italia ferie
Drømmeferien:

Lei et feriehus i Italia eller kjør fra by til by, dra på topptur eller spis "gelato" og skål i lokal vin. Her er landet som har noe for enhver smak!

© Getty Images

Drømmeferien går til Italia - se våre favoritter!

Vi elsker å feriere i Italia. Solen skinner, naturen er vakker, maten er himmelsk og språket lyder som ren poesi.

24. juli 2018 av Av Johanne Luise Boesdal & Merethe Hommelsgård Foto: Getty Images, LMBA, privat

Italia - en feriefavoritt

Store armbevegelser. Store matopplevelser. Storhet overalt. Italia er for mange en feriefavoritt. Historisk sett er Italia med sine renessansebyer og flere tusen år gamle historie også et av Europas mest spennende land å besøke. På stort sett hver eneste liten flekk i støvellandet finner du kunst, arkitektur og vakker natur på et skyhøyt nivå som gjør inntrykk. Både på de som besøker landet og de som bor der. Vi har samlet reisetips fra Italia, og fått reiseglade damer til å avsløre hva elsker ved sitt spesielle område og hvorfor. 

For vi kan nesten ikke få nok av Italia, eller hva? 

byer i italia
Italiensk sjarm:

Italia er full av trange og pittoreske smug som du skylder deg selv å gå deg vill i.

© Getty Images

Bo på vinslott i Umbria

– Alt er litt billigere her i Umbria enn i Toscana. Også maten, anbefaler  danske Rikke Misciatelli. Hun og familien forlot alt det kjente i Skandinavia for å overta et middelalderslott i Umbria – som du nå kan bo i og bruke som base for interessante utflukter i området.

– Ønsker du å oppleve livet på landet i Italia, så bor du flott i vår gamle olivenmølle på Castello di Montegiove hvor vi leier ut på ukebasis hele året. Det koster ca. 15 000 kr per uke for en av de store, nyoppussede leilighetene med plass til 5–6 personer. Den lille leiligheten for to personer koster ca. 5000 kr per uke, forklarer Rikke.

På slottet har de plass til totalt 13 gjester. De to store leilighetene har hver sin separate hage og et felles svømmebasseng.

– Og så har vi en søt dame som kan komme og lage mat til dere. Hun tilbyr matkurs for dem som er interessert. Gjestene våre kan også være med ut på eiendommen og bli bedre kjent med hva vi produserer her. Avhengig av sesongen kan du være med og høste inn vindruer eller oliven – eller bli med på trøffeljakt. På den måten kommer du tettere innpå det italienske livet på landet enn du normalt gjør som turist, sier hun.

Castello di Montegiove
Rikkes slott - Castello di Montegiove:

Et av de få slottene som er igjen fra 1200-tallet i Umbria, er hovedsetet på godset Castello di Montegiove som ligger ca. to timers kjøretur fra både Firenze og Roma.

© Castello di Montegiove

Lokalmat i Umbria

Hvis du ønsker å bo andre steder i Umbria kan Rikke anbefale Gatto Giallo som er både "agroturismo" (Italiensk gård som tilbyr overnatting for gjester) og bed & breakfast. 

– De har også en helt fantastisk restaurant hvor du spiser virkelig godt, sier hun.

Ellers forteller Rikke også om Trattoria La Palomba i Orvieto. – Det er en hyggelig, familiedrevet restaurant. I et hjørne sitter eierens gamle far og prater hyggelig med gjestene. Herfra går du alltid mett og med et smil om munnen!

Et litt penere spisested finner du i Bettona, nord for Orvieto. Der ligger Taverna del Giullare som serverer lokalmat med en kreativ vri og med en fantastisk utsikt over området. Restauranten er anbefalt i Michelinguiden, så god mat er garantert.

Taverna del Giullare
Fantastisk atmosfære:

Utsikten fra takterrassen på Taverna del Giullare er virkelig spesiell!

© Getty Images

Matdestinasjonen Parma

I regionen Emilia-Romagna finner du middelalderbyen og drømme-destinasjonen for alle matelskere, Parma! Den rolige middelalderbyen, kjent for sin arkitektur, gastronomi og kulturhistorie ligger to timers kjøretur unna Milano i det nordlige Italia. 

Her finner du mange, for oss nordmenn, kjente italienske matprodusenter vi ofte bruker her hjemme i nord. Mutti sine hermetiske tomater, Barilla sin spaghetti, spekeskinken "Prosciutto di Parma", (på norsk parmaskinke), men kanskje mest kjent av alle; den lokale osten som hele verden har lagt sin elsk på "Parmigiano-Reggiano" - parmesan osten.

Parmigiano-Reggiano
Besøk Parmigiano-Reggiano ysteriet:

For den matinteresserte, finnes det guidet tur i området, det du både får lære og smake ekte Italiensk matkultur.

