Mariusgenser, Mariusjakke og Strikkeskatter fra Sandnes Garn

Boken «Strikkeskatter fra Sandnes Garn» inneholder moderniserte oppskrifter på en rekke kjente og kjære mønstre fra garnprodusenten. Mariusgenseren er kanskje den mest kjente – den moderne versjonen får du oppskriften på her!

© André Clementsen/Gursli Berg Forlag

Mariusgenseren – her får du oppskriften på en moderne variant

Mariusgenseren er et norsk designikon som har vært høy elsket i generasjoner. Strikkedesigner Merete Norheim har tolket Unn Søilands klassiske oppskrift og laget en moderne versjon som er enkel og lett å strikke som du får oppskriften på her.

20. desember 2019 av Cecilie Espensen

Hele bokprosjektet startet med forlegger Gunhild Gursli-Bergs ønske om å puste liv i den store skattekisten av mønstre den tradisjonsrike ullvarefabrikken Sandnes Garn sitter på. Hun har selv vokst opp med å handle garn med moren der og fikk alltid aksjer i fabrikken av mormoren til jul.

– Gunhild kontaktet meg og ville ha meg til å ta på meg prosjektet, men det viste seg raskt å bli for mye for én person alene, forteller Merete Norheim som endte opp som prosjektleder og en av fem bidragsytere til boken « Strikkeskatter fra Sandnes Garn».


Merete Norheim i en modernisert genser fra Sandnes Garn

– Vi fikk lov til å lete gjennom hele arkivet til Sandnes Garn og fikk frie tøyler til å både velge oppskrifter og redesigne – det synes jeg var veldig modig av dem, det er jo tross alt åndsverk vi snakker om, sier Merete Norheim.

© André Clementsen/Gursli Berg Forlag


Søkte etter designere via Instagram

Etter å ha gått gjennom alle de gamle oppskriftene endte Gunhild og Merete opp med 30 strikkeoppskrifter som de tok med seg inn i prosjektet. Så etterlyste de etter flere strikkedesignere til prosjektet på Instagram.

– Responsen var overveldende, sier Merete og fortsetter: – Vi fikk inn hele 30 søkere og endte opp med å plukke ut 4 andre strikkedesignere.

Aldersspredning, geografisk spredning og stilvariasjon var kriteriene som forleggeren satte for utvelgelse av strikkedesignere. 

Valget falt på Helle Slente, Ristiina Paredes, Tirill Ilebekk Hansen og ikke minst Kari Hestnes, en nestor innen strikkedesign.

– De andre designerne fikk velge seg tre mønstre som de skulle redesigne, så tok jeg de som ble igjen. Det morsomme var at både Helle, Ristiina og Kari ville ha Blomsterjakken – så i boken får du oppskriften på 3 helt forskjellige tolkninger av det mønsteret – Helle har f.eks. designet et fantastisk og fargerikt sjal. Akkurat dette viser bredden og variasjonen mellom de flinke damene. Jeg, for eksempel, blir stresset hvis det er mer enn en farge på pinnene mine, mens Ristiina er en mester i mønsterstrikk.

Modernisering av Mariusgenseren

Totalt ble det 15 nye modeller basert på klassiske mønstre fra Sandnes Garn. Et av dem får du oppskriften på her. Merete har tolket det mest ikoniske mønsteret innefor norsk strikk: Mariusgenseren.

– Jeg tenkte faktisk ikke på at jeg jobbet med et ikon, inrømmer Merete. – Kanskje det gjorde at jeg jobbet friere, undrer hun. – Jeg har uansett gjennom hele prosessen vært ydmyk og takknemmlig for at vi har fått lov til å ha frie tøyler til å tolke kjente og kjære mønstre – det eneste Sandnes Garn krevde, var at vi brukte deres garn.

Nye tolkninger av klassiske mønstre fra Sandnes Garn Mariusjakken

– Med Mariusgenseren tenkte jeg at hovedmotivet måtte være med, enten oppe eller nederst på plagget. Dette flotte designet til Unn Søiland er faktisk det eneste mønsteret som er mønsterbeskyttet, forteller Merete Norheim. Her er hennes Mariusjakke til venstre.

