Ferie i Oslo
© Getty Images

Norgesferie: Hovedstaden du aldri blir ferdig med

Oslo er langt ifra noen verdensby, men mer enn stor nok til at du alltid vil ha noe spennende til gode. Bli med oss på tur

13. august 2020

Ferietips til opplevelser i Oslo

Veldig mange av oss vil feriere i Norge i år, og det innebærer også tilreisende til Oslo fra alle kanter av landet, på jakt etter gode opplevelser. De aller fleste som bor utenfor hovedstaden, nært eller fjernt, vil ha et forhold til byen, enten fordi de selv har bodd der på et tidspunkt eller har slekt og venner som har flyttet dit, eller simpelthen bare fordi det er et naturlig sted å besøke fra tid til annen.

Men på grunn av sin relativt romslige størrelse og evige utbygging, er Oslo en by de færreste blir ferdige med i en fei. Norges hovedstad er proppfull av koselige bydeler, og det kryr av restauranter, kafeer og barer, shoppingmuligheter som er en ordentlig storby verdig, et stort tilbud av museer og aktivitetsmuligheter og alt du kan tenke deg.

Oslo har opplevelser som passer alle. De fleste kjenner nok sentrum tålelig bra, og langs Karl Johans gate ligger butikker og serveringssteder som kanskje ikke er så spennende. En spasertur i Slottsparken og nedover Karl Johan fører deg til Spikersuppa, Stortinget, Egertorget, Domkirken og Oslo S – alt hyggelig nok og slett ikke uten lyspunkter, men straks du beveger deg bort fra Oslos paradegate står opplevelsene og overraskelsene i kø. 

Sørenga Oslo Munchmuseet

SPENNENDE UTVIKLING Oslo åpner seg mer og mer mot fjorden. Bildet viser soltilbedere i den nye bydelen Sørenga med Lambda, det nye Munchmuseet, som ruver i bakgrunnen.

Utforsk de ulike bydelene i Oslo

Nærheten til havet er blitt kraftig forsterket de seneste årene, med utbygging i Bjørvika og Tjuvholmen, nye bygg og attraksjoner, og restauranter og butikker langs det som kalles Havnepromenaden. 

Selve sentrum er også styrket med den luksuriøse «Promenaden» der du finner butikker som Gucci, Hermès, Urmaker Bjerke og Louis Vuitton, dette med tanke på å gjøre Oslo mer internasjonal og tiltrekke seg flere turister utenfra. 

Det siste er det dårlig med i år, men hovedstaden venter i all sin prakt på alle nordmenn som kan tenke seg en bytur. Her er koselige bydelsvandringer og restaurantbesøk, spa- og velværebehandlinger, badestrender og museer. Utforsk Grünerløkka og Torshov, Majorstuen og Frogner, Kampen og Vålerenga, gå på måfå og se hva du snubler over, eller – hvis du er skikkelig lur – benytt de ti tipsene til osloopplevelser i denne guiden. God ferie!

Kongen Marina

OSLOS MIAMI Kongen Marina er det nærmeste du kommer Florida eller Karibia i Oslo.

© Erik Valebrokk

Dette skal du oppleve i Oslo 

God stemning på Kongen Marina

Skal det være et lite stykke karibisk sommerlykke? Kongen Marina er et merkelig og herlig sted, en slags beach club/strandbar av den typen du kan finne på Bahamas, Barbados eller i Miami. Riktignok er det tynt med spicy jerk chicken og duggfriske mojitos her, men de klarer fint å skaffe deg en cæsarsalat og et glass rosévin. 

Kongen Marina er en del av en operativ småbåthavn, har en platting med fluktstoler der du kan krøke tærne i sanden, er en del av brygga ved siden av Color Line-terminalen, og innendørs er det dekorert med alle mulige slags tikidetaljer, neonskilt og hele pakka. 

Det er vanskelig å tro du er i Oslo når du besøker Kongen Marina. Du drar ikke nødvendigvis hit for maten, men for stemningen og beliggenheten. For å komme til Kongen Marina er det enkleste å spasere fra Aker Brygge eller Skillebekk.

Les også vår guide til de beste restaurantene i Oslo

Oslomarka

UTSIKT TIL BYEN Går du på tur i Nordmarka vil du her og der få fantastiske åpninger mot byen og fjorden.

© Erik Valebrokk

Ta en tur ut i Oslomarka

Store skogområder ligger en T-bane- eller busstur unna, og kan gi deg storslåtte naturopplevelser øst og nord for byen. Her kan du gå på skogsveier eller mindre stier, bade i små og større tjern og innsjøer hvis været tillater det, spise deilig bakverk og drikke kaffe på koselige turisthytter og nyte dagen. 

Et forslag til en fin tur er å ta T-banen til Frognerseteren (en opplevelse i seg selv med stadig finere utsikt og nydelige gamle hus på vei oppover), gå derfra og inn til Tryvann og Tryvannstua via en av flere stier, og derfra følge skogsveien ned til Midtstuen og ta T-banen tilbake til byen. I normalt tempo med en kortere eller lengre kaffepause, vil du inkludert T-baneturen bruke et sted mellom tre og fem timer, avhengig av ruten du velger å gå.

