Ekspert: Denne vinen passer til nesten ALT

Hvilken hvitvin går til både sushi, thairetter, fisk, skalldyr, kylling og grønnsaker? Svaret er grüner veltliner. En matvennlig vin som passer moderne livsstil.

© Gunnhild Bjørnsti

Sommerens vintur gikk til Østerrike, et sjarmerende og naturskjønt vinland jeg lenge har hatt lyst til å bli bedre kjent med. For en av de aller beste vinene jeg noensinne har smakt, var en vellagret grüner veltliner. På en regnværsdag i Salzburg. Vinen hadde en vidunderlig kombinasjon av friskhet og konsentrasjon, med selvsikker eleganse.

Verdt å vite om østerrikske viner

Grüner veltiner er landets viktigste drue, og dyrkes på 32 prosent av beplantet areal. Druen har en aromaprofil av hvit pepper og kryddernoter, grønne urter, stikkels bær, litt pære og fersken. Den har fin friskhet uten for høy alkohol. Lagringsvennlig er den også.

Grüner veltliner har ikke like mye syre som riesling, men byr på en flott friskhet som gjør den til en særdeles matvennlig vinstil som passer til både sushi og asiatiske retter, sjømat av mange slag, vegetarretter og salater, gjerne asparges samt kylling, kalv og svinekjøtt. Schnitzel er selvskreven som matmatch. Viner på denne druen kan også gå til tomater, som vanligvis utgjør en
utfordring. Grüner veltliner kan også kom bineres med egg, for eksempel til røkelaks og eggerøre, eller salater med kokte egg. En grüner veltliner med litt alder står fint til indisk mat med krydder.

18 vinområder

De østerrikske vinområdene er definert etter geografisk betegnelse, kalt DAC (Districtus Austriae Controllatus). De viktigste vinregionene for grüner veltliner er Kamptal, Kremstal og Wachau som ligger vakkert til ved Donau, Europas nest lengste elv. Klassifikasjonene på etikettene fra Wachau er Steinfeder, som kan ha opptil 11,5 % alkohol, Federspiel med maks 12,5 % alkohol og Smaragd med minst 12,5 % alkohol og høyere. Smaragd har en rikere stil og mer dybde fordi druene har modnet lenger. Klassifikasjonene avgjøres ut fra hvor mye sukker det er i druene på innhøstingstidspunktet. Både Steinfeder, Federspeiel og Smaragd er alle tørre viner.

Står det «alte reben» på etiketten, betyr det gamle vinstokker. Har vinene vært på eik, er stilen som regel integrert og diskré, sjelden dominerende med vanilje, fordi det benyttes store, gamle fat. Mange produsenter dyrker økologisk og biodynamisk.Nikolaihof var pioneren og startet allerede i 1971 med biodynamisk jordbruk.

Vinområdene har bratte, flotte vinmarker, og noen av de beste heter Kellerberg og Achleiten i Wachau, Heiligenstein og Lamm i Kamptal, Pfaffenberg og Steiner Hund i Kremstal. Det finnes mange koselige sykkelveier blant vinrankene, og man kommer til hyggelige landsbyer som Dürnstein, som passer perfekt for en pause og lunsj. Bo gjerne i landsbyen Langenlois i Kamptal, med flere gode produsenter i nabolaget som Bründlmayer, Loimer, Rabl, Jurtschitsch og staselige Schloss Gobelsburg. Østerrike er et gjestfritt land som tar imot besøkende med glede, lokalbefolkningen er vennlig og naturen er vakker.

SYKKELFERIE: Det er populært å sykle gjennom vinområdene på idylliske småveier.

© Austrian Wine

Kvinnelige vinmakere

Dyktige Petra Unger er en av mange kvinnelige vinmakere. Hun er norgesvenn og har deltatt med vinsmaking på Tara Weekend. Kanskje noen av dere møtte henne? Jeg besøkte henne på vingården i Kremstal, som hun overtok etter sin far Wolfgang i 1999. Det var så hyggelig å møte henne igjen, og vi smakte på vinene utendørs sammen med ost og skinke til solskinn og fuglekvitter. En idyll som kan gjenskapes i Norge.

Gloria Eichinger er nå vinmaker på vingården som hennes mor Birgit startet. Som Petra lager hun viner som passer alt og alle.

– Viner på grüner veltliner kan kombineres med mye mat, som fisk, kjøtt, grønnsaker og asiatisk, man kan ikke gjøre noe feil, forklarer Gloria optimistisk.

Personlig liker jeg unge grüner veltliner-viner som har kvalitet til grei pris med flott friskhet og som passer til det meste av hva jeg spiser. Finner jeg en eldre årgang, har vinen utviklet mer modne bær/frukt-aromaer, som på sitt beste smaker himmelsk. Smaragd er et eksempel på høy kvalitet og koster mer, men kvaliteten er verdt prisen.

Hva annet godt finnes fra Østerrike?

Sekt, musserende viner, kan smake ypperlig, gjerne fra produsentene Bründlmayer og Loimer, samt Jurtschitsch (rosé). Østerrikske ries- ling-viner har en noe rundere profil enn de tyske, og er interessante viner å prøve. Roséviner på druen zweigelt smaker ekstra godt på sensommeren, med en uformell stil som passer hver gang man vil nyte et glass med forfriskende dråper.

DØRÅPNER: Taras Gunnhild åpner gjerne døren til
et nytt vinland, Østerrike.

Gunhilds vinfavoritter

La oss smake på grüner veltliner – din nye go-to vinstil som passer til sushi, fisk skalldyr, salater, vegetarretter, asiatisk kjøkken og lyst kjætt - som kylling.