© André Clementsen/Gursli Berg Forlag

– Jeg er ingen skigenser- og kofteperson. Når jeg er ute i naturen bruker jeg praktisk og funksjonelt tøy, så mitt ønske var å redesigne de originale mønstrene slik at det ble til plagg man vil finne det naturlig å bruke i hverdagen, på jobb og skole. Ikke en genser eller jakke man føler man må ha ski på beina for å bruke.

For å løse oppgaven stilte Merete seg selv dette spørsmålet:

«Hvordan lager jeg den tradisjonelle tynnstrikkede modellen om til en moderne hverdagsgenser som er opplagt nybegynnerstrikk?»

– Jeg vil ikke kalle meg en strikkedesigner, heller et skapende menneske og en halvstudert røver, jeg er nok litt som Pippi og sier: « Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg klare».

– Dorthe Skappel gjorde noe av det samme og jeg synes hun har fått ufortjent mye pepper for det. Kommentarer som «sånn genser har vel vi også strikket til kjæreste og mann både på 60- 70- og 80-tallet» fra erfarne strikkere kommer fra et sted av misunnelse, tror jeg. Dorthe Skappel har lykkes med å få folk til å strikke – og bruke plaggene i hverdagen og det synes jeg er veldig bra.

Merete Norheim

Har bakgrunn som prosjektleder i reklamebransjen og har en bachelor i idrettsfag. Jobber i dag som strikkedesigner og fordragsholder. Merete har tidligere gitt ut boken « Strikk bunadskofte – oppskrifter til alle norske bunader». Hun har, sammen med Fantefilm, designet Elisegenseren til Elise i filmen «Bygda som glømte at det var jul» og Baalsrudgenseren som har et geodetisk mønster inspirert av Kompani Linge-mannen Jan Baalsruds bakgrunn som geodetisk instrumentmaker. 

Mariusgenseren

Unn Søiland designet Mariusgenseren i 1954 til filmen «Troll i Ord» der Marius Eriksen og Henki Kolstad spiller i filmen iført genseren. 

Oppskrift på Mariusgenser med rundfelling

Inspirert av den originale Mariusgenseren, designet av Unn Søiland for Sandnes Garn. Tolket av Merete Norheim.

Med tykt garn og tykke pinner forvandles Mariusgenseren fra en klassisk skigenser til en hverdagsgenser. Og med halvparten så mange masker som på originalen, går det veldig raskt å strikke den. I denne versjonen er mønsteret plassert på bærestykket med rundfelling i og etter diagrammet.

MÅL

Overvidde: ca. 98 (110) 120 (130) 140 cm

Hel lengde: ca. 60 (61) 64 (68) 70 cm

Ermelengde: 43 (45) 47 (50) 50 cm,

eller ønsket lengde

GARN

Kos klementin nr. 2516, 250 (250) 300 (350) 350 g

Børstet alpakka oransje nr. 2337, 350 (400) 400 (500) 500 g

Kos hvit nr. 1012, 50 g, alle størrelser

Børstet alpakka hvit nr. 1001, 50 g, alle størrelser

STRIKKEFASTHET

Strikkefasthet 10 m = 10 cm på pinne nr. 9 mm

PINNER

Rundpinne 40 og 80 cm nr. 6 og 9 mm

BOLEN

Legg opp 78 (88) 96 (104) 112 m på rundpinne nr. 6 med bunnfargen. Strikk vrangbord rundt 1 r, 1 vr, 9 omganger. Bytt til pinne nr. 9, og øk samtidig 20 (22) 24 (26) 28 m jevnt fordelt = 98 (110) 120 (130) 140 m. Sett inn et merke mellom siste og første m på omgangen og etter 49 (55) 60 (65) 70 m. Strikk glattstrikk i bunnfargen til arbeidet måler 38 (39) 42 (45) 47 cm. Fell 2 (3) 3 (3) 3 m på hver side av merkene. Legg arbeidet til side og strikk begge ermene.

ERMENE

Vrangborden på ermer strikkes frem og tilbake for å slippe å bruke strømpepinner, eller bruk Magic-loop. Strikk eventuelt inn diagrammet nede på ermet. Tell deg frem slik at diagrammet kommer midt på ermet.