© Merethe Hommelsgård

Guidet mat-tur i Emilia-Romagna regionen

For de spesielt matinteresserte er det mulig å arrangere en guidet mat-tur til flere populære matsteder i regionen. Blant annet er det mulig å besøke et av ysteriene som lager Parmigiano-Reggiano osten. Her får man følge hele prossessen fra melka kommer inn om morgenen til den blir lagt i former og satt til lagring i flere måneder før den kommer ut i butikk. Det er strenge rutiner for hvordan osten lages og kvaliteten er nøye overvåket, men det deles selvsagt ut smakebiter!

Sjekk også ut Trattoria Masticabrodo et lite men hyggelig sted drevet av kokken Francesco Bigliardi og hans kone Ida. 

Restauranten ligger i utkanten av Parma på landsbygda, der Francesco har enkel tilgang på gode råvarer. Han har en lidenskap for å bruke råvarer som følger sesongene og hans kjøkken følger klassisk Italiensk stil med hjemmelaget anolini og ravioli fylt med ricotta som hans varemerke. Bare se hvor enkelt han får det til å se ut!

Vakre Varese i Nord-Italia

For noen år siden flyttet Charlotte Viby til den norditalienske byen Varese med sin familie, og hun anbefaler på det sterkeste dette området på grensen mot Sveits – med vakker natur og fantastisk iskrem som få deg til å miste pusten.

– Hvis du er sugen på italiensk is og en deilig espresso, må du legge turen til den økologiske kafeen Gelateria la Romana i Varese. Når du spiser isen her kan du høre englene synge, forklarer hun.

Gelato italiensk iskrem
Italiensk iskrem:

– Jeg har aldri smakt så god is før! Charlotte er ikke i tvil om hvor du bør spise is i Varese.

© Charlotte Viby

Perfekt for bryllup i Italia

Charlotte og familien bor i landsbyen Borgo di Mustonate, som er veldig idyllisk. – Hele sommeren holdes det massevis av brylluper her. Men selv om du ikke skal gifte deg, så finner du uansett en av Italias beste utsikter her!

– Like ved der vi bor i Borgo, finner du to veldig sjarmerende utleieleiligheter, Il Borgo di Mustonate, en med eksteriør i klassisk stil, og en med topp moderne interiør. Leilighetene koster ca. 1000 kr døgnet inkludert frokost.

Hotellet Vecchia Riva har en idyllisk beliggenhet, og jeg forstår godt at det blir holdt mange brylluper der. Hele stedet og utsikten oser av romantikk. Et dobbeltrom med frokost koster ca. 1500 kr i høysesongen, men ønsker du å slå opp døren til en fransk balkong med utsikt til innsjøen, så må du nok legge til ca. 400 kr for en natt, sier Charlotte.

Primo Bacino -c- Provincia di Como Settore Turismo
Romantiske vibber i Italia:

Her kan du gifte deg her i solnedgangen! Eller bare nyte utsikten...

© Getty Images

Fjelltur til Campo dei Fiori

Siden Varese ligger ved foten av fjellet Sacro Monte, som er en del av naturreservatet Campo dei Fiori, er byen er eventyrlig å besøke for kulturelskere. Den ligger omgitt av små, vakre landsbyer Fjellet Sacro Monte er kjent for sine 14 kapeller, som ble bygget oppover det hellige fjellet på 1500- og 1600-tallet. Vandreruten på ca. to kilometer står på Unescos liste over bevaringsverdige naturopplevelser. På toppen finner du landsbyen Santa Maria del Monte. På en skyfri dag kan du se helt til Middelhavet herfra!

Fjellandsby i Italia
Byene som klamrer seg fast i fjellsiden:

Tenk å kunne stå opp til denne utsikten hver dag!

© Getty Images

Øylivet på Sardinia

Sardinia er sin helt egen øy, selv om den er italiensk. Den ligger langt vekk fra fastlandet, 70 prosent av befolkningen snakker sardisk, og øya har sin egen kultur og sin egen måte å leve livet på. Britt Trude Christensen har bosatt seg på den spesielle øya med vill natur og Europas vakreste strender. Hun har bodd på øya i en årrekke allerede og driver et lokalt reisebyrå.

Baunei-Cala-Goloritzè
Idylliske Baunei-Cala-Goloritzè:

Denne nydelige stranda på Sardinia er omtrent det nærmeste vi kan komme paradis!

© Getty Images

Blitt Sardinia-ekspert

Første gang Britt Trude kom i land her var for å møte et par venner som var på jord-omseiling.

– Da jeg ankom øya, tenkte jeg: «Hadde jeg visst at dette stedet fantes, så hadde jeg ikke behøvd å reise jorden rundt.»

– Her er det rent og stjerneklart og øya har sin helt egen sjel. Både naturen og kulturen berører noe dypt inni meg, og i dag føler jeg meg halvt sardinsk. Jeg er også blitt litt av en ekspert på Sardinia, og som blant annet utdannet geografilærer har jeg holdt forelesninger om Sardinia og hjulpet en tv-kanal med å lage et program om øya.

