julekrans
Krans på døren:

I den kalde årstiden samler vi vintergrønt og begynner å tenke på jul. Mye kan vi finne i skogen, men hagene våre er også et skattkammer, sier Kari.

© Kari Nygaard, Irene Jacobsen

Slik lager du vakker julekrans

Når hagen går i dvale, starter den største kransesesongen av alle. – Det hører med å lage en krans til jul! Og det er overraskende lett å lage helt selv. Her får du inspirerende ideer til hjemmelagde julekranser.

14. november 2019 av Åshild Breian

Kanskje er det duften av det vintergrønne som er så ekstra god når gradestokken kryper nedover. Kanskje er det etterlengtet glede over å plukke inn noe fra naturen lenge etter at blomstene har sagt takk for seg og gått inn i hvilemodus. Kanskje er det den hyggelige stemningen som oppstår når flere står samlet og lager noe kreativt sammen og julen nærmer seg? 

Julekrans til døren

Svarene er mange, men de selvlærte hageentusiastene, forfatterne, journalist Kari Nygaard og lærer Irene Jacobsen, er helt sikre på en ting:

– Det hører med å lage en krans til jul! Og det er overraskende lett å lage en hjemmelaget julekrans!

– Det viktigste for oss er å få alle til å forstå at dette er veldig lett – og det behøver ikke koste mange kroner. Du kan finne mye du kan bruke i grøftekanten, i skogen, i hagen hvis du har en eller spe på litt fra blomsterbutikken, sier Irene.

Et symbol på uendeligheten

Rundt juletider i fjor fant de ut at julekranser var noe alle gjerne ville ha. De begynte å forske på kransenes opprinnelse og fant ut at kransen tidligere ble tillagt magiske egenskaper. For det noe med formen på kransen. Sirkelen er et symbol på uendeligheten. 

Og mennesker har alltid vært opptatt av evig liv, eller i alle fall gode håp for et langt liv. Hell og lykke kan samles i kransen.

– Da de så mot himmelen, så de den runde solen og tenkte at det måtte bety noe, det at den livgivende kraften hadde denne formen, forteller Irene Jacobsen.

Blomsterkrans

Ungjenter kunne binde blomsterkranser på St. Hansaften og legge dem under puten. Da het det at de ville drømme om mannen de skulle gifte seg med. Brudekranser av myrt og appelsinblomster ble populært allerede på 1800-tallet i Norge, men skikken er eldre enn som så. Brudekransen var et symbol på brudens jomfrudom, men også en bønn om fruktbarhet og liv.

– Vi lager kranser til alle årstider og av mange ulike materialer. I den kalde årstiden samler vi vintergrønt og begynner å tenke på jul. Mye kan vi finne i skogen, men hagene våre er også et skattkammer, sier Kari Nygaard.

Under får du forslag til julekranser som du kan pynte inngangsdøren din med frem mot jul. Lær deg å se etter materialer du kan bruke til julekranser, du også!

1. Vakker julekrans

Dørkransen til jul har lange tradisjoner og mange møtes til kranseverksted før advent. Midtvinters er den aller beste tiden å stusse de vintergrønne trærne og buskene i hagen på, den mørkeste tiden på året kan fint bli en julekranse-bonanza. Pynt garasjen, hønsehuset, kjellerdøren, porten, drivhuset og hagen med julekranser og andre juledekorasjoner.

Mens vinterkransen fra hagesenteret har måtte tåle transport og flatpakking, kan den du lager selv være både frodig og rufsete. Du kan mikse vintergrønt som har ulike teksturer, blande med kongler og kvister – eller lage rene kranser av ett materiale om gangen. Mosekransene er også ekstra fine ved juletider.

Les også: Den fineste julegaven er kanskje tid

Julekrans til inngangsdøren
Dekorativ dørkrans:

Lær deg å lage en dekorativ julekrans til døren! Eller vinterkrans til vinteren. La fantasien blomstre!