Legg opp 20 (24) 26 (28) 30 m på rundpinne nr. 6 med bunnfargen, og strikk vrangbord, 1 r, 1 vr, frem og tilbake, 9 pinner. Bytt til rundpinne nr. 9 og øk samtidig 20 (23) 25 (27) 29 m = 40 (47) 51 (55) 59 m. Sett et merke mellom siste og første m på omgangen. Fortsett med glattstrikk rundt i bunnfargen til arbeidet 43 (45) 47 (50) 50 cm. Fell 2 (3) 3 (3) 3 m på hver side av merket. Strikk et tilsvarende erme. Om du ikke ønsker like stor ballongeffekt på ermene, øk kun halvparten av maskene på første omgang etter vrangborden, og øk 1 m etter 1. m og før siste m på omgangen hver 3. cm.

BÆRESTYKKET

Sett ermene inn på samme pinne som bolen; erme, forstykke, erme, bakstykke = 162 (180) 198 (216) 234 m. Sett et merke mellom hver overgang mellom bol og ermer. Omgangen starter nå bak mellom bakstykke og venstre erme. Strikk 1 omgang. Strikk diagrammet. Det felles 1 gang i selve diagrammet (2 m pr rapport). Etter diagrammet fell slik;

*Strikk 5 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 2 omgang r uten å felle.

*Strikk 4 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 2 omgang r uten å felle.

*Strikk 3 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 1 omgang r uten å felle.

*Strikk 2 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 1 omgang r uten å felle.

*Strikk 1 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 1 omgang r uten å felle.

På neste omgang fell jevnt fordelt 0 (0) 0 (3) 4 m = 48 (50) 52 (54) 56 m igjen til hals.

HALSEN

Bytt til pinne nr. 6 og strikk vrangbord 1 r, 1 vr. 9 omganger for enkel hals, 18 omganger for dobbel hals som sys ned på innsiden. 20 omganger for høy, enkel hals eller 38 omganger for høy hals som brettes ned på utsiden. Fell løst av med r og vr m. Om du ønsker en videre hals, kan du eventuelt felle færre masker på den siste rundfellingen. Og om du vil ha en dypere utringning foran, kan du lage det ved å strikke German short rows/ forkortede pinner.

MONTERING

Sy ned halskanten, om du ønsker det. Sy sammen under ermene med maskesting. Sy sammen vrangborden på ermene med madrassting, og fest alle tråder.

Mønster mariusgenser strikk
Mariusjakken designet av Merete Norheim i okergult

Mariusjakken strikkes med tre tråder garn så du får en fluffy og varm jakke.

© André Clementsen/Gursli Berg Forlag

Oppskrift på Mariusjakken

Designet av Merete Norheim, inspirert av Mariusgenseren.

Jakke med rundfellingen på bærestykket gir et feminint uttrykk. Strikket med tre garnkvaliteter sammen får du en fluffy, stor og varm jakke du vil elske å ta på deg.

MÅL

Overvidde: ca. 102 (114) 124 (134) 144 cm

Hel lengde: ca. 80 (81) 82 (83) 84 cm

Ermelengde: 40 (42) 43 (45) 47cm, eller ønsket lengde

GARN

Kos, Sisu og Tynn silk mohair, en tråd av hver.

Kos lys gulbrun nr. 2533, 350 (350) 350 (400) 400 g

Sisu gul sand nr. 2134, 300 (300) 300 (350) 350 g

Tynn silk mohair gulgrønn nr. 2024, 100 (100) 125 (125) 150 g

Kos hvit nr. 1012, 50 g, alle størrelser

Sisu hvit nr. 1001, 50 g, alle størrelser

Tynn silk mohair natur nr. 1012, 25 g, alle størrelser

STRIKKEFASTHET

Strikkefasthet 10 m = 10 cm på pinne nr. 9 mm

PINNER

Rundpinne 80 cm nr. 6 og 9. Rundpinne 40 cm nr. 9.

TILBEHØR

9–11 knapper ca. 20 mm

BOLEN

Jakken strikkes frem og tilbake opp til starten av diagrammet. For å slippe og strikke mønster frem og tilbake, legges det opp oppklippsmasker slik at diagrammet strikkes rundt. Etter diagrammet felles oppklippsmaskene av, og resten av jakken strikkes frem og tilbake.