Se også: Dette kan naturen gjøre for helsen din

Folkemuseet bondemiljøer

SOM I GALME DAGER De gamle bondemiljøene på Folkemuseet er så idylliske at det er helt rørende.

© Erik Valebrokk
Kolonialen Folkemuseet

GAMMEL OG GOD Kolonialen på Folkemuseet er i en bygning fra Vognmannsgata 9 på Vaterland.

© Erik Valebrokk

Besøk Norsk Folkemuseum når du er på ferie i Oslo

Folkemuseet er Bygdøys fineste museum, om ikke hele Oslos fineste museum. Og det er mange av dem. Folkemuseet er som de fleste vil vite, en samling historiske bygninger fra forskjellige deler av Norge, og inkluderer blant annet en stavkirke fra Gol og en gammel kolonial fra Pilestredet i Oslo der du får kjøpt veldig gode drops. 

Det fineste med Folkemuseet er dog bare å gå rundt i de idylliske miljøene og se dyrene beite og de ansatte som utfører forskjellige gjøremål iført gamle folkedrakter. Det er også mange utstillinger på museet, både faste og temporære, og særlig i helgene er det mange aktiviteter og underholdningstilbud. 

På en godværsdag er det heller ingen dårlig idé å kombinere med en tur for å bade på Huk eller i Paradisbukta. Buss nummer 30 fra byen stopper utenfor inngangen og går hele veien videre ut til Huk.

Salt havnepromenaden oslo

NOMADISK KULTUR Salt er et nomadisk prosjekt med serveringssteder og konsertscener, men har nylig fått garantier om at de får være på sin nåværende plass på Havnepromenaden ut 2022, og kanskje lenger.

© Erik Valebrokk

Ta en tur langs Havnepromenaden i Oslo

Den ni kilometer lange Havnepromenaden vil ifølge Oslo kommunes hjemmesider først være helt ferdig i 2030, men du kan gå hele veien fra Bygdøylokket til Sørenga. Det gjenstår litt her og der, og selve promenaden skal gå enda litt lenger enn i dag, men dette er nå definitivt blitt oslofolkets nye urbane «tursti». 

Fra småbåthavnen i Frognerkilen og forbi idylliske Kongen Marina, fortsetter promenaden til Tjuvholmen og Aker Brygge (Filipstad-området på vei dit er neste store utbyggingsprosjekt), går over Rådhusplassen og passerer Akershus Festning og Vippetangen (stopp gjerne på mathallen Vippa for en kaffe eller en øl og en liten matbit), før den åpenbarer det «nomadiske kulturprosjektet» Salt og Operaen. Derfra bærer det inn i nye, hypermoderne Bjørvika, før du spaserer over en provisorisk bro til Sørenga og eventuelt tar en dypp i havet og spiser is. Havnepromenaden har mye spennende på lur, og mer blir det.

Frognerparken sommer

PRAKTFULL PARK Gustav Vigelands skulpturer i Frognerparken er et storslått skue uansett årstid og vær, men det blir litt ekstra fint når solen skinner.

Besøk Frognerparken i Oslo

Gustav Vigelands enorme skulptursamling i Frognerparken – formelt kalt Vigelandsanlegget – er Oslos desidert største turistattraksjon, men er like mye et yndet friområde for byens befolkning. Parken er stor, grønn og deilig, og omslutter skulpturanlegget med store gressplener og vakre alleer og turstier. 

Det er to serveringssteder her, Anne på landet, som har flyttet inn i gamle Frognerparken Kafé, og Herregårdskroen. Sistnevnte er bare åpen i sommerhalvåret, men Anne på landet er i drift året rundt og serverer fantastisk hjemmebakst, nydelige småretter og har et lite utvalg øl og vin, samt nydelig kaffe og alt annet du trenger. Noe av det fineste med Frognerparken er at den aldri fremstår som helt den samme. Avhengig av årstid, vær og tid på døgnet, skifter den utseende og stemning. I mangel av et bedre ord er Frognerparken et magisk sted.

Tronsmo bokhandel

UTROLIG UTVALG Tronsmo er internasjonalt kjent for sitt kresne utvalg og er utvilsomt Norges beste uavhengige bokhandel.

Tronsmo Bokhandel

Det er ikke mange såkalt uavhengige bokhandlere igjen i Norge, eller for den saks skyld i hele den vestlige verden. Tronsmo Bokhandel er en bauta etablert tidlig på 70-tallet som et sted for alternativ kultur og «rød» politikk, og har i årene som har gått posisjonert seg som kompromissløs og kresen i alt sitt vesen. 

Her finner du stort utvalg innen feministisk litteratur, politisk litteratur, poesi, skjønnlitteratur, musikklitteratur og tegneserier, for bare å ha nevnt noe. 

