Reisetips Lisboa Portugal
© Getty Images

Reisetips: Dette bør du se og gjøre i Lisboa

Lisboa ligger vakkert til ved elven Tejo, på sju høydedrag. Lytt til fado i gamlebyen, spis sjømat og bacalao, og nyt en litt roligere stemning enn i andre europeiske hovedsteder

3. april 2023 av Gunnhild Bjørnsti

I havet av alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Lisboa har å by på - gjør deg klar for drømmeferien!

Cascais ting å gjøre i Lisboa

CASCAIS: Ligger cirka 35 minutter utenfor sentrum og er en sjarmbombe av en landsby

Hva er ditt forhold til Lisboa? 

– Jeg har bodd i Estoril og jobbet i Lisboa i snart 12 år. Min mann og jeg har en merkevare for norsk klippfisk, Terra do Bacalhau. I tillegg er vi inne på trendy Timeout Market med to kiosker der vi selger bolinhos og «tapas» med klippfisk. Jeg har vært mye i Lisboa helt siden 2005, og snakker portugisisk. Vi har to barn som går på skole i Cascais. 

Hva er det beste med Lisboa? 

– Behagelig klima, hyggelige mennesker, romantikken i gatene og deilig mat og drikke. Alt hva man trenger! 

Hva er typisk Lisboa? 

 – Fadomusikk! Sjangeren har en helt særegen stil. Og folk her er så imøtekommende og hjelpsomme, det skaper en god stemning. Det tar maks 15 minutter å gå mellom steder, så Lisboa er en gåvennlig by med korte avstander og avslappet atmosfære. Ganske så laid-back. Og sjømat er viktig. Lukten av grillet sjømat kjennes overalt, det er så nydelig.

Katrine Rypeng Jensen (46)
Katrine Rypeng Jensen (46)


Katrine Rypeng Jensen (46)

  • Bor i Estoril, Lisboa.
  • Gift, to barn
  • Medgründer av Terra do Bacalhau

Hva vil overraske oss mest ved Lisboa? 

– At mange hus er kledd i fargerike fliser (azulejos på portugisisk), at du finner fersk sjømat overalt, at du merker mye av koloniarven i bybildet, spesielt afrikanskinspirert kultur med musikk og kunst. Og at Lisboa ligger ved en stor elv som munner ut i Atlanterhavet. 

 Har du et favorittområde? 

– Ja, Santos og Principe Real, de har gangavstand seg imellom og ligger like ved togstasjonen når man kommer fra Cascais. Begge områdene er så sentrale, har et etablert designområde, det heter Sete, med fine møbel- og designforretninger som Paris. Jeg blir så inspirert av gå på oppdagelsesferd der. Principe Real har mer mote og fashion, og Santos mer design og kultur. 

Spisestedene har internasjonalt kjøkken med mat fra Middelhavslandene i trendy, fushionstil. Gå gjerne innom Museo do Oriente som viser koloniarven fra Østen, spesielt fra Japan, med drakter og musikkinstrumenter. Santosområdet har også en høyskole for design, og ettersom det bor mange studenter her, er det ikke turistifisert. Her får man den ekte følelsen av å være i Lisboa, synes jeg!

Alfama gamleby Lisboa

TA TRIKKEN: Det hører med å ta trikk nummer 28 opp til gamlebyen Alfama.

© Getty Images

Dette bør du oppleve i Lisboa

– Gå deg vill i Alfama, gamlebyen. Dette området ligger rett øst for sentrum og hotellene, og vil være et fint utgangspunkt for å gjøre seg kjent med det opprinnelige Lisboa. Gatene følger maurisk byplanlegging, med kronglete, labyrintiske, smale gater. Her vil dere se portugisiske fliser, gatekunst, bohemsk atmosfære og klær som henger til tørk samt fantastiske utsiktspunkter og utendørskafeer. Utendørs-loppemarkedet Feira da Ladra holdes hver tirsdag og lørdag på Campo de Santa Clara fra klokken 9–18. Se gjerne Alfama fra trikk nummer 28 som går fra sentrum, fra Estrela, et område med en stor basilikakirke og en fin park, opp til endestasjonen i Graça. Start gjerne en vandretur derfra. Eller gå på oppdagelsesferd fra katedral Sé, via utsiktspunktet Miradouro da Portas do Sol, og gå oppover mot borgen Castelo de São Jorge, som har byens høyeste punkt med flott utsikt. Elevador Castelo er en gammeldags heis, nede fra sentrumsområdet Baixa, som går nesten opp til Castelo. Ta den hvis dere vil spare på kreftene. 

