vinbuffe sommer
© Getty Images

Her er de 5 beste vinene til sommerens vinbuffé

Sett frem et utvalg av viner– la gjestene velge selv

20. juni 2022

Vinbuffeen kan bestå av mye forskjellig. Musserende vin, hvitvin, rosévin, rødvin, til og med varianter som sider og øl. Vann i rikelige mengder hører med. Hvorfor kan det gå med så mye forskjellig på samme kveld? Først og fremst fordi alle drikker nok ikke alt, man smaker seg frem, tar kun litt vin i glasset for å teste ut før man velger. Dessuten er det spennende å oppleve noe nytt. 

Maten kan også serveres som buffé, med store salater, noe skalldyr, småretter, pateer, skinke, oster, oliven, aioli, olivenolje og brød. 

Be gjerne gjestene ta med en liten rett hver og ha et spleiselag. Det hyggeligste er jo å møtes. Spesielt damer elsker fingermat, et bra utvalg av viner, snakke sammen og virkelig kose seg. Det har jeg sett gang på gang. 

For vertinnen er det å slippe å stå på kjøkkenet, steke, koke og passe tider, en lettelse. 

Her er 5 gode viner til sommerens vinbuffet

sommervin buffet
© Produsentene

1. Bobler hører med  

9099801 Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2020, Bourgogne, Frankrike, 189,90 kr (basis) 

Bourgogne er naboområdet til Champagne, og musserende herfra kan kalles lillesøsteren til «ekte» champagne. Rimeligere er det også. Denne har hovedvekt på pinot noir og passer til både aperitiff og det du serverer. Kjenn aroma og smak av røde bær, eple og sitrus, innslag av kjeks og mineraler, med lang ettersmak. En perfekt allround boblevin året rundt.

2. Rosévinsdronningen 

14236901 Il Mimo 2021, Piemonte, Italia, 198 kr (BU) 

Mange gir Il Mimo æren for at rosévin startet en ny trend. Den er laget på rødvinsdruen nebbiolo og fungerer helt ypperlig til både terrassevin og til mat. Jeg synes 2021-årgangen er den beste jeg har smakt, med bærpreget duft av jordbær og bringebær, blomster og sitrus. På smak går deilige jordbær/bringebær igjen, med en fin sommerlig og sødmefull stil. Jeg ser sommerenger og sommerfugler når jeg smaker på denne. Passer alene, og til alt du liker rosévin til.

3. Rødvin til alle anledninger 

13476506 La Vieille Ferme Côtes du Rhône Villages 2019, Rhône, Frankrike, 538 kr (BU) 

Rødviner fra Rhône er kjent for å passe til alt. Når du lurer på hvilken rødvinsstil du skal ha, vet du svaret nå. Jeg ble virkelig glad da jeg smakte på en flott variant med litt lagring, på boks. Skal du ha selskap er denne lett å balansere med det du serverer. Vinen kan gjerne helles over på karaffel, og litt kjølig på temperatur er min preferanse om sommeren. På duft har du moden rød frukt og noe krydder. På smak både mørke og røde bær med lett kryddertouch og myke tanniner. Passer til «alt», som lam, oksekjøtt, vilt, kylling og gode grillpølser.

4. Perfekt sommervin 

5968401 Gorges Muscadet 2018, Loire, Frankrike, 223,90 kr (basis) 

Gjør som franskmennene, drikk muscadet. Jeg liker denne, den har det lille ekstra med druer fra 60 år gamle vinstokker, lagret 30 måneder på bunnfall i sementtanker. Deilig duft av modne epler, sitrus, litt melon og nøtter. Fin saftig, utviklet smak, med moden steinfrukt, eple og sitrus, litt urter og mineraler. Passer til fisk, skalldyr, lette retter, salater, fingermat.

5. Engelsk hvitvin 

14193701 Lyme Bay Chardonnay 2020, Devon, England, 298 kr (basis) 

Skal du bli kjent med engelsk hvitvin, prøv denne. Jeg vet den koster litt, men da blir du fornøyd. Chardonnay-druene er lagret på både fat og ståltanker og gir både friskhet og noe mer fylde, som jeg liker. Kjenn eplepreget og flintaktig aroma, diskré fatnoter, urter og nøtter. Smaken er saftig, sommerlig og frisk, med nydelig eplepreg balansert med sitrusfrukter. God ettersmak, smatt litt ekstra på denne. Passer til et glass for seg selv, til fisk, skalldyr og sommermat

Slik blir du en bedre vinkjenner

Hva er muscadet? 

Muscadet er en type vin og et område vest i Loiredalen. 

All muscadet er laget på en type drue – melon de Bourgogne. 

Området som dyrker melon de Bourgogne/muscadet er verdens største enkeltstående område for én type hvitvin. 

Hvilke glass? 

Skal du velge et glass, sats på hvitvinsglass. Det går utmerket til bobler, hvitvin og rosé. 

Velger du et større vinglass, passer det til alle varianter litt på bekostning av musserende. 

Universalglass finnes, som er laget for å passe alle vinstiler.

beste viner for sommeren
© Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...