Bli inspirert: Beaujolais Nouveau 2024 er lansert
Torsdag 21. november er den store dagen for lansering av Beaujolais Nouveau, i Frankrike, i Norge og hele verden. Den mest populære & "Vin de primeur" blant vindrikkere.
Ung vin til å nytes
Årets ferske vin fra området Beaujolais sør i Bourgogne, kalles Beaujolais Nouveau på fransk som betyr Ny Beaujolais. Vinen er fermentert bare noen uker før den offisielt frigis for salg den tredje torsdagen i november, og er tilgjengelig på markedet mindre enn to måneder etter innhøsting. Den er laget på Gamay druen og gir en fruktig, lettdrikkelig rødvinsstil som gjerne kan serveres lett avkjølt til lettere kjøttretter, gryteretter/kokt kjøtt som boeuf bourgignon, mørk lapskaus, patéer, hvit fisk og småretter samt ost/skinke/brød. En god allround drikke- og matvennlig vin.
– Årgang 2024 er en klassisk Beaujolais primeur med forfriskende smaker. Den første smakingen av de unge vinene viste en fin farge og konsentrerte aromaer, med frisk, klar rød frukt. Fordi det har blåst i området, blir resultatet en konsentrasjon av smaker og syre fra druene, forklarer vinmaker Frédéric Drouhin om årets Beaujolais Nouveau.
Navnets opprinnelse
Beaujolais Nouveau har røtter tilbake til starten av 1900-tallet, da de første vinene ble sendt på elven Saône til restaurantene i Lyon. Vinen ble drukket som en feiring av en vellykket innhøsting, og da vinen kom, ljomet det i hele byen: "Le Beaujolais nouveau est arrivé"
Oppstarten til Beaujolais Nouveau
– Like etter 2. verdenskrig var Beaujolais i økonomisk krise. Dårlige avlinger, dårlig renommé og en vin som var helt ut. Georges Duboeuf, en av de store produsentene i Beaujolais fikk en idé, nemlig å gjøre en gimmick ut av å være først til å levere årets vin til restaurantene. Det hele tok etter hvert helt av – og et kappløp uten like startet mellom produsentene om å komme først på restaurantbordene i Lyon og Paris. Etter noen år ble det hele regulert, og 3. torsdag i november er dagen hvor den unge vinen fra Beaujolais lanseres internasjonalt. I byer som Lyon og Paris er dette en stor fest, alle er med, det er vin i fontenene og samba i gatene. Og Beaujolais i glassene! Forklarer Knut Wesenberg som driver Brasserie France. Han serverer 5 retters Lyon-inspirert meny «La Grand Fête du Beaujolais Nouveau» til de nye vinene fra 6 produsenter. Som gjest kan man smake på 3 forskjellig varianter i småkarafler – for å leke med smakene og diskutere rundt bordet.
Når ble fenomenet internasjonalt?
– Beaujolais Nouveau hadde sin storhetstid på 80-tallet i Europa, Asia og USA. Mer enn 60% av all Beaujolais var på denne tiden av kategorien Beaujolais Nouveau. Her i Norge var Hroar Dege og Tre Kokker på Lapsetorget en av initiativtakerne for å lage sirkus rundt vinen før interessen dabbet av. Imidlertid har Nouveau de siste årene igjen fått en enorm renessanse, mye takket være en ny generasjon vinmakere som fokuserer på naturlig vin, naturlig gjær og godt håndverk i både vinmark og vinkjeller uten kunstige tilsetninger. Det er slike produsenter vi arbeider med og som har blomstret opp, spesielt de siste 15 årene.
Hvordan lages vinen?
– Gamay druene høstes for hånd, legges hele i gjæringskar, presses så av sin egen vekt, tildekket, slik at når gjæringen starter, utvikles varme og karbondioksyd. Druene begynner å gjære innvendig, sprekker etter 6-7 dager (kalles carbonic maceration) og tappes på flasker! En real hurtigvin! Etter ca. 3 uker tappes vinen på flaske, mot 3 måneder for vanlig Beaujolais. Teknikken gir fruktige viner med lite tanniner.
Hva særpreger stilen?
– Fargen skal være blålilla, ofte med duft av kirsebær og rips, og røde bæraromaer på smaken. Vin bør drikkes lett avkjølt og serveres til ikke alt for kraftige retter. Under Beaujolais Nouveau perioden drikkes vinene hele tiden, og sesongen varer fram til jul. Vinen er laget for å nytes ung, og i samme året som den er laget. Det krever ekstra omgang med tannbørsten – blå tenner garanteres! Det er viktig å huske at Beaujolais Nouveau kun er laget for glede – og trenger ikke de store analyser, avslutter Knut Wesenberg med et stort smil.
Vanlig vin fra Beaujolais
Rødviner på Gamay fremstilles som burgundere, men er ikke like komplekse og dermed rimeligere. Perfekte allround hverdagsviner friske og bæraktige, med aromaer som bjørnebær og bringebær. Ved litt lagring, kan de oppnå mer fylde med preg av skogsbunn og jordsmonnskarakter.
Vi smaker på årets Beaujolais Nouveau, med letthet og glede:
8000701 Dom. Saint-Cyr French Kiss Kanon Bojo Nouveau, Beaujolais/Bourgogne, Frankrike, 234,90 kr (basis)
- Lukt: Rød frukt, mineral, krydder og hint av urter.
- Smak: Fruktig, saftig, frisk med bra syre og god tanninstruktur.
Passer som et godt glass alene, og til småretter, kylling og lyst kjøtt.
18642701 Chasselay Beaujolais Nouveau, Beaujolais/Bourgogne, Frankrike, 269,90 kr (basis)
- Lukt: Ung med preg av røde bær, anis og litt krydder.
- Smak: Saftig og frisk med røde bær, lang ettersmak.
Passer til retter med kylling og lammekjøtt.
5804001 Jean-Paul Brun L'Ancien Beaujolais Nouveau 2024, Beaujolais/Bourgogne, Frankrike 234,90 kr (basis)
- Lukt: Frisk rødbærspreget duft. Fiol og kalkmineraler.
- Smak: Saftig frukt, friskt bærpreg. God konsentrasjon.
Passer til grønsaksretter, kylling, gryteretter og småvilt.
5948401 Foillard Beaujolais Nouveau 2024, Beaujolais/Bourgogne, Frankrike, 269,50 kr (basis)
- Lukt: Ren og naturlig, røde bær og blomster.
- Smak: Saftig og fruktig, kirsebær, krydder og urter.
Passer til kylling, svinekjøtt og oster.
10495001 Lapalu Beaujolais-Villages Nouveau, Beaujolais/Bourgogne, Frankrike, 259,90 kr (basis)
- Lukt: Ren med røde bær og blomster.
- Smak: Saftig og fruktig, kirsebær, krydder og urt.
Passer til grønsaksretter/salater, lyst kjøtt og oster.
18642601 Rottiers Beaujolais-Villages Nouveau, Beaujolais/Bourgogne, Frankrike 279,90 kr (basis)
- Lukt: Ung med preg av røde bær, anis og litt krydder.
- Smak: Saftig og frisk med røde bær, lang ettersmak.
Passer til retter med kylling, lyst kjøtt, oksekjøtt og lam.