Du finner bøker her som du ikke finner noen andre steder, og desto færre bestselgere. Tronsmo er bokhandelen for den som vil la seg overraske, og den kan skryte av å ha et svært kyndig personale som kan veilede deg innen hele sin rike bokflora. For noen år siden flyttet Tronsmo til større lokaler, som har gjort den enda mer innholdsrik. Adressen er Universitetsgaten 12, to kvartaler fra Karl Johan.

Nektar vinbar oslo

SMÅTT ER GODT Nektar Vinbar ligger i koselige Fredensborgveien, til høyre for det gule huset.

Vinbarer og restauranter med mindre retter

Vegg i vegg med Tronsmo ligger Katla, en av Oslos mange restauranter som kjennetegnes av å ha et spennende utvalg småretter snarere enn store menyer.

Katla er babyen til den islandske kokken Atli Mar Yngvason og er del av Lava Oslo, som også har andre spennende restauranter/vinbarer, som Gurken Gurken Gurken Gurken, Sentralen og The Golden Chimp forskjellige steder i byen.

Men det kryr av andre steder også, som for eksempel Nektar og Effeff i Fredensborgveien, Skaal Matbar på Grünerløkka og Arakataka ved siden av Rockefeller som har en «ordentlig» restaurantavdeling og en baravdeling der du spiser småretter. Felles for disse stedene er at de også serverer mye naturvin og i enkelte tilfeller utelukkende det, så vær forberedt på spennende vinopplevelser i tillegg til mye kreativ matlaging.

Et tips er å besøke flere av disse stedene på en kveld. Tenk på det som en tapasrunde og spis en eller to retter hvert sted, sammen med et godt glass vin.

Se også vår guide til de beste vinbarene i Oslo
Cocktails i oslo

COCKTAILS MED STIL Ania Kulak serverer nydelige drinker på den koselige baren Bortenfor, som ligger nydelig til ved Akerselva.

Cocktailbarer i Oslo

Oslos cocktailscene er blitt noe å regne med i verdenssammenheng, ikke minst takket vært Himkok som ligger på en imponerende 17. plass på den anerkjente The World’s 50 Best Bars-listen.

Det inspirerer også andre til å jobbe hardt med menyene sine, og det er også flere barer med profilerte kvinner som barsjefer og bartendere i det som tradisjonelt har vært et mannsdominert yrke. Baren Bortenfor ligger vakkert til ved Akerselva, vis-à-vis det kjente kultur- og konsertstedet Blå, og her er det Milena Grudzien og Ania Kulak som styrer showet. Begge er suverene bartendere. I cocktailbaren Andre til høyre på Youngstorget er Anne Maurseth vertinne og innehaver. Hun er blant de mest kjente bartenderne i Oslo, og har laget sin drømmebarinnredet som en leilighet. Vi må også nevne Dæl, Svanen, Bettola, Chair, Couch, Torggata Botaniske, *ISM og baren på The Thief som noen av byens fremste cocktailbarer. 

Vår frelsers gravlund

PÅ EN BENK Ta gjerne med en god bok og nyt en stille stund på Vår Frelsers gravlund. Der er du i selskap med både Bjørnson og Ibsen og flere til.

© Erik Valebrokk

Jakt på historiske skikkelser

Oslos gravlundturisme har spesielt gode kår på Vår Frelsers gravlund. Her ligger store deler av det historiske Norge begravet, som betydningsfulle forfattere, billedkunstnere, komponister, skuespillere, politikere, advokater, vitenskapsfolk og andre.

Ta en tur her en hvilken som helst dag – det er like vakkert om det er sol eller regn – og se hvor mange kjente personer du finner. For å nevne noen av dem som ligger i den såkalte Æreslunden, kan vi trekke frem Edvard Munch, Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson, Johan Halvorsen, Thomas Fearnley, Hans Kristian Gude, Oda og Christian Krohg og Alf Prøysen, og du finner også nok av kjente skikkelser «fordelt» på resten av gravlunden, Camilla Collett, Ivar Aasen, Harriet Backer og Gina Krog blant dem

Det gamle Oslo

DET GAMLE OSLO Kampen er et gammelt arbeiderstrøk på Oslos østkant som er perfekt for en liten oppdagelsesferd. Følger du Normannsgata ned til Galgeberg kommer du rett over i like hyggelige Vålerenga.

© Erik Valebrokk

Det gamle Oslo

Oslo er en by med historie, og to av de mest fargerike og koselige gamle bydelene er Kampen og nabostrøket Vålerenga.

Begge er levende nabolag med koselige små trehus og lav bebyggelse, noen få hyggelige restauranter og kafeer, og er verdt å besøke både for å få litt historisk sus fra deler av det gamle arbeiderklasse-Oslo (tenk de gamle Olsenbanden-filmene), men også for å få fin utsikt over byen. Ta T-banen til Ensjø, spaser de få hundre meterne derfra til Kampen, og deretter ned til Vålerenga. Når du skal tilbake til byen kan du enten spasere, eller hoppe på 37-bussen som kjører deg gjennom Gamlebyen og Grønland ned til sentrum.

God tur!

Se også vår store guide til Trondheim, Trøndelag og Midt-Norge

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...