Legg opp 78 (88) 96 (104) 112 m på rundpinne nr. 6 med bunnfargen. Strikk vrangbord rundt 1 r, 1 vr, 9 omganger. Bytt til pinne nr. 9, og øk samtidig 20 (22) 24 (26) 28 m jevnt fordelt = 98 (110) 120 (130) 140 m. Sett inn et merke etter 24 (28) 30 (33) 35 m = høyre forstykket, og etter 50 (54) 60 (64) 70 m = bakstykke.

ERMENE

Vrangborden på ermer strikkes frem og tilbake for å slippe å bruke strømpepinner, eller bruk Magic-loop.

Legg opp 20 (24) 26 (28) 30 m på rundpinne nr. 6 med bunnfargen, og strikk vrangbord, 1 r, 1 vr, frem og tilbake, 9 pinner. Bytt til rundpinne nr. 9 og øk samtidig 20 (23) 25 (27) 29 m = 40 (47) 51 (55) 59 m. Sett et merke mellom siste og første m på omgangen. Fortsett med glattstrikk rundt

i bunnfargen til arbeidet 40 (42) 43 (45) 47 cm. Fell 2 (3) 3 (3) 3 m på hver side av merket. Strikk et tilsvarende erme. Om du ikke ønsker like stor ballongeffekt på ermene, øk kun halvparten av maskene på første omgang etter vrangborden, og øk 1 m etter 1. m og før siste m på omgangen hver 3. cm.

BÆRESTYKKET

Strikk ermene inn på samme pinne fra retten; høyre forstykke, erme, bakstykke, erme, venstre forstykke = 162 (180) 198 (216) 234 m. Sett samtidig inn et merke mellom hver overgang mellom bol og ermer. Strikk vr tilbake, og sett samtidig de første 6 m og de siste 6 m av på hver sin maskeholder, og legg opp 7 m på slutten av pinnen = oppklippsmasker. Arbeidet strikkes nå rundt. Strikk alltid først og siste oppklippsmaske vr. Strikk diagrammet. Strikk oppklippsmaskene med annenhver m i bunnfarge og mønsterfarge. Det felles 2 ganger i selve diagrammet = 18 (20) 22 (24) 26 m felt. Når diagrammet er ferdig, fell av oppklippsmaskene. Jakken strikkes videre

frem og tilbake.

Etter diagrammet fell slik;

*Strikk 5 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 2 omgang r uten å felle.

*Strikk 4 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 2 omgang r uten å felle.

*Strikk 3 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 1 omgang r uten å felle.

*Strikk 2 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 1 omgang r uten å felle.

*Strikk 1 m, 2 r sammen*, gjenta *-* ut

omgangen. Strikk 1 omgang r uten å felle.

På neste omgang fell jevnt fordelt 0 (0) 0 (3) 4 m = 48 (50) 52 (54) 56 m igjen til krage.

KRAGEN

Bytt til pinne nr. 6 og strikk vrangbord 1 r, 1 vr. 9 pinner. Fell løst av med r og vr m.

KNAPPESTOLPER

Plukk opp masker langs venstre forstykket på pinne nr. 6, og strikk vrangbord 9 pinner. Fell løst av. Plukk opp tilsvarende mange masker på høyre forstykke og strikk knapphull på den 5 pinnen. Det første etter ca. 5 (6) 7 (7) 8 cm, så hver 8. cm. Knapphull strikkes slik fra retten; strikk 3 m r, fell 2 m. Fra vrangen, legg opp 1 ny m fra når du kommer til hullet, og på neste pinne, strikk 2 m i denne m (fra retten). (Legger du opp samme antall masker som du felte av, blir knapphullet løst og vil utvide seg i bruk. Legger du kun opp 1 m, for så å strikke 2 m i samme m på neste pinne får du et fast og fint knapphull.) Strikk totalt 9 pinner, fell løst av.

MONTERING

Sy sammen under ermene med maskesting. Sy sammen vrangborden på ermene med madrassting. Klipp opp midt i oppklippsmaskene, løsne maskene fra hverandre og sy trådene inn på hver side av jakken. Fest alle tråder, og sy i knappene på venstre forstykke, 3 masker innenfor kanten.

Montering mariusgenser strikk

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...