© Kristine Englund/Bodil Dorothea Gilje

Turmaten som gjør turen EKSTRA god

Taras turjente sverger til baking på bål når hun er ute i skog og mark. – Å bake rundstykker på tur er nesten enklere enn å bake hjemme, sier Bodil Dorothea Gilje. – Trikset er å blande alt det tørre i en brødpose før du drar. Her får du hennes 5 beste salte og søte turoppskrifter.

20. mars 2019 av Bodil Dorothea Gilje

På denne tiden av året spiser jeg måltider i skogen og på fjellet så ofte jeg kan for å få med meg mest mulig av vårens krumspring. Jeg tar meg gjerne en tur etter jobb, eller en søndag ettermiddag, med vaffeljernet i sekken og lager et lite bål eller bruker en gassbrenner. Ta med deg et reinskinn (jeg drar aldri på tur uten) eller et sitteunderlag, og nyt vårsolen med disse oppskriftene, en kopp kakao og godt selskap (eller ta litt alenetid i skogen), og få med deg at naturen sakte våkner etter vinterdvalen.

Kokosscones, pizzabunn, kanelsnurrer, pinnebrød, sjokoladeboller, bannockbrød, rundstykker. Alt dette kan du få ut av en og samme deig – med litt varierende tilbehør.

Trikset er å blande alt det tørre i en brødpose før du drar. Ta med en eller to bokser med kokosmelk – alt ettersom hvor mye mat du skal lage.

Bland vått og tørt

Kokosmelken tilsettes rett i posen før du skal kokkelere og knas inn i melet fra utsiden av posen. Mangler deigen væske, tilsetter du litt vann. 

Noen ganger bruker jeg grovere mel og har i diverse frø.

Varier smakene

Ved å tilsette rosiner får du deilige scones. En slant kokosmasse gir deg kokosscones.

Skal jeg skeie ut (til frokost) bretter jeg inn biter med melkesjokolade før jeg steker dem som rudstykker i toastjern. Eller lager tynne firkanter som pizzabunn. Tvinn deigen rundt en pinne som et pinnebrød (her kan du også stappe inn litt sjokolade), eller strø med kanel og sukker og lag kanelsnurrer.

KOKOSSCONES: Rundstykkene smaker ekstra godt med kokosmasse i. Ha på ost og skinke og stek i et toastjern, så smelter osten.
KOKOSSCONES: Rundstykkene smaker ekstra godt med kokosmasse i. Ha på ost og skinke og stek i et toastjern, så smelter osten.© Bodil Dorothea Gilje

1. Tur-rundstykker à la Bodil

Grunnoppskrift

ca. 300 g hvetemel

(eller 150 g hvete og 150 g fullkorn)

1 håndfull havregryn

2 ts bakepulver

1/2 ts salt

150–200 ml kokosmelk

vann etter behov


Forslag til smakstilsetninger

rosiner

melkesjokolade

kokosmasse

frø (solsikke, gresskar, linfrø)

sukker og kanel


Slik gjør du

Bland alt det tørre i en pose på forhånd og ha kokosmelk rett i posen når du er på tur. Spe på med vann og kna deigen fra utsiden av posen til den er passe klebrig. Smelt litt smør i en stekepanne og velt deigen ut av posen og opp i panna. Stek med lokk på lav til middels varme. Nytes varm med smør ved bålet.

LYKKE: Italiensk pizza i norsk natur.
LYKKE: Italiensk pizza i norsk natur.© Bodil Dorothea Gilje

2. Bodils turpizza

Tid: ca. 5 min + ca. 15 min. steking

Antall: ca. 3 små pizza


ca. 200 g hvetemel

1 ts bakepulver

1/2 ts salt

ca. 150–200 ml kokosmelk (eller vann)


