rist.
- Glasur: Rør sammen alle ingrediensene og ringle over kaken. Pynt med peppermynteblader.

Ovnsbakte mynteepler
Marsipan- og smørfyllet får en spennende smak av appelsinsaften.
Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★
Tid: 20 min. + 20 min. i ovnen
Antall porsjoner: 8
4 epler
75 g marsipan
50 g smør
½ dl hakket eplemynte, ingefærmynte eller peppermynte
2 ss presset appelsinsaft
Karamellsaus:
1 dl sukker
2 ss vann
1 ½ -2 dl kremfløte
Tilbehør:
valnøtter
vaniljeis
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 225 0C. Del og kjern ut eplene. Skjær av en liten bit av bunnen slik at eplene står støtt. Plasser eplene i en smurt ildfast form.
- Riv marsipanen og bland den med smør, mynte og appelsinsaft. Fordel fyllet oppå eplene. Bak midt i ovnen i ca. 20 min.
- Karamellsaus: Smelt sukker og vann sammen i en stekepanne til lysebrun karamell. Tilsett fløte. Server de bakte eplene med karamellsaus, nøtter og is.

Sjokoladekrem
Her bruker vi rett og slett After Eight-skololade for å få en herlig, kjølig myntesmak.
Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★
Tid: 20 min. + 1 ½ time i kjøleskapet
Antall porsjoner: 8
200 g mørk sjokolade (64-70 %)
5 After Eight-plater
2 ½ dl kremfløte
1 eggeplomme
2 ss smør, romtemperert
Garnering:
4 After Eight-plater
sjokolademynte eller peppermynte
2 ts kakao
Slik gjør du:
- Hakk sjokolade og After Eight og ha det over i en skål. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør til sjokoladen har smeltet. Rør inn eggeplomme og smør.
- Fordel sjokoladekremen i 8 stettglass. La desserten sette seg i kjøleskapet, ca. 1 ½ time.
- Ta kremen ut av kjøleskapet 10-15 min før servering. Hakk After Eighten i biter og fordel over desserten sammen med mynte. Sikt kakao over og server.

Myntesalat med granateple
Pære og mynte er en klassisk kombinasjon. Her møtes de i en lekker salat.
Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★
Tid: 20 min.
Antall porsjoner: 4
1 bunt hvit asparges (250 g)
100 g sukkererter
1 dl grønnmynteblader
50 g ruccola
½ hode isbergsalat
10 cm agurk
2 pærer
1 granateple
50 g valnøtter
1 ts flaksalt
Dressing:
1 ss dijonsennep
1 ss rødvinseddik
½ ss sukker
1 dl rapsolje
2 ss kremfløte
2 krm salt
1 krm nykvernet hvit pepper
ev. vann
Slik gjør du:
- Dressing: Visp sammen sennep, eddik og sukker. Tilsett oljen dråpevis mens du pisker. Pisk inn fløte, og smak til med salt og pepper. Spe ev. med noen dråper vann.
- Skrell og kok aspargesen i lettsaltet vann i 5-10 min., avhengig av tykkelsen på aspargesen. Kok sukkerertene i lettsaltet vann i ca. 3 min. La asparges og sukkererter renne av. Bland mynte og ruccola. Strimle salaten. Skjær agurken i skiver. Kjern ut og skjær pærene i tynne båter. Del granateplet, og grav ut kjernene.
- Anrett grønnsaker, grønne blader og pærer på et serveringsfat. Dryss granateplekjerner, valnøtter og flaksalt over. Ringle over dressingen, og server.

Green horse neck
En frisk variant av den klassiske ingefærøl-drinken Horse Neck.
Vanskelighetsgrad: ★ ★ ★ ★
Tid: 5 min.
Mengde: 1 drink
3 cl whisky
½ ts revet ingefær
1 ts presset limesaft
isbiter
limeskall
peppermynte eller ingefærmynte
ca. 1 dl ingefærøl
Slik gjør du:
- Hell whiskyen i et longdrink-glass. Ta vare på saften når du river ingefæren og press den gjennom en sil. Ha ingefærsaft, limeskall og -saft, is og mynte i glasset. Fyll opp med ingefærøl.
