champagne tips
© Getty Images

Her er Gunnhilds 5 champagne-anbefalinger til festsesongen

Det er bare å la seg inspirere der hjemme og nyte champagne sammen med venner og familie i tiden som kommer. Champagne er den perfekte aperitiff og det beste følget til julemat.

2. desember 2022 av Gunnhild Bjørnsti

La oss repetere særpreget til denne gylne, edle drikken som kommer fra et område øst for Paris: Champagne!

Huschampagne: Kun tre druer kan benyttes i champagne. Hvitvinsdruen chardonnay for eleganse og finesse, rødvinsdruene pinot noir for struktur og pinot meunier for fruktighet. Hver vinmaker bestemmer blandingen av viner fra disse tre druene og skaper sin egen husstil, NV, som non vintage (uten årgang). 

Temperatur og glass er avgjørende for optimal opplevelse. Champagne bør serveres kjølig så den dugger på glasset for friskheten som vi liker med musserende vin. Et perfekt champagneglass har tulipanformet bolle og høy stett. Da konsentreres de fine boblene i en oppadgående stråle. Serverer man i et hvitvinsglass, dempes boblenes karakter, men den høye kvaliteten på vinene champagnen er laget av, kommer ekstra godt frem. 

Servering: Server gjerne litt av gangen for å bevare champagnen kald og duggfrisk. Underveis kan flasken settes i en vinkjøler eller i kjøleskapet. 

«Champagne er den perfekte aperitiff og det beste følget til julemat»

© Aurora Leonor Jimenez Lorente

Her er 5 gode champagne-anbefalinger

champagne anbefalinger
© Produsentene

1. Matvennlig stil

15034901 Champagne Sigurd Wongraven, Champagne, Frankrike, 389,90 kr (BU) 

Musiker Sigurd Wongraven fra bandet Satyricon er mer enn gjennomsnittlig opptatt av vin og mat. Han har vært med å utvikle flere vinvarianter, også champagne. Kun laget på pinot noir, såkalt blanc de noir. Duften har fint preg av eple, sitrus, urter og blomst, med innslag av kjeks. Smaken er ren og fint kremet, med sitrus, eple og urter samt mineraler og kjeks, god lengde. Pinot noir-druene er lagret 4 år på bunnfallet for moden stil, som passer ideelt til julemat av alle slag. Også en flott allroundchampagne.

2. Festchampagne

6200801 Louis Roederer Collection, Champagne, Frankrike, 519,90 kr (basis), 1069,90 kr (magnum) 

Louis Roederer er et anerkjent familiedrevet champagnehus, etablert i 1776. Champagnehusets stolthet er å lage best tenkelig champagne med druer fra familiens beste vinmarker (premier og grand cru). Collection-utgaven har druer fordelt på 40 % pinot noir, 40 % chardonnay og 20 % pinot meunier. Det gir en fullverdig forfriskende smak til aperitiff, og en matvennlig stil til alt du liker champagne til, som skalldyr, fiskeretter og julemat. Kjenn på duft et utviklet preg av modent eple og sitrus, streif av mineraler og kjeks. Myk, delikat og forfriskende smak med utviklet preg av eple og sitrus, og ettersmak med streif av mineraler, nøtt og kjeks. Nydelig. 

3. Årgangschampagne

7629201 Camille Savès Bouzy Grand Cru Brut 2016, Champagne, Frankrike, 488 kr (BU), 928 kr ( magnum) 

Her er et familiedrevet hus som lager ypperlig champagne til julens festmiddager. På duft oppleves intensitet og preg av røde bær, mineraler, nøtter og velkjent gjærpreg. Frisk syre på smak, med kompleksitet og modne røde bær, modne epler, sopp, brioche og lang ettersmak. Fremstilt på 80 % pinot noir fra 2016, som gir velutviklet smak og passer som hånd i hanske til julens retter, gjerne pinnekjøtt og ribbe.

4. Perfekt aperitiff

3068901 Charlemagne Blanc de Blancs Réserve Brut, Champagne, Frankrike, 399,90 kr (basis) 

Denne er laget på hvitvinsdruen chardonnay, med elegant særpreg. På duft, kjenn utviklet aroma med preg av modne epler, sitrus og bakverk, litt fløte, blomst og urter. Smaken er myk, fruktig og frisk med preg av modne epler, sitrus, litt brioche og nøtter. God lengde. Lagret på flaske i 30 måneder for elegant, utviklet smak. Perfekt til aperitiff, fisk, sjømat, kalkun og til julemat hvis du ønsker en chardonnaybasert stil.

5. Frankrikes bestselger

3951301 Nicolas Feuillatte Brut, Champagne, Frankrike, 414,90 kr (BU), 984,90 kr (magnum), 248,90 kr (halvflaske) 

Smaken av Nicolas Feuillatte Brut er den klassiske franske, forfriskende stilen som franskmenn verdsetter. Kjenn utviklet duft med preg av bakt eple, sitrus og nøtter, samt et hint av kjeks. Smaken har deilig sitrus og eple, med en touch av kjeks og mineralitet. Vinen er laget av 40 % pinot noir og 40 % pinot meunier, som gir en stilfull champagne med hovedvekt av rødvinsdruer. Den kan med hell nytes som aperitiff og stå til all julemat, en herlig allrounder!

Les også: Dette bør du vite om musserende vin

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...