Dette er julevinene som passer til «alt»
Ikke la de forestående festlighetene komme som julekvelden på kjerringa! Dette er julevinene som er gode å ha på lur.
Så er vi i gang med å forberede oss til høytid, selskaper og førjulskos. Hva skal vi gi av julegaver i år? Hvilken mat skal vi servere? Lange lister inneholder gavetips, planlegging av måltider og hvem vi skal be og når. Kabalen må gå opp, også i år.
I løpet av høstens smakinger har jeg kommet over noen allround-vinsmaker som passer til den tiden vi går inn i. Hva trenger man lett tilgjengelig? Et lite vinlager som går til det meste av mat og anledninger er både smart og praktisk.
Lykke til med de gode smakene i tiden fremover! Her er 5 juleviner som er gode å ha på lager til sesongen.

Leskende rødvinsopplevelse
Rødviner finnes i mange varianter, og av den lettere, mer leskende stilen er pinot noir verdt å merke seg. Det er en rødvinsdrue med tynt skall, fargen blir lysere og mer transparent og avslører at smaken også har et lett preg, kall det gjerne feminint. Viner på pinot noir øker i popularitet på grunn av sin drikkevennlige – og matvennlige karakter. Du kan egentlig aldri gjøre feil med pinot noir! Husk det.
Dette er en lekker rødvin på pinot noir-druer som smaker fortreffelig når du ønsker rødvin, men foretrekker en lettere stil med god rødbærsfrukt. Denne vinen har fruktig aroma av modne røde bær og noe blomsterpreg, med hint av skogbunn og grønne urter. Smaken er saftig med god friskhet og lengde, med fokusert preg av jordbær og kirsebær. Diskré fatpreg, pent integrert.
Passer perfekt til svin og lysere kjøttretter, samt torsk.
Chanson Réserve du Bastion Bourgogne Pinot Noir 2019, Bourgogne, Frankrike, 209 kr(BU)

Stille kraft på mørke kvelder
Liker du mer fylde og planlegger kraftige kjøttretter, er crozes hermitage fra Rhône helt perfekt, rett og slett. Området Rhône har nok aldri vært trendy, men skal man sikre seg en fulltreffer til et kjøttmåltid – velg rødviner fra Rhône
Syrah-druen er kjent for både kraft og friskhet, en ideell kombinasjon. På duft, opplev modne mørke skogsbær, svale urter, krydder og pent fatpreg. På smak har du en saftig stil med de mørke bærene, urter og kryddernotene som er på duft. En flott og balansert rødvin med fast ettersmak og god lengde.
En fantastisk kjøttvin – til vilt, oksekjøtt, lam.
Colombier Crozes Hermitage 2019, CrozesHermitage/Rhône, Frankrike, 269,90 kr (basis)

Hvitvin med solskinn, ja takk
En nydelig hvitvin som har det lille ekstra fra Californias solvarme klima, uten å være for svulstig. Deler av vinen er lagret i 10 måneder på franske eikefat. På duft er den litt tropisk, kjenn litt fersken/aprikos med florale noter og hint av mineraler. Deilig ung, saftig smak med eple, sitrus og urter. Perfekt hvitvin for denne årstiden, superanvendelig som den er.
Hvitvinen passer til retter med fisk, skalldyr og lyst kjøtt.
Joyce Submarine Canyon Monterey Chardonnay, Monterey/California, USA, 250 kr (BU)

Hurra for champagne
Velg gjerne champagne som en forfriskende aperitiff, syren i champagne øker spyttproduksjononen, noe som er gunstig før et måltid. Den samme syren harmonerer ideelt med mat, også julens retter. Champagne til mat løfter måltidet til en eksklusiv opplevelse.
Dette er en herlig og forfriskende champagne, som blanc de blancs. Det betyr at den er laget på chardonnay-druer, og er utelukkende fra Grand Cruklassifiserte vinmarker. Knusktørr, delikat og ren i stilen. På duft er den klassisk med toner av ristet brød og noe gjærbakst. Fin fruktighet og friskhet.
Den egner seg ideelt som aperitiff, men også som følge til salt mat og fruktige desserter.
Launois Veuve Clemence Grand Cru Brut, Champagne, Frankrike, 365 kr (BU)

Søtt og godt
Et glass portvin er som en dessert i seg selv, så enkelt og så godt! Spesielt etter mye syrefriske viner runder sødmen i portvin av måltidet. Denne utgaven har en dyp, julerød farge med pepperpreget fruktighet, modne mørke bær, tørket frukt, sjokolade og litt krydder på duft og smak. Den er konsentrert og rik med stor fylde og lang ettersmak.
Nytes alene, eller til nøtter, blåmuggoster, mørk sjokolade, kaker og desserter.
Taylor’s Late Bottled Vintage 2016, Douro, Portugal, 199,90 kr (basis)
Skål med Taylor's New Yourk Sour
Ha 4 cl Taylor’s LBV 2016, 4 cl bourbon, 4 cl sitronsaft og 2–2,5 cl sukkerlake i en shaker med is, rist og server, tipser bartender Johanna Bøyum hos Bortenfor bar i Oslo.



