Månedens vin: En perfekt høstvin som passer til mye mat

Dette er en allsidig og matvennlig vin til budsjettpris.

© Getty Images

Når det er kjøligere, bytter vi ut sommerens friske terrasseviner med noe mer fylde. Som en god rødvin – det smaker når mørket faller på

Moderne rødvinsstil

Jeg har blitt positivt overrasket over mange rødviner på de siste smakingene. Glem tunge, tanniske og alkoholsterke viner! Nå er rødvinene lettere, friske, ja ofte saftige uten å være tynne. De smaker rett og slett mye, gjerne av moden fruktighet.

Dette er viner man kan kose seg med foran peisen, til en god bok eller når du leser Tara, og er matvennlige så det holder. Damer der ute i Norges land, fra nord til sør, øst til vest, jeg oppfordrer dere til å gjenoppdage rødvin i høst.

Italia lokker

Jeg har vært på reise i Marche, øst i Italia, og besøkt Saladini Pilastri, det var et utrolig inspirerende vingårdsbesøk. Regionen er en sjarmerende del av Italia som ikke er like kjent som Piemonte og Toscana. Prisen på vinene er derfor sympatiske.

Vil du ha et godt kjøp, tenk Marche. Som mange andre steder i Italia har det skjedd en kvalitetsrevolusjon de siste tiårene i Marche, og i området helt sør i regionen er det vinhuset Saladini Pilastri som råder.

Vær obs på DOC-ene Rosso Piceno og Rosso Piceno Superiore som har god kvalitet, til god pris.

Et virkelig godt tips.

© Produsenten

Månedens vin

En perfekt høstvin på økologiske sangiovese- og montepulciano-druer fra vinmarker i sørvendte skråninger i Spinetoli og Monteprandone, som befinner seg mellom Adriaterhavet og Appenninene hvor dagene er varme, mens nettene er kjølige takket være vinden fra havet og fjellene. Det bidrar til langsom druemodning og større aromatisk kompleksitet.

Halvparten av sangiovese-druene er helklase-fermentert på relativt lav temperatur, mens montepulciano-druene er gjæret på høyere temperatur, men med kort skallkontakt for å gi myke tanniner.

Modningen skjer i en kombinasjon av betong og store eikefat (foudres).

På duft blir vinen kraftfull og juicy, nesten som en beaujolais.

Kjenn røde kirsebær og søte blå plommer med florale noter og et hint av mandler og mineraler. Smaken er leskende, frisk, rund og fruktig med mørke bær (bjørnebær, svarte moreller), litt urter, krydder og forsiktig fatpreg.

En spennende og allsidig vin som passer til mye mat, gjerne til pizza, pastaretter med kjøttsaus, mozzarella- og tomatsalat, skinke/oliven/ost/brød, til vegetarretter med linser og bønner og soppretter. Med fine tanniner kan den også gå til gryteretter, kylling, lam og småvilt samt hvit fisk.

En behagelig vin som bare vil deg godt.

Serveres lett avkjølt, rundt 14 grader.

4446501 SALADINI PILASTRI ROSSO PICENO 2023/2024, MARCHE, ITALIA, 149,90 KR (BASIS) 334,90 KR (1,5 L), 549,90 KR (3 L)

MATVENNLIG: Saladini Pilastri leverer god kvalitet når det gjelder pris, og vinene passer til utrolig mye mat.

© Gunnhild Bjørnsti
© Inger Marie Grini