alt du bør vite om terrassevin
© Getty Images

Her er 5 perfekte terasseviner til sommeren

Friske, lette viner som passer perfekt til enkel mat er det vi ønsker av en god terrassevin. Her er 5 nydelige funn.

26. mai 2022 av Gunnhild Bjørnsti

Frisk, fruktig og lett. Det er nøkkelordene for en god terrassevin. Med en munnfølelse som er delikat og ikke for dominerende, som kan nytes utendørs alene eller med noen småretter til. En terrassevin er ung og livlig. Full av energi, akkurat som sesongen vi er inne i. 

Hvilke vinstiler passer i solveggen hjemme, på kafé og når du har venninnetreff mest for å snakke sammen? Store høytider og lange middager kan vente. Nå vil vi ut og gjøre opplevelsene enkle uten at det går på bekostning av smak. 

Soave er en treffsikker vinstil i solen. Disse vinene har en mild, avrundet friskhet, laget på garganega-druen som gir den finslige smaken. De dufter av litt sitrus og steinfrukt, som gir den friske, etterlengtede opplevelsen. Gjør som italienerene: sett frem oliven, skinke, brød, nøtter og litt ost når dere blir sultne. Så kan dere sitte og prate, og nippe til vinen med noen salte biter til. Av og til trenger man ikke mer. 

rosevin vinsmaking
© Getty Images

Sauvignon blanc er en aromatisk drue kjent fra Sancerre. I tillegg er hvitvinsstilen berømt fra New Zealand fordi smaken får et tropisk tilsnitt som mange kvinner faller pladask for. Kjølig friskhet som vi er kjent med, i kombinasjon med et varmere, eksotisk preg, er en fulltreffer. Liker du sushi og asiatiske retter, passer sauvignon blanc helt utmerket til, synes jeg! Sushi finnes som takeaway eller selges ferdig i mange matbutikker. Enkelt når du venter besøk. Vil du variere soyasausen, ha en hvitvinsskvett i. Det gir ekstra syre og friskhet til det salte.

Grüner veltliner-druen fra Østerrike kommer kanskje mer som en overraskelse. Men prøv! Vinsmaken er litt fastere, en variant av de tørre, hvite vi vanligvis heller i glasset. Diskré krydret, ofte som litt hvit pepper, er en spennende touch. Blir du inspirert til å lage en wienerschnitzel, er dette vinstilen du skal ha til. Jeg har funnet en delikatessedisk som selger schnitzler ferdig panert, jeg serverer dem med sitronskive, ansjos, litt kapers, grønne erter og kokte poteter. Og litt brunet smør fra pannen. Høres ikke det godt ut? Litt styr med steking, men schnitzler er tynne, stekes på hard varme, det går fort unna.

VINGÅRDSBESØK: Vinene fra Sicilia er spennende. Her er Gunnhild på besøk hos produsenten Planeta og vinmaker Patricia Toth.

Slik blir du en bedre vinkjenner

Hva skal du se etter i en terrassevin? Ung vin, frisk, tørr stil, ikke for høy alkohol, uten eikepreg

Rosévin må med i terrassekategorien. Kjølige røde bær i en leskende vinstil er en hit i den lyse årstiden. Det finnes mange varianter, fra de bleke som nesten kan minne om hvitvin, til gradvis dypere røde og kobberfargede viner. Dess mørkere rosévinen er, dess mer tanniner (garvestoffer) har den, på grunn av hardere/lengre pressing av drueskallene. Hvilken variant er best? Ja takk, begge deler. Noen ganger er de lyserøde og ukompliserte akkurat den smakfulle vinsmaken vi ønsker oss. Andre ganger passer det med dypere fargenyanse for mer konsentrasjon og som følge til middag. À la ferdigstekt kylling og ferdigblandet salat. Det settes frem på 1-2-3!

Her er 5 favoritt-terrasseviner

rosevin

Italiensk sjarmør

5089301 Planeta Rosé 2021, Sicilia, Italia, 169,90 kr (basis), 399,90 kr (magnum) 

Sicilias klima varmer og gir solmodne druer, her i syrah og nero d’avola komponert til en lys terrassevennlig vin. Kjenn aroma av eple, litt rips og jordbær, med hint av roser, granateple og grønne urter. Smaken er slik vi liker, saftig med sitrus, eple, rips og markjordbær, og fast avslutning. Nytes alene og til småretter, reker og fiskeretter.

hvitvin

Vinvennlig fra Østerrike

3665701 Rabl Langenlois Kamptal Grüner Veltliner 2021, Østerrike, 169,90 kr (basis) 

Rabl er en anerkjent produsent, hvor dette er basisvinen. Vinen har en fokusert duft av fersken, sitrus og grønne urter og et hint av pepper. Ung og saftig smak med moden frukt, eple, sitrus, urter og mineraler, god lengde. Passer alene og til fisk, svin og lyst kjøtt. Kun 11,5 % alkohol. Prøv gjerne også «storebror» Käferberg Kamptal Reserve (8083101, 259,90 kr) til schnitzel.

fransk rosevin

Fransk klasse

14152701 Ch. les Crostes Rosé 2021, Provence, Frankrike, 249,90 kr (BU), 549,90 kr (magnum) 

Er du svak for Provence-rosé med minner fra ferie og fritid, sjekk ut denne. Laget med en dame i ledelsen, Linda Schaller, i den sjarmerende landsbyen Lorgues. På duft kiles neseborene av roser og lekre røde sommerbær. Fruktig, frisk bærsmak med mye bringebær, som slår til fra første slurk. God syre, elegant. Laget på cinsault- og grenache-druer. Passer til så mangt, aperitiff, fisk, skalldyr, sushi, grønnsaker.

new zealand vin

Tropisk fra New Zealand

14071401 Seifried Old Coach Road Sauvignon Blanc, Nelson, New Zealand, 179,90 kr (BU) 

Liker dere sauvignon blanc, prøv denne! 2021 var et kjøligere år og bidrar til delikate aromaer og frisk syre. Vinen har en intens og frisk duft med et hint av melon, lime og humle. Lys og smakfull med smak av pasjonsfrukt og moden grapefrukt. Lang, frisk ettersmak. Passer som aperitiff og til skalldyr, fisk og lyst kjøtt.

hvitvin

Hvitt gull fra Veneto

4073401 Anselmi San Vincenzo 2021, Veneto, Italia, 159,90 kr (BU)

Garganega er her blandet med sauvignon blanc og chardonnay, som gir en ekstra heldig smaksprofil i 2021-årgangen. Dette er terrassevin på sitt beste! Med duft av modne epler, litt aprikos, sitrus og urter. På smak er den fruktig og frisk med en svak kryddersnert. Vinen kan nytes alene og passer til salater, småretter, grønnsaks- og fiskeretter, lyst kjøtt og ost.

Les også: Dette bør du vite om musserende vin

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...