Hvordan startet ditt tureventyr?
– Det hele startet for fire år siden da forholdet jeg var i tok slutt, og i perioden etterpå hadde jeg et behov for å mestre noe nytt – på egenhånd. Samtidig som jeg allerede var veldig glad i å bruke naturen, men kun til dagsturer. I alle fall alene. Så den våren kjøpte jeg meg telt – og siden da har jeg vel aldri sett meg tilbake, forteller Bodil.
– Jeg hadde tilfeldigvis noen venninner som var litt i samme båt akkurat da, og alle snuste litt på dette friluftslivet. Alt var nytt, spennende og ikke minst skummelt. Det var ganske annerledes å skulle planlegge, pakke og gjennomføre en overnattingstur alene – eller med en like uerfaren venninne, enn å være på tur med noen som hadde masse erfaring og kunnskap fra før. Men da er du litt mer «nisse på lasset», og mestringsfølelsen er heller ikke like stor.
Fra natt til 17. mai 2016 sa det «pang», og siden da har jeg hatt over 200 turdøgn ute. Ikke medregna hytteovernattinger, så klart.
Hva bør man tenke på som nybegynner?
– Skal du på dagstur er alt så mye enklere. Da holder det med en liten sekk, matpakke, termos, ekstra klær/regnjakke og kart og kompass hvis du skal gå utenfor stien. Med én gang du skal overnatte ute er det litt mer å tenke på, men desto mer gøy! En overnattingstur er så mye mer innholdsrik enn en dagstur. Jeg pleier å bruke dagsturer som «befaring» for å finne nye teltplasser.

SPONTANTUR: Soloppgang over Stølsheimen klokken 05.00. – Øyeblikk som dette kan ikke planlegges, det må bare oppleves, sier Bodil.
© Bodil Dorothea GiljeHvordan finner man et trygt sted å overnatte?
– I begynnelsen spurte jeg andre om tips og råd, spesielt på sosiale medier, til konkrete teltplasser og områder. Så lærte jeg meg å lese kart ved å delta på DNT sitt nybegynnerkurs. Jeg har brukt timesvis på Ut.no og norgeskart og zoomet meg inn og ut av alle nasjonalparkene i Norge – og hele Oslomarka. Jeg har leita etter små traktorveier uten bom, åser, skogsområder og fjelltopper med umerka stier.
Merkede stier er et godt utgangspunkt, de er det mange av. Men etter hvert som man blir tryggere på kartlesing, er det mye mer spennende å finne egne plasser. Mine beste overnattinger er på helt umerka områder jeg har funnet selv.
I starten er det enkleste å finne en tursti og innsjø eller bekk, og et relativt flatt område uten myr ved den innsjøen. Da har du et godt utgangspunkt. Er du redd for at det skal komme noen andre er mitt tips å gå lenger, og gå litt utenfor stien. Bor du i Oslo, for eksempel, kan det lønne seg å gå inn i Nordmarka fra andre kanter enn Oslo-siden. Både nord og vest i Nordmarka har mange urørte plasser.
TIPS! Du kan også kontakte din lokale turistforening og be om tips til fine turer. De har massevis av kunnskap, og DNT har et enormt rutenett med turstier i hele Norge.
Hva er dine beste tips for å overnatte i skog og mark?
– Skal du overnatte ute for første gang – kanskje til og med alene, er det lurt å gjøre det litt enkelt. Senk forventningene, fordi det tar litt tid å venne seg til å være alene ute i naturen. Finn gjerne en fin teltplass på forhånd, så slipper du å bruke tid på leting den dagen du skal ut.
1. Ta et A-B-C-kurs
Meld deg på nybegynnerkurs hos DNT – da lærer du det mest nødvendige for å komme i gang, som kart og kompass, allemannsretten og bålfyring.
2. Bruk sosiale medier
Bruk Facebook-grupper som for eksempel «Friluftsliv Norge» og spør om råd, både om fine turer og utstyr. Der er det mange friluftsentusiaster som deler erfaringer og terskelen er lav for å spørre.
3. Lær deg kart
Studer kart og finn din egen plass. Populære teltplasser er gjerne folksomme og dessverre forsøplet med dopapir og våtservietter.
