månedens rødvin tips

Når det er mørkt og kaldt ute, trenger vi koseviner med ekstra fylde og smak.

© Getty Images

Dette er månedens rødvin

Finn frem rødvinene som matcher årstiden. Gjerne servert i et sjenerøst vinglass. Ta deg tid til å nyte.

3. februar 2023 av Gunnhild Bjørnsti

Mørketid, mørk vin. Vi mennesker følger naturen. Når det er kaldt og mørkt ute, lengter vi til andre smaker enn på en lys sommerdag. Vi trenger kraft, fylde, litt mer krydder. En skikkelig god rødvin. God gammeldags peiskos med levende ild, høre det gnistre og sprake, pakke seg inn med pledd og nyte den varmende opplevelsen. 

Solrike områder. Når vi sitter i godstolen og tar frem vintervine, smaker det med deilige, solmodne druer. Fra solfylte land som Spania, Italia, Sør-Afrika, Argentina og Chile samt regioner som California. Klimasoner hvor solen skinner fra morgen til kveld og utvikler saftige druer som gjæres og forvandles til viner som varmer på kalde kvelder. Det er bare å drømme seg litt bort til sommer og sol mens vi nipper til blåfiolette og rubinrøde dråper. 

vin tips

SOLMODNE DRUER: Fra frodige vinmarker i Italia til en flaske nær deg. En fyldig Ripasso er perfekt nå som det er kaldt ute.

Dette er månedens rødvin

Frisk og fuktig 

14110701 Kara Tara Pinot Noir 2021, Western Cape, Sør-Afrika, 224,90 kr (BU) 

Månedens vin er fiolettrød. Med duft av jordbær og kirsebær med streif av pepper og fatkrydder. Syrefrisk og slank smak med preg av friske røde bær. God struktur. Lang ettersmak. Laget på pinot noir fra tre områder, Overberg for klassisk og elegant jordbærprofil, Elgin for struktur og dybde og fra Cape Town for en forlokkende aroma.

månedens rødvin anbefaling
© Produsenten
rødvin anbefaliner
© Produsentene

1. Krydet og sødmefull budsjettvin fra Chile

Gato Negro Cabernet Sauvignon 2021, Valle Central, Chile, 106,90 kr (basis) 

Dyp blårød. Aroma med preg av mørke bær og jordbær, innslag av urter og lakris. Smaken er myk og ren fruktighet av kirsebær og solbær, litt paprika, grønne urter og lakris. Uten fatpreg. Laget på cabernet sauvignon. Kun 11 % alkohol, tørr stil. Passer til lyst kjøtt, svin, storfe, hverdagsmat 

2. Klassiker fra Spania

5705801 Cune Reserva 2018, Rioja Alta, Spania, 189,90 kr (basis) 

Dyp rødlig tone. Aroma med preg av modne røde og mørke bær, litt tørket frukt, lær, skogbunn og fat. Smaken er utviklet med sammensatt preg av sødmerike røde og mørke bær, krydder, litt vanilje og fat. Fremstilt med 85 % tempranillo og lagret tre år for «reserva»preget. En vellaget vin som også er moden, god alene og super kjøttvin (okse, lam, vilt). Mye vin for pengene, kan fort bli din nye favoritt. 

3. Høyfjellsvin fra Argentina

9629601 Amalaya Malbec 2021, Calchaqui Valley/ Salta, Argentina, 179,90 kr (BU)

Dyp rød farge. Henførende aroma av roser og fioler etterfulgt av kirsebær, jordbær og hvit pepper. Myk og rund smaksprofil med elementer av plomme og røde bær. Velbalansert og strukturert vin med god lengde. Laget hovedsakelig på malbec, Argentinas drue nr. 1 for grill- og kjøttvin, hvor 20 % av vinen er lagret 10 måneder på franske fat for mer fylde. Ypperlig til grillet kjøtt, rødt kjøtt, lam, vilt og ost.

4. Kosevin fra Italia 

2000601 Corte Giara Valpolicella Ripasso La Groletta 2020, Valpolicella/ Veneto, Italia, 185 kr (basis) 

Rubinrød vin. Vinen har delikat aroma preget av røde bær og tørket frukt, innslag av krydder, vanilje og fat. Smaken er fyldig, harmonisk og velbalansert med litt sødme, saftige bær, tørket frukt og litt fat. Druene corvina veronese og rondinella kommer fra enkeltvinmark La Groletta. Perfekt til kalkun, rødt kjøtt, grillet kjøtt, lam, italienske litt kraftige matretter og vellagrede oster.

5. Solskinn fra California

13902401 Mina Mesa, Paso Robles/California, USA, 189,90 kr (BU fra januar 2023) 

Mørkerød farge. Duft av solbær, litt paprika og sedertre. Vinen har god fylde, fine tanniner, med godt preg av mørke bær som solbær, som gjør den til en lettdrikkelig vin, gjerne foran peisen. Laget på cabernet S sauvignon-druer, verdens viktigste rødvinsdrue, som gir mørke viner, med frukt/bærpreg og god syre samt tanniner. Perfekt kjøttvin og hver gang du ønsker stille kraft og eleganse. Passer til lam, gryteretter og stek av mange slag samt smaksrike pastaretter. Et godt kjøp for kvaliteten.

Les også: Disse vintypene inneholder lite sukker

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...