Les også: Reiseguide: Dette må du oppleve i Berlin

castelo reiseguide

CASTELO: Se utsikten over Lisboa fra borgen Castelo de São Jorge og byens høyeste punkt.

© Getty Images

Smak og nyt de beste pastel de nata (små terter med vaniljekrem) i Manteigaria i Rua do Loreto 2. De ansatte pleier å ringe i en klokke når de tar ut tertene fra ovnene, da strømmer folk til for å kjøpe de varme, velsmakende kakene. I samme gate ligger en liten butikk med håndlagde lys, som har vært åpen siden 1700-tallet. Den heter Casa das Velas do Loreto og er fin for å handle med gaver hjem.

Lisboa reisetips

SE OPP: Mange bygninger er vakkert dekorert med keramikkfliser. Se deg rundt på din byvandring

© Getty Images

Besøk ruinene fra jordskjelvet i 1755 ved Ingreja do Carmo. Taket på kirken kollapset og utryddet mye av eliten i Lisboa på denne tiden. Det er en dramatisk historie, men i dag byr området på vakre omgivelser med en park og jakarandatrær. Sitt ned og ta en liten lokal kaffe som kalles bica på portugisisk. Eller en liten øl de kaller Imperial. 

Få med deg en fadokveld i Alfama, kjenn på stemningen og lytt til de litt sørgmodige sangene fremført av dyktige artister som lever seg helhjertet inn i musikken. Prøv Sr. Vinho og Clube de Fado, som begge regnes blant de beste. 

Sintra er kjent for sine slott og er et naturskjønt område. Min favoritt er slottet Quinta da Regaleira. Tips: Unngå Sintra midt på sommeren, da er det for mange mennesker der og man får ikke den rette stemningen. 

Planlegger dere å reise neste juni måned, er det gatefest her hver dag, opprinnelig for å feire Santo Antonio, som er Lisboas skytshelgen for reiser og ekteskap. I de siste årene har det vært fest for å feire byen Lisboa, det grilles sardiner i gatene, serveres sangria og det spilles musikk over alt. De beste stedene for å feire er i bydelene Alfama, Graça og Bica, de er verdt å få med seg. 

Lisboa Portugal

ALFAMA: Gå på oppdagelsestur i gamlebyen i Lisboa, og stopp gjerne opp på en fadorestaurant.

Her spiser du godt i Lisboa

– Ingen ferie i Lisboa uten å besøke fantastiske Time Out Market i Cais de Sodré! Ligger like ved togstasjonen Cais de Sodré når man kommer fra Cascais. Utsalgsstedene som er lokalisert her, har blitt anbefalt av utelivsmagasinet Time Out fordi de blir ansett som de beste i Lisboa, så her kan man gå fra bod til bod og smake på det beste. Det er en artig opplevelse å smake klippfisk fra Norge, tilberedt på den portugisiske måten, fra vår bod «Petisceria do Bacalhau». 

spisesteder lisboa reisetips

A CEVICHERIA: Liker du ceviche, er dette et populært sted å spise.

Spis ceviche i verdensklasse hos A Cevicheria under en gigantisk blekksprutdekorasjon som henger fra taket, den skaper en spesiell stemning. Stedet er veldig populært, kom tidlig på kvelden, det ligger i Principe Real.

Ramiro er berømt for ferske skalldyr. En skikkelig fest for ganen, og er populær blant de lokale. Ligger i Intendente, en bydel litt à la Grünerløkka.

Sala de Corte er en kjøttrestaurant. Så er det biff du er ute etter: «Look no further». Chef Luis Gaspar ble kåret til Chef of the Year i 2017, og har siden perfeksjonert kunsten å grille kjøtt.

Taberna da Rua das Flores byr på deilig portugisisk kromat, med en gourmetvri. Her gjelder det også å være tidlig ute, for det er ikke mulig å reservere bord, og det blir fort fullt!

reisetips restauranter Lisboa

SALA DE CORTE: Foretrekker du godt kjøtt, er dette din grillrestaurant.

Her bor du bra i Lisboa

Torel Palace kjenner jeg godt til fra brunsj og lunsj, hotellet er romantisk og stilfullt, har en vakker hage, og utsikt over Avenida Liberdade. Elegante rom! 

Bairro Alto Hotel er et boutiquehotell med moderne stil. Med en flott bar i toppetasjen, og en anerkjent restaurant med portugisisk chef. 

Designer Philippe Starck har bodd i Cascais i 10 år, så det er nok ikke tilfeldig at hans hotellkonsept fra Paris, Mama Shelter, åpnet i Lisboa. Innredningen viser mye fin keramikk og de serverer god sjømat i restauranten. Hotellet er trendy, men folk i alle aldre bor der. 

