stebarn storfamilie
Mine, dine og våre barn?

Det kan være en utfordring å møte noen som har barn fra før, men med disse rådene blir det litt enklere.

© Getty Images

Slik håndterer du din nye familie

Med ny partner kommer ofte også nye barn. Psykolog Sissel Gran har 6 råd til den nye storfamilien.

1. februar 2019 av redaksjonen

Når man etablerer seg på nytt etter skilsmisse eller samlivsbrudd, er det ofte både egne og andres barn inne i bildet. Det er en stor utfordring! Ekser og mine og dine barn skal tas hensyn til - noe som kan være emosjonelt svært krevende.

- Når du går inn i et nytt forhold har som regel hver av partene en eks og/eller egne barn. Og dette er ingen lett situasjon for partnerne eller barna. I slike situasjoner kan allikevel noen enkle kjøreregler gjøre situasjonen lettere for alle parter, sier psykolog Sissel Gran. 

Sissel Gran
Psykolog Sissel Gran -

Det er mange hensyn å ta når to familier skal spleises. Sissel Gran har noen enkle tips.

Råd til etablering av ny familie:

1. Respekter partnerens tidligere liv

Det er viktig at man har respekt for hverandres tidligere liv. Respekt for ekser og tidligere barn er fundamentalt dersom dette nye forholdet skal fungere.

2. Gjør hverandre trygge som partnere

Når man velger ny partner er det viktig at man trygger hverandres kjærlighetsfølelser. Slik unngår man at det oppstår sjalusi overfor ekser og barn fra tidligere forhold.

Å trygge hverandre gir et fundament som gjør at partene tåler mye mer. Når nye partnere viser at de er hverandres kjærester - når du viser at du er hans og han viser at han er din - unngår man å skape tvil hos den andre. Det er nemlig når tvilen kommer at sjalusi kan oppstå.

tips til forholdet
Respekt og trygghet -

Respekter både partneren, barna og eksen, så vil mye gå av seg selv. 

© Getty Images

3. Veien til partneres hjerte går gjennom stebarna

Om du takler og tålererer partnerens barn fra tidligere forhold vil det styrke kjærligheten mellom dere. Da vil partneren føle takknemlighet, og båndene mellom dere blir sterkere. Å være snill med partnerens barn er veien til hans hjerte.

4. Ikke gå for fort frem

Det kan være fristende for nye partnere å flytte sammen uten å ha brukt tilstrekkelig med tid. Men det er spesielt viktig at man ikke går for fort frem når det er barn inni bildet. Dersom barna bor hjemme er det virkelig nødvendig å gjøre grundige forberedelser. Snakk sammen om hvordan dere skal håndtere den nye situasjonen, og ta gjerne et familiemøte hvor ekser og ny partner, stebarn og egne barn er til stede.

mine og dine barn
Ta hensyn til barna -

Det er ikke så lett å få nye familiemedlemmer "med på kjøpet". Det kan resultere i mye følelser og usikkerhet.

© Getty Images

5. Ta hensyn til små og store

Det kan være tøft for større barn å få prakket på seg nye søsken. Den nye situasjonen kan resultere i mye sabotering og raseri - noe som ofte bunner i frykt og usikkerhet. 

Et godt råd er å være bevisst barnas følelser og vise hensyn. Hvis noen reagerer med unnvikelse, anklagelser eller å trekke seg unna, så kan det hjelpe å vite at dette ofte er forbigående oppførsel. Også ekspartnere kan reagere irrasjonelt av frykt for at stemor eller stefar skal ta fra dem barna.

6. Snakk om problemene

Snakk åpent med hverandre og vær hverandres beste støtte. Å bite i seg sjalusi og frustrasjon fører bare til bitterhet og enda mer frustrasjon. Stikkordet er å røyke ut problemene gjennom å snakke om dem. 

(Saken er oppdatert)

hvordan takle ny familie
Kommunikasjon er viktig -

En viktig nøkkel i livet er god kommunikasjon, også når det gjelder storfamilien.

© Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...