vin i flere mengder
© Getty Images

Slik kan du smake på vinen uten å kjøpe hele flasken

Vi koser oss med vin, også i mindre mengder!

19. januar 2022 av Gunnhild Bjørnsti

Det er en helt klar økning i interessen for vin i mindre forpakninger. Dette gjelder både halvflasker i glass og plast, små pappkartonger, aluminiumsbokser og kvartflasker/porsjonsprodukter. 

Hva forteller dette oss? Fokus på helse kan bety at flere er oppmerksomme på alkoholen og effektene, og ønsker å drikke mindre mengder. Spesielt i noen anledninger og i perioder. Eller for å ha oversikt over forbruk og økonomi.

«Convenience»-trenden spiller nok inn, det vil si at flere setter pris på små, kjekke forpakninger som er lette å ta med seg på reise eller i andre sammenhenger. Samme trend sees også når det gjelder mat, snacks og annen drikke. Nordmenn er et folk som trives utendørs og liker å gå på tur. Mindre og lettere forpakninger har en fordel når man skal gå fra hytte til hytte eller prøve seg på hengekøyetur i marka. 

Vinmonopolet har 13 hvitviner, 6 musserende, 4 roséviner og 11 rødviner i småformat bare i basisutvalget. I tillegg er det et bredt sortiment i bestillingsutvalget. 

Det er naturlig nok de store og kjente vinstilene som er mest populære, som chardonnay, crémant og champagne fra Frankrike, italiensk, spansk og chilensk rødvin, rosé i Provence-stil samt riesling og sauvignon blanc på aluminiumsboks. 

Koronapandemien har nok utsatt gjennombruddet til aluminiumsboksene noe, dette er en trend som var i gang i Storbritannia og USA før pandemien, og som man regnet med ville slå til i Norge i 2020. Med nedstengning og mindre sosialt liv på hagefester, festivaler, konserter og parkliv, måtte man vente før denne trenden slo til her til lands.

Små formater med vin har hatt en økning på 93 000 liter og 12,8 % det siste året (2021), målt mot foregående 12 måneder. Særlig rosévin og musserende vin viser en klar økning i etterspørsel og salg. Siden bagin-box er stort i Norge av praktiske årsaker når man skal på hytta og i båt, er det helt forståelig at mindre formater passer til å ta med i sekk og veske. Når man skal på tur eller et lite besøk.

vindruer

SAMME SMAK: Vindruene gir deg den samme gode vinen i både stor og liten emballasje. 

© Getty Images

Vinene i småflasker og mindre størrelser er av god kvalitet, ja med overraskende bra innhold. Flere vinfolk var vel noe skeptisk i starten, slik som da pappvin inntok landet. Personlig tror jeg at en av grunnen til småformatenes økning er at vinene rett og slett er gode. Man går ikke ned i kvalitet ved å velge en halvflaske.

Når man vil sjekke ut utvalget innen småemballasje, er det enkelt å søke på vinmonopolet.no I venstre felt velger du «volum», som 50–74 cl, 20–49 cl og under 20 cl i din valgte kategori, som Rødvin, Rosévin, Musserende eller Hvitvin. Med et enkelt klikk finner jeg 170 rødviner som halvflasker og mindre. 351 på hvitvin, det er jo imponerende, dessertviner kommer også med (du kan enkelt endre utvalget ved å klikke på sukkergrad i venstrefeltet). 22 roséviner og 16 på perlende vin, en lettere musserende variant. Utvalget er i endring selvfølgelig, men det viser en virkelig interessant utvikling. Spesielt hvis man er nysgjerrig på en vin, kan man smake den i liten variant.

Hvis jeg er hjemme eller på hytta alene, passer det godt med en halvflaske vin eller musserende på 20 cl. Skal jeg på tur og har med mat hvor et lite glass vin passer inn, er jo både bokser, PETflasker og pouch praktisk i sekk og kurv. Det gjelder bare å huske på disse mini-utgavene. Rimeligere blir det også, en økonomisk start på året.

TIPS! 

Lurer du på hvordan en vin smaker? Kjøp en halvflaske eller mindre format – og test den ut!

vin i små størrelser
© Produsentene

1. Dessertvin smaker syndig & godt

2025502 Tesauro Recioto della Valpolicella 2017, Veneto, Italia, 199,90 kr (BU) 

Tørr vin er den store trenden, men så godt det smaker med et glass dessertvin av og til! Helt alene, man trenger ikke noe til. Og det er en enkel måte å servere som en avslutning på et måltid! Kanskje bare med noen nøtter og sjokoladebiter. Litt ost. Duften er sødmefull med syltede kirsebær, tørket frukt og sjokolade. Rik og konsentrert smak med god syre og silkemyk tanninstruktur. Laget på tørkede druer i samme område som Amarone – en rød dessertvin smaksløkene vil bli forført av.

2. Rosévin til hverdags

863702 Dom. Montrose Rosé 2019, Languedoc, Frankrike, 79,90 kr (BU) 

Av og til er det rosévin man vil ha. Selv om det er vinter! Et glass rosévin gjenskaper minner om sol, sommer og strender samtidig som det er fin stil som passer godt til mye mat. Rosa vin til rosa mat. Hørt det før? Det stemmer fortsatt. Vinen har duft og smak av røde bær og svale urter. Fin fruktighet og frisk ettersmak. Passer alene, til skalldyr, laks, sushi/sashimi og mye asiatisk mat.

3. Soave passer alltid

3313802 Ca’Rugate Soave Classico San Michele 2020, Soave Classico/Veneto, Italia, 89,90 kr (BU) 

Når man har lyst på et glass hvitvin, passer soave som hånd i hanske. Det er noe med den friske, fruktige stilen som er så ukomplisert. På duft har vi den delikate opplevelsen av tropiske gule frukter, søtlig frisk sitrus og hint av honning. Smaken er like delikat, saftig med gylne epler, solmoden sitrus og honningmelon. Nyt alene og til lette matretter og alle slags småretter.

4. Årgangsvin - HURRA 

68502 Faustino V Reserva 2014, Rioja, Spania, 94,90 kr (BU) 

Tenk deg at det finnes en moden rødvin på halvflaske! Det er et kupp! Her er en god rioja på tempranillo-druen, fra 2014, lagret på fat i ett år, som gir et fint integrert vaniljepreg. Den har aroma preget av modne røde bær, litt tørket frukt, urter og fat. Smaken er fint utviklet, hvor duft av røde bær, litt tørket frukt, urter og fat går igjen. Passer perfekt til retter av lam, oksekjøtt og småvilt.

5. Champagne i miniflaske 

3951304 Nicolas Feuillatte Réserve Exclusive Brut, Champagne, Frankrike, 149,90 kr (BU) 

Hvor eksklusivt er det ikke å ha en liten flaske champagne bare for seg selv? Som en privat «hjemme alene»-fest. Eller hvis man er på besøk hvor det ikke serveres vin, men vil unne seg et glass likevel. Nicolas Feuillatte er Frankrikes mest solgte champagnemerke som har flasker i alle størrelser, praktisk å vite om. Fargen er klar og lys, boblene er mange og vedvarende. Duften er floral og fruktig med preg av hvite frukter som epler og pærer, med litt mandler og nøtter. Frisk, balansert og elegant smak som fint kan nytes til fisk, skalldyr og lette retter.

Les også: Disse vintypene innholder lite sukker 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...