Vin inspirert av Berit Nordstrand
– For meg handler vin ikke om beruselse, men om nytelse. Å være til stede i måltidet og i livet. Berit Nordstrand, lege, forfatter og foredragsholder.
Menneskemøter, engasjement og inspirasjon skjer på Tara Weekend.
Siri Arnesen, vinkelner og konseptutvikler var med meg (Gunnhild Bjørnsti) på de siste arrangementene på Vestlia Resort, Geilo, for å glede alle deltagerne på vin- og champagnesmakingene. Der møtte hun Berit Nordstrand, og falt pladask for hennes budskap om sunn livsstil.
–Jeg traff Berit faktisk to ganger på Tara Weekend! Jeg hørte på foredragene hennes og ble veldig inspirert. Hun har en egen evne til å nå folk, og deler raust av erfaringer og tips til alle som spør. Berit er utrolig snill, hjelpsom og blir skikkelig gira av å kunne hjelpe folk. Det er en fantastisk egenskap.
Hvordan startet din idé om å utvikle vinkonseptet med B Present (rødvin) og B Pure (hvitvin)?
–Ideen kom helt naturlig etter å ha hørt på Berit, fordi hun alltid snakker om at hun unner seg et godt glass vin til maten. Hennes filosofi handler jo nettopp om balanse – å ta seg tid til å nyte og roe ned. I boken På lag med magen skriver hun om polyfenolrike matvarer, og da jeg leste at vin faktisk inneholder mye av det, ble jeg veldig interessert.
Vårt jordsmonn i magen har mange paralleller til druens jordsmonn – det ble egentlig starten på hele tanken.
Hva er særpreget til disse vinene?
–Vinene er laget i et naturreservat, med økologiske druer og minimalt sukker. De har personlighet – akkurat som Berit – og uttrykker det ekte og naturlige kombinert med eleganse og livsglede, avrunder Siri Arnesen.
«Jeg drikker et glass vin til nytelse, og ikke til beruselse.»— Berit Nordstrand, lege, forfatter og foredragsholder.
Berit Nordstrand, du er inspirasjonskilden til vinene B Present og B Pure. Hva tenker du om konseptet?
–Vinene speiler verdiene jeg formidler i bøkene mine – balanse ved å leve på lag med magen og med naturen. Og det å skape litt flere øyeblikk til nytelse i hverdagen. For meg handler vin ikke om beruselse, men om nytelse. Jeg dekker gjerne på som om det er lørdag hver dag, tenner lys, setter på rolig musikk og nyter ett glass vin til god mat. Den lille gleden ved å være mer til stede i måltidet, det er der navnet B Present kommer fra.
Jeg er opptatt av sanselig spising: å se, lukte, tygge og virkelig smake. Når vi senker tempoet og spiser sanselig, styrker vi fordøyelsen, tarmhelsen og opptaket av næringsstoffer. Det handler om å være til stede i måltidet og i livet.
Hvorfor ble vinene laget på naturens premisser?
–Akkurat som i kroppen vår er det i jordsmonnet alt starter. Et rikt jordsmonn fullt av mikroorganismer gir mer næringsrike og komplekse druer, slik et rikt tarmbakteriemangfold gir bedre helse. Når vinmarkene får leve i balanse, og druene må bekjempe mikrobeangrep uten sprøytemidler, skaper druene selv de polyfenolene og antioksidantene som beskytter planten. Det er samme typene plantestoff som kan beskytte våre egne celler.
I boken På lag med magen skriver jeg om hvordan fermentering og tilgang på plantefibre og polyfenoler skaper nye bioaktive forbindelser som kan styrke kroppen. I vinen skjer noe lignende: druene fermenteres naturlig, uten tilsetninger, og resultatet blir levende vin – ren, frisk og balansert.
Hva ønsker du at folk skal oppleve når de drikker disse vinene?
–Jeg håper de kjenner naturens rytme i glasset. At de smaker stedet, jordsmonnet og håndverket. For meg handler dette prosjektet om å feire moder jord og alt hun gir – på en måte som bygger opp, ikke bryter ned.
La et glass B Present eller B Pure løfte måltidet, og bidra til at du nyter smakene, er litt mer til stede og spiser sanselig. Nytelse i små doser kan faktisk styrke helsen, så lenge det skjer i balanse og med respekt for naturens prosesser, avslutter Berit Nordstrand.
Nicolas Mahé de Berdouraré, vinimportør, hvordan fikk dere inspirasjon fra Berit Nordstrand til å lage “ny” vin?
–Berit har en helt egen energi. Hun snakker om balanse, natur og glede på en måte som inspirerte meg til å tenke litt annerledes på vin – mer som en forlengelse av livsstil enn bare drikke. Det handlet ikke om å endre vinen, men om å finne en renere og mer bevisst måte å lage den på.
Som franskmann, hva kan du lære nordmenn om å nyte vin, mat og livet?
–At man ikke må skynde seg. Nytelse handler ikke om mengde, men om øyeblikket. I Frankrike lærer vi å sette oss ned, snakke sammen, smake sakte. Det er kanskje det vi franskmenn kan minne nordmenn om – å stoppe litt opp.
Hva har du lært av Berit om helse?
–At helse ikke er strengt, men smart. Hun viser at man kan nyte, og samtidig ta vare på kroppen. Jeg trodde jeg visste mye om balanse – helt til jeg møtte Berit!
De nye vinene, B Present og B Pure – til hvilke anledninger og hvilken mat?
–PURE passer perfekt til frisk og enkel mat – salater, fisk, grønnsaker og sjømat. PRESENT er varmere, rundere – den liker godt selskap av lam, sopp, trøffel eller bare en god samtale.
Må man være vegetarianer eller ekstra sunn for å drikke vinene?
–Haha, absolutt ikke! Man må bare ha lyst til å nyte livet litt mer bevisst.
Noe annet du har på hjertet?
–Bare at jeg er stolt av vinene. Det er sjelden man møter noen som kombinerer vitenskap, varme og ekte livsglede slik Berit gjør. Disse vinene er laget med det samme hjertet, avslutter Nicolas Mahé de Berdouaré.