As Janelas Verdes er et romantisk town house-hotell like ved elven som passer hvis du vil bo i et rolig område og nyte en timeout. Hotellet har tidligere vært bostedet til dikter Eça de Queiróz, og der har de både bibliotek og terrasse hvor man kan lese en bok med utsikt over Tejo. Nyt afternoon tea i hagen. Stedet ligger i Janelas, som er stedet hvor Madonna bodde. Et flott museum er i nabostrøket, Museu de Arte Antiga.

reisetips hotell lisboa

AS JANELAS VERDES: Perfekt hotell når du vil bo i et rolig område av Lisboa. Husk afternoon tea i hagen.

Her tar du en timeout i Lisboa

– Mange besøker Sé, katedralen som er bygget på 1200-tallet og er storslagen. Jeg foretrekker Ingreja de São Domingos, det er en helt spesiell atmosfære inne i denne kirken. Den var hjem for inkvisisjonen i Portugal, og ble nesten ødelagt under det store jordskjelvet i 1755, og ble også skadet av brann i 1959. 

Ta toget ut til Cascais/Estoril, det tar cirka 35 minutter. Langs promenaden finnes flust med fortausrestauranter hvor du kan sette deg ned og nyte et glass iskald hvitvin og spise grillet fisk, eller du kan gå ut på en av de mange strendene langs promenaden. Cascais er en hyggelig småby, tidligere fiskerlandsby, som i dag er velstående, og hvor det er hyggelig å gå ut på kvelden. Jeg liker Taberna Clandestina som ligger i en koselig, gulmalt gate. Vi bestiller ofte mange småretter, smaker og deler, såkalt sharing concept. 

Hvis Cais de Sodré er Lisboas Grünerløkka, så er Principe Real Lisboas Frogner. Området ligger like ved Bairro Alto, som er kjent for sitt uteliv. Livet i Principe Real sirkler rundt en romantisk liten park, Jardim do Principe Real, med paviljonger som selger mat og drikke. Bare rusle rundt i den vakre parken og nyt synet av blomster og planter.

keramikk lisboa

CERAMICA NA LINHA: Forretningen for portugisisk keramikk.

Her shopper du i Lisboa

– Chiado er bra for all type shopping, området ligger på en høyde på motsatt side av Alfama. Se for eksempel keramikken til Bordallo Pinheiro, den finnes overalt, med skåler som ser ut som tomater, kål og sitroner. Ceramica na Linha har et godt utvalg av egen keramikk samt andre populære portugisiske merker. 

Paradegaten Avenida Liberdade er flankert av luksusshopping med kjente merker som Luis Vuitton, Loewe, Burberry og Prada i tillegg til mange trendy merker, som Maje, Ba&Sh og Sandro. Men, det er også en vakker gate med et skyggefullt område som ligger midt i, med små paviljonger som serverer mat og drikke, og de har alle litt forskjellig konsept. På en varm dag er det leskende å sitte her i skyggen. På Banana Cafe pleier jeg å sette meg ned for en pause og en kaffe med varm melk, som de kaller gala på portugisisk.

Shoppingsenteret EmbaiXada er et tidligere palass som er ombygget, og freskene på veggene er fremdeles intakt. Konseptet der er «Made in Portugal». De portugisiske klesmerkene jeg har dilla på for tiden, er Odile og Kleed Kimonos. Du finner også Kleed på El Corte Ingles Lisboa, og Odile kan kjøpes online. 

A Vida Portuguesa er en portugisisk versjon av Husfliden, med flere utsalg, og hovedbutikken ligger i Chiado.

Utesteder Lisboa reisetips

MAMA SHELTER: Bo kult og trendy omgitt av Philippe Stark-design og med nydelig sjømat på menyen i restauranten.

Her går du på byen i Lisboa

Mama Shelter, her kan du starte i rooftopbaren og gå videre til restauranten som forvandler seg til et dansegulv etter klokken 22. O bar mais triste da cidade ligger i Santos, og er en av mange artige barer. Navnet betyr «Byens tristeste bar». Dekoren er bare helt imponerende for alle som liker maksimalistisk interiør. Hovedingredienser her er pianomusikk og whisky. 

 Dere kan godt gå fra pub til pub, for det er mange barer i området. Den mest ikoniske klubben i Lisboa, og kanskje i hele Portugal, heter Lux. De største DJ-ene spiller her. 

Madame Petisca har en nydelig utsikt og gode småretter.

Les også: 13 grunner å dra til Barcelona

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...