© Kari Nygaard, Irene Jacobsen

Slik lager du julekrans:

 1. Begynn med en stamme. Dette kan være en halmkrans eller en metallkrans du kjøper, eller en du har tvinnet selv av for eksempel bjørkekvister. I tillegg trenger du en god saks, ståltråd og engangshansker.
 2. Når du plukker inn fra hage, skog og mark, skal du bare klippe tupper av greinene (ca. 15 cm lange). Du trenger mer enn du tror, og til en middels stor krans går det med en helt full bærepose. Før du begynner å binde, er det lurt å organisere materialene dine. Legg dem i grupper så du har oversikt.
 3. Start bindingen med å feste ståltråden rundt kransen. Legg små buketter med grønt på oversiden av kransen, og fest ved å surre ståltråden rundt. Du kan legge lengre kvister på utsiden, og kortere/mindre på innsiden av kransen. Det er viktig at ikke hullet i kransen «gror igjen». Undersiden av kransen skal ikke dekkes.
 4. Når du har festet et lag med grønt med ståltråd, legger du neste lag delvis over, slik at det skjer en overlapping og ståltråden ikke synes. Slik fortsetter du til du nærmer deg slutten. Siste lag krever litt fingerferdighet, for det skal du smyge inn under det første laget.
 5. Hvis du bruker flere typer grønt, lag deg et system slik at de ulike sortene blir repetert jevnt utover i kransen.
julekrans til døren, diy
Hvordan lage julekrans:

Begynn med en halmkrans eller metallkrans som du kjøper eller tvinner selv. Se fremgangsmåten over – trinn for trinn.
© Kari Nygaard, Irene Jacobsen

Tips:

Dekorer julekransen med lyslenke av små led-lys som du vinner rundt og rundt. Kjøp en variant med timer-funksjon, så slipper batteriene å brukes opp raskt. 

Stemningsskapende og dekorativt på ettermiddagen og julekvelden! 

hvordan lage julekrans
Grønn, frodig julekrans:

Det er lettere enn det kanskje ser ut som. Se stegene trinn for trinn lenger opp i artikkelen.

© Kari Nygaard, Irene Jacobsen

Tips!

 • Fine materialer fra naturen og hagen: einer, tuja, sypress, edelgran, barlind, små kvister av lerk med kongler på, små orekvister. 
 • Når du henter inn fra naturen, må du regne med små gjester. For å bli kvitt småkryp, kan du riste litt på kvistene eller skylle dem i vann. Hvis du lar kvistene ligge litt på terrassen før du går i gang, vil gjerne gjestene ha rømt når du tar det grønne inn.  

Les også: Slik lager du superrask julekonfekt

2. Julekrans med tistler og blomster

Denne kransen lager du med litt vintergrønt fra hagen, samt noen buketter med eukalyptus, tistler og voksblomster fra blomsterbutikken. Nydelig julekrans med blomster som passer like godt hele året! 

Julekrans med blomster
Blomsterkrans med tistler:

Lag en vakker og dekorativ blomsterkrans! Bruk det du vil som dekor og skap ulike uttrykk!

© Kari Nygaard, Irene Jacobsen

Slik lager du julekrans med blomster:

 1. Bruk en tynn metallring som base. Klipp av tuppene på det vintergrønne og blomstene i ca. 10 cm lange biter.
 2. Lag små buketter og surr dem fast med ståltråd. Når du har festet første bukett, legger du den neste delvis over den første, slik at stilkene fra første bukett skjules. Slik jobber du deg rundt. Den alle siste buketten lirker du under den første.
 3. Fest ståltråden og klipp av. Lag en hempe av ståltråd eller hyssing. Uttrykket på kransen bestemmes av hvor store buketter du fester på. Binder du med småbuketter med mange av ingrediensene, blir kransen fyldig. Lager du mindre buketter, får den et spinklere utrykk.
 4. Siden blomstene er friske, holder denne kransen bare en dag eller to opphengt på vegg. Vil du at den skal vare lengre, kan du legge den på et fat med vann. Hvor stor metallring du bruker som base, vil avgjøre hvor stor kransen blir. Metallringer får du kjøpt i hobbyforretninger, eller du kan lage dem selv av kraftig ståltråd fra jernvarehandel.
 5. Når hele kransen er dekket, snur du den og klipper av ståltråden. Fest den i kransen slik du gjør når du syr for hånd. Lag en liten hempe av en bit ståltråd. Til slutt kan du feste kongler med ståltråd eller limpistol hvis du ønsker.

Boken «Kranser og buketter i Barbeinthagen», Kagge Forlag.

Oppskriftene er hentet fra boken «Kranser og buketter i Barbeinthagen» som koster kr 399, Kagge Forlag.

© Kagge Forlag

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...