Slik gjør du kupp på loppemarked

Finn de beste skattene og unngå bomkjøp med loppemarked-ekspertenes beste tips!

8. april 2016 av Martine Haug Nysether
 

Våren er høysesong for loppemarkeder – og det er slett ikke bare studenter og samlere som bør ta turen på loppis.

Det kan være vanskelig å orientere seg i loppejungelen, men vet du hva du er på jakt etter kan du virkelig gjøre noen røverkjøp.

– Hvis du er opptatt av interiør, DIY-ekspert eller ei, er loppemarkeder et must å besøke. Her kan du finne alt fra møbler til bilder, tekstiler og småvarer til hjemmet, sier Taras interiøransvarlig Cecilie Espensen.

 

Slik finner du godbitene

Espensen anbefaler at du på forhånd tenker over hva du har bruk for og hva du har plass til før du går på loppis.

– Det er fort gjort å la seg lure av gode kjøp, man skal også ha plass til det hjemme. Men kjøper man en ordentlig ting, som et designobjekt, er det alltids et marked for å selge det igjen.

Slitesterke materialer som skinn, marmor, betong, messing og treverk er alltid en god investering. I tillegg til å få det til en rimelig penge, kan du få tak i ting som ikke «alle» andre har.

Er du på jakt etter ting som er trendy, er blomsterkasser på ben til stuen, makramé-arbeider, keramikk, veggtepper og ampler til å henge planter i lurt å se etter, tipser Espensen.

 

Røverkjøp på loppemarked

Skal du sikre deg de mest eksklusive objektene bør du sørge for å være tidlig ute, men hvis prisen er viktigere for deg så er søndag ettermiddag tiden du bør slå til.

– Hvis det er noe spesielt du er ute etter, må du være tidlig oppe og først i køen, sier Peter Watz.
 
Han har drevet nettsiden loppemarked.info siden 2005, hvor du finner en oversikt over alle loppemarkeder i Oslo.
 
– Det finnes veldig få prisguider når det gjelder loppemarkeder, så her er det rett og slett en personlig oppfatning om hva som er billig og dyrt. Men du må være forberedt på å betale mer lørdag og tidlig søndag, forteller Watz.
 
De fleste loppemarkedene vil prøve å holde prisene oppe så lenge som mulig, men utover søndagen vil mange kvitte seg med det meste av lopper for å slippe utgiftene med å transportere ting bort.
 

Designerkupp

Designobjekter kommer vi selvsagt ikke utenom på loppemarkeder. De har varig, og noen ganger stigende verdi, men dukker ikke så ofte opp, så her er det viktig å holde øynene oppe.

– Gammelt porselen og servise fra produsenter som Rörstrand, Figgjo og Stavanger Flint, teak- og sølvbestikk, møbler fra det norske tegnekontoret Bruksbo og kongelige tallerkener er morsomt å lete etter, sier Espensen og legger til:

– For de matglade er det gøy å kjøpe forskjellige vintage vinglass på stett – det er gøy og mer personlig å servere dessert i ulike glass. 

Hvis du er flink med hendene og ikke redd for å sette ditt eget preg på ting, er alt av for eksempel tremøbler interessant. DIY-tips til hvordan du kan oppgradere dem kan du finne i nye Tara Hjem som er ute i butikk nå.

– Men husk å se dette an, tåler du normal bruksslitasje og noen hakk, har møbler fra for eksempel 50- og 60-tallet en patina og en historie som kan være verdt å bevare, forteller Espensen.

 

Ekspertenes beste loppemarked-tips: 

  • Vær tidlig ute!
  • Tenk over på forhånd hva du har lyst på, så er det lettere å finne det i jungelen av lopper.
  • Vit hva du har plass til hjemme, slik at du unngår bomkjøp.
  • Se etter elementer i slitesterkt materiale, samt klassisk og tidløst design.
  • Gjør deg opp en mening om hva du er villig til å betale.
  • Det er lov å prute! Men gjør det innenfor rimelighetens grenser, inntektene går som regel til en god sak.
  • Gå gjerne flere runder. Du får langt ifra med deg alt som er verdt å se på første runde. Gå gjerne 3-4 runder og let også i pappeskene under bordene.
  • Og ikke glem: Kjøp vafler, bakst og kaffe!
  • Usikker på når det er loppemarked i nærheten av deg? Da kan du sjekke ut loppemarked.info
  • Bor du i Oslo finner du en oversiktlig informasjon med adresser og åpningstider for loppemarkeder på loppemarkeder.com.

 

Bor du i Oslo eller Akershus er helgene 9.-10. april, 16.-17. april og 23.-24. april absolutt de helgene med flest loppemarkeder, ifølge Watz.

 

Seneste

Kanskje er du også interessert i...