4. Finn en plass ved en vannkilde
Pass på at du er i nærheten av innsjø, bekk eller elv så du har drikkevann. Er du i tvil om du kan drikke vannet er det enkelt å koke det opp på en gassbrenner. Men det meste vann fra innsjøer og større bekker/elver er trygt å drikke her i Norge.
5. Lei eller lån turutstyr før du kjøper
Du vet kanskje ikke om friluftsliv og det å sove ute er noe for deg enda, så lån eller lei utstyr før du investerer. Jeg anbefaler heller det, enn å kjøpe noe billig som du likevel må bytte ut med dyrere og bedre kvalitet når du innser at dette er noe du vil forsette med.
6. Unngå å pakke for mye
Ikke pakk med deg alt du tror du kanskje får bruk for, og bær med deg 35 kg på ryggen. Det har jeg prøvd (og gjør fremdeles noen ganger). Skal du bare sove ute én natt i nærområdet, kan du klare deg med veldig lite.
7. Gjør det «hjemmekoselig»
Er du litt nervøs for å dra på din første tur – gjør det så koselig som mulig. Ta med juletrelys, en liten radio, smågodt, en bok, lån en hund. Skriv ned hva du er nervøs for på forhånd, så er du forberedt når tankene kommer.
8. Ta med deg søppelet hjem
Ikke legg igjen søppel og dopapir i naturen. I alle fall ikke våtservietter – dopapir kan du til nød grave ned. Ta det med hjem i en søppelpose eller brenn opp dopapiret (så sant det ikke er skogbrannfare der du er).

HENGEKØYELYKKE: Mange har gått til innkjøp av hengekøye i disse korona-tider, men visste du at du med små grep kan bruke den som «seng» på overnattingstur? Bodil og Ronja gjør det stadig vekk.
© Ivar LienHva trenger man av turutstyr?
– Jo mer du er på tur, jo mer turutstyr «trenger du». Men egentlig trenger du ikke så fryktelig mye. De viktigste investeringene du gjør er i en sovepose og et liggeunderlag. Og for så vidt telt og ryggsekk. En slags grunnutrustning for vår, sommer og høst kan være:
1. Ryggsekk
Ryggsekken skal bli din beste venn og bære hele hyttelasset og alt du trenger. Derfor er det viktig at den passer til akkurat din rygg. Det finnes sekker for korte rygger og lange rygger, brede hofter og smale hofter. Og sekker med mange justeringsmuligheter. Prøv i butikken og spør om råd.
Tips! Det finnes en del sekker som er tilpasset damer med bredere hoftebelte blant annet. Ulempen er når du trenger en sekk på over 80 liter, da må du ofte over på herremodell, men det finnes gode sekker i stor størrelse også.
2. Fjellsko/tursko
Det er lurt å prøve på sko i butikken før du eventuelt kjøper noe på nett. Lave tursko er greit på dagstur, men skal du gå med oppakning på ryggen er det en fordel med litt høyere fjellsko som gir støtte og stabilitet til anklene når du går i ulendt terreng.
3. Sitteunderlag
Jeg drar aldri på tur uten reinskinn. Jeg bruker det til sitteunderlag når jeg lager mat og spiser, til liggeunderlag i hengekøya, som «teppegulv» ved siden av senga i teltet. Og da mener jeg ikke reinskinn fra interiørbutikken, men et som enten er impregnert eller tørket til utebruk slik at det ikke suger til seg vann fra undersiden. Eventuelt kan du ta med sitteunderlag eller sammenleggbart liggeunderlag som veier lite. Så har du en backup hvis det går hull på det oppblåsbare liggeunderlaget ditt.
4. Ullgenser
Mange bruker fleece eller tynn dunjakke. Jeg sverger til tykke ullgensere med høy hals. Det finnes mange fine friluftsinspirerte strikkeoppskrifter og kvalitetsull fra norske produsenter.
5. Sovepose
En varm 3-sesongers sovepose. Invester heller i en varm sovepose enn å gå for noe billig. Det vil du takke deg selv for senere.