Idylliske strender på Sardinia

Golfo di Orosei er en vill bukt som strekker seg 45 kilometer nedover østkysten. Bukta er for det meste ubebodd, men i den nordlige enden ligger havnebyen Cala Gonone, og her er det vanvittig vakkert. Strendene du finner i bukten er et paradis på jord. Og tro meg, jeg har besøkt mange strender over hele verden. Et av byens beste hoteller er Hotel Bue Marino som koster ca. 900 kr per natt for et dobbeltrom.

Midt på vestkysten finner du et annet sted med vakre strender kalt Putzu Idu, som er veldig «utenfor allfarvei». Her kan du enkelt finne en ferieleilighet for vel 4000 kr i uken.

Supramonte-området
Få et glimt av øyas sjel:

Naturen og utsikten er verdt turen til kalkfjellene.

© Britt Trude Christensen

To gode Sardinia-tips

– Legg ut på en vandretur i Supramonte-området som ligger øst på øya. Når du vandrer rundt i de ville kalkfjellene forstår du bedre Sardinias sjel, samtidig som du opplever fantastisk natur som bare få steder på jorden kan by på. Sjansen til å se ville dyr får du også, bl.a. ville mufloner, en type villsau med enorme horn, forteller Britt Trude.

– Unngå Sardinia i august hvis du kan, da fylles nemlig øya med italienerne fra fastlandet. Lokalbefolkningen har mer overskudd tidlig på sommeren, og du kan også spare penger ved å unngå august for da stiger prisene ganske mye! tipser hun.

Villa A.Colli Primatoscana
Velge feriehus eller hotell?

Vakre Villa Stefania like utenfor den sjarmerende byen Lucca, finner du på nettsidene til Primatoscana. Villaen ligger i gangavstand fra restauranten Tenuta San Pietro, som Tara besøkte forrige gang vi var i Italia, da vi lærte å lage ekte italiensk pizza!

© Martin Larsen

Lei et feriehus i Toscana

En av de kanskje mest avslappende måtene å feriere på, må være å leie et feriehus. Spesielt behagelig kan det være hvis dere er mange som drar sammen eller har med dere små barn. Slipp unna storby-hotellenes mas og nyt en de rolige omgivelsene på den italienske landsbygda, omringet av oliventrær, vingårder og vakre sommerblomster. 

Frihet og privatliv, samt det å slippe kappløpet til solstolene tidlig om morgenen er absolutt å anbefale!

Velg et feriehus i et område dere enkelt kan få til spennende utflukter. Slike turer på egenhånd er lett å få til dersom dere leier en bil ved flyplassen. Toscana-området med Chianti, Firenze, Siena, Lucca, Pisa og Carrara i relativt kort avstand fra hverandre, byr på mange slike flotte dagsturer.

Flere norske og italienske firmaer har spesialisert seg på utleie av feriehus, og kun ved et enkelt nettsøk kan du få opp flere hundre forskjellige boliger i mange forskjellige prisklasser.

tenuta di valgiano Laura di Collobiano alex podolinsky
Besøk en vingård:

Planlegg utflukter som for eksempel et besøk til en vingård. Her ved den biodynamiske vingården "Tenuta di Valgiano" og vinmaker Laura di Collobiano i Toscana.

© Martin Larsen

Se Cinque Terre

Eller "de fem land" som det betyr, er fem kystbyer langs den italienske vestkysten. De spektakulære fargerike små fiskerlansbyene står på UNESCOs verdensarvliste. Byene ligger i ulendt terreng, med bratte fjell på hver side, og det Liguriske hav på den andre, noe som gjør dem tildels umulig å komme til med bil. Det letteste er å ta båt, tog eller gå til fots. 

Fra nord til sør finner du:

Vernazza Cinque Terre
Gå til de fem byene "Cinque Terre":

Gå fra by til by, og nyt den utrolige utsikten. Her like utenfor byen Vernazza.

© Getty Images

Vandring mellom de fem byene

Fotturer mellom Cinque Terre har blitt veldig populært. Du kan gå hele turen innom alle de fem byene på så lite som 6-8 timer, men de fleste foretrekker å gå i et litt roligere tempo og bruke tid på landskapet og kanskje sove over i hver by. Stiene er i god stand, men sørg for å ha på deg gode sko og ta med nok vann. Det kan også være lurt å ta med seg badetøy, for er det varmt kan det krystallklare vannet fort begynne å friste etter et par timers gåtur. Se mer om stiene og hvor du bør stoppe her.

Orker du ikke å gå hele ruten kan ta kortversjonen, og gå mellom de to byene Manarola og Riomaggiore. Turen er ca. 1000 meter lang, og den vakre stien heter Kjærlighetsstien. (Merk! Stien mellom Manarola og Riomaggiore er midlertidig stengt for vedlikehold og åpner i 2021. Veien rundt tar 3 timer. Tog eller båt går fortsatt).

Cinque Terre
Stopp innom Manarola:

Et svært populært reisemål i Italia, og helt fantastisk utsikt! Ta deg en velfortjent Aperol Spritz og bestill et fat med gode oster og italiensk spekeskinke mens du nyter omgivelsene.

© Merethe Hommelsgård

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...