Topping

pizzasaus

spekeskinke

parmesan

rucola

pinjekjerner


Slik gjør du

Bland alt sammen hjemme og ha det i en brødpose, eller bland det tørre på forhånd og ha i kokosmelk/vann når du er ute på tur. Husk å ha i litt væske om gangen til deigen er passe klissete. Kna deigen i posen (utenfra) og velt deigen ut i panna sammen med en klunk olivenolje. Stekes i panne med lokk på lav temperatur eller i vaffeljern/toastjern til bål/brenner slik at den kan stekes på begge sider. Topp med saus, skinke, parmesan, rucola og pinjekjerner og nyt!

ww
SALT OG SØTT: Vafler med eple og sprøstekt bacon smaker godt på tur.© Bodil Dorothea Gilje

3. Vafler med stekte epler, bacon og vaniljesaus

Tid: ca. 5 min. + 5. min. steking


eple, i biter

kanel

sukker

kardemomme

smør

bacon

ferdig vaniljesaus

ferdig pannekakemiks/svelemiks


Slik gjør du

Hakk opp epler i biter og dryss over mye kanel, sukker og litt kardemomme. Stek i masse smør til eplene er myke. Bland ut en pose pannekakemiks/svelemiks og stek vafler om du har turvaffeljern (eller stek pannekaker i stekepanna) samtidig som du steker litt bacon. Server med vaniljesaus.

METTENDE VAFLER: Salte vafler fylt med ost, skinke og urter.
METTENDE VAFLER: Salte vafler fylt med ost, skinke og urter.© Bodil Dorothea Gilje

4. Turvafler med ost, skinke og urter

Tid: ca. 10 min. + steking

Antall vafler: 10–12


6 egg

8 dl skummet kulturmelk

2 dl raps- eller solsikkeolje

ca. 300 g hvetemel

ca. 300 g grovt mel (sammalt hvete og rug)

2 dl lettkokte havregryn eller hvetkli

2 ts natron

5 ss sukker

ca. 200 g revet ost

ca. 100 g valgfri skinke, rives eller skjæres i biter

en håndfull friske urter, f.eks. oregano, gressløk


Slik gjør du

Rør sammen alt hjemme unntatt ost, skinke og urter med en håndmikser. Rør inn ost, skinke og urter til slutt, og la røren svelle. Vaffelrøra skal være tykk. Hell over på en flaske eller termos og ta med på tur. Ta med smør eller olje til steking, og husk å varme opp vaffeljernet før du steker vaflene.

BANNOCK: Tradisjonell skotsk brødkake som kan stekes i panne på tur. Bodil fyller den gjerne med rosiner for ekstra energi.
BANNOCK: Tradisjonell skotsk brødkake som kan stekes i panne på tur. Bodil fyller den gjerne med rosiner for ekstra energi.© Bodil Dorothea Gilje

5. Bannock – Villmarksbrød à la Bodil


4–6 håndfuller mel (jeg blander hvete og fullkorn og litt frø)

2 ts bakepulver

1 håndfull havregryn

1 ts salt

1 ss melkepulver

2 ss sukker

1 håndfull rosiner

150–200 ml kokosmelk

vann


Slik gjør du

Bland alt det tørre i en pose på forhånd og ha kokosmelk rett i posen når du er på tur. Spe på med vann og kna deigen fra utsiden av posen til den er passe klebrig. Smelt litt smør i en stekepanne og velt deigen ut av posen og opp i panna. Stek med lokk på lav til middels varme. Nytes varm, oppdelt med smør ved bålet.

Les også: Dette er den sunneste turmaten

Vaffeljern til turen

Et turvaffeljern er en liten investering som vil gi deg mye glede – og ikke minst mye god turmat. Disse tre typene anbefaler Bodil.

© Produsenten

Belgisk vaffeljern i aluminium fra Eagle Products, 299 kr. Det får du kjøpt her. 

© Produsenten

Dobbelt vaffeljern for gassbluss fra Sunwind, 379 kr. Det får du kjøpt her.

© Produsenten

Vaffeljern i støpegods for bålbruk fra Espegard, 399 kr. Det får du kjøpt her.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...