6. Liggeunderlag
– Et godt liggeunderlag er viktig. Mange glemmer at mye av kulden kommer fra bakken vi ligger på. Og soveposen som skal isolere rundt kroppen klemmer vi jo flat under oss. Derfor er det viktig å skape et luftrom mellom oss og bakken som vi varmer opp med kroppsvarmen vår i løpet av natta. Det samme gjelder i hengekøya – der er det enda viktigere med liggeunderlag om natta. For eksempel vil de som drar på bil-telttur og camper rett ved bilen med gjestemadrassen som er en 30 cm høy luftmadrass, fryse. Kroppen klarer ikke varme opp all den lufta de ligger på.
Tips! Se etter liggeunderlag egnet for telttur, og sjekk R-verdien. R-verdien forteller om temperaturgrensen for liggeunderlaget.
7. Telt eller hengekøye
Her finnes det mange variasjoner, og det kan være lurt å lese seg opp. Tenk igjennom behovene dine først. Skal du sove ute hele året, eller bare om sommeren? Er vekt viktig, eller skal du kjøre bil til leirplassen? Skal du stort sett overnatte på vidda eller fjellet er det lurt å ha et vindstabilt telt. Skal flere sove sammen kan det være kjekt med to innganger og bagasjerom. Er kjæresten din 190 høy, kan det være greit å sjekke høyden i innerteltet. Og fargen på teltet har noe å si. Personlig liker jeg ikke mørke og røde telt, de gir et forstyrrende og dystert lys. Men mange foretrekker kanskje det.

PAKKELISTE: – Legg alt turutstyret du skal ha med deg ut på gulvet så får du full oversikt, tipser Bodil.
© Bodil Dorothea GiljeHva med turutstyr til lengre turer?
Til lengre turer vil du trenge en del ekstra utover det som er listet opp over.
– På lengre turer hvor du for eksempel skal overnatte bør du ha hodelykt, powerbank til mobilen, kamera, kart og kompass – spesielt hvis du skal gå utenfor stien.
Kokeutstyr som for eksempel en gassbrenner eller et stormkjøkken, gassboks, fyrstikker, en liten stekepanne og kaffekjele, kaffekopp, bestikk og en liten tallerken eller skål.
Førstehjelpsutstyr, toalettpapir, antibac og en liten søppelpose. Turklær som tåler litt, er komfortable å gå i samt å sitte på bakken med og noen plagg som er vind- og vanntett.
Og etter hvert som du får dilla på friluftsliv vil du plutselig «få behov for» toastjern, vaffeljern, popkornkjele og en ekstra stor stekepanne med lokk. Teltlykt, juletrelys, camptøfler, syv forskjellige kaffekopper og 12 favoritt-ullgensere.

TURMAT: Bodil er en ivrig baker – både hjemme og på tur. Et av hennes beste tips er å ta med en ferdig pizzadeig på tur og fylle den med søtt, som sjokolade- eller nøttepålegg, sjokolade, brunost eller rosiner.
© Bodil Dorothea GiljeHva er den beste turmaten?
– Turmat er min favoritthobby. Alt smaker bedre på tur! Det krever mer å lage maten og du har begrenset med utstyr, men du har mye bedre tid. Og sannsynligvis er du litt mer sulten enn vanlig.
Det enkleste er havregryn, Polarbrød og pålegg og frysetørket turmat. Det hender jeg tyr til havregryn og brødskiver, men frysetørka middag spiser jeg svært sjeldent. Det finnes mye annet som er (nesten) like enkelt. En posesuppe med ris, en pakke pastaputer, granola med tørket frukt, pannekaker, scones, toast, arme riddere, kanelboller, tortilla-pizza og pinnebrød.
Klikk her for oppskrift på Bodils beste turmat
Skal du på dagstur, kan du bære med deg litt mer enn til en overnattingstur. Skal du på vintertur med pulk kan du nesten ha med deg uendelig mye snacks. Men skal du på helgetur kan det være lurt å planlegge noen enkel måltider á la havregryn (men pimp den opp med litt banan, kanel og sukker) og toast, og heller skeie ut med litt bedre middag. Som for eksempel tortillapizza. Mitt beste tips nå om dagen er kanel- eller sjokoladeboller laget av ferdig pizzabunn. Ufattelig enkelt, kjapt og smaker helt latterlig godt.