Athen-guide
© Getty Images

Reiseguide: Dette må du se og gjøre i Athen

Athen byr på god livskvalitet, vennlige mennesker, sosialt liv og impulsive møter. Den greske hovedstaden har gjenoppstått med moderne, vakre spisesteder, hoteller og forretninger. Alt ligger klart for å nyte storbyferie!

19. oktober 2022 av Gunnhild Bjørnsti

I havet alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Athen har å by på - gjør deg klar for drømmeferien!

Athen-guide
Athen-ekspert og din guide i denne artikkelen, Beate Randulf. © Privatfoto

Beate Randulf

  • bor i Melissia i det nordlige Athen. 

  • er gift med greske Angelos, to barn (Alexia 24 og Andreas 11). 

  • er statsautorisert revisor, er bankdirektør hos National Bank of Greece med ansvar for kontrollprosedyrer.

Hva er det beste med Athen? 

– Livet generelt er impulsivt, ikke så planlagt, det elsker jeg. Man avtaler ikke med venner om å spise sammen om to uker. Vi prates helst lørdag morgen og spør om hva vi gjør på kvelden, og så går vi dit hvor vi får fatt i et bord. Vi kan også treffes etter jobb fra klokken 18.30 – da går grekere ut, tar en kaffe eller et glass vin. I Athen bor mange i generasjonsbolig, så det er ikke samme stress med å hente eller passe barn. De har nanny eller besteforeldre, så voksne er ikke så bundet etter jobb.


Hva vil overraske oss mest ved Athen? 

– Jeg har bodd i Athen i snart 35 år, og fortsatt kan jeg oppdage noe nytt og tenke at jeg aldri har sett hvor fint det er akkurat der. Byen Athen har endret seg, før var det mer rotete, nå ser det freshere ut, butikker og spisesteder er pyntet opp og er mer kosmopolitisk. Det er så mange fine steder som har åpnet de siste årene, så den greske hovedstaden har virkelig blitt oppgradert. Athen er en veldig trygg by, jeg føler meg tryggere der enn i Oslo. Og metroen er den reneste i hele Europa, uten grafitti, uten søppel. 

Hva er ditt forhold til Athen?

– Jeg flyttet til Hellas i 1987 da jeg var ferdig med med videregående skole. Jeg hadde allerede tilbrakt mange somre på Kalymnos og var forelsket i øya. Mens jeg gikk på videregående tok jeg kurs i gresk på kveldstid på en privatskole i Oslo for å kunne kommunisere bedre med mine greske venner. Til å begynne med tilbrakte jeg 6 måneder på Kalymnos før jeg flyttet til Athen for å studere regnskap og finans ved American College of Greece i 1991 og fortsatte å tilbringe somrene mine på Kalymnos. Jeg møtte også mannen min Angelos på Kalymnos mens han avtjente gresk verneplikt.

Har du et favorittområde? 

– Jeg liker å gå igjennom smågatene i gamlebyen Plaka og de trendy områdene i Pssiri, som ligger nesten ved Monastiraki. Jeg er helt betatt over hvor fint det er, og jeg tar meg tid til å se på bygninger, se hvor velstelt det er rundt omkring. Jeg liker også Gazi-området, med sine trendy og moderne kafeer og restauranter. Men min absolutte favoritt er Kolonaki hvor de har alt fra butikker, kafeer, der man tar en drink, og masse restauranter. Dette er athenernes high class-område. Det er bare å gå rundt i gågatene med butikker på begge sider. Alle har pent interiør, og fine ting. For å spise? Jeg liker en fortausbistro, Oikeio, litt rimeligere, helt fantastisk, med gresk hjemmelaget mat og høy standard, og Malconi som er en trendy italiensk restaurant.

athen akropolis
AKROPOLIS: Storslagne Akropolis er alltid verdt et besøk når man er i den greske hovedstaden.© Getty Images

Severdigheter i Athen

– Selv om man har vært i Athen før, så er Akropolis og Akropolis Museet et must. Selv for meg, det er mektig. Tips: bestill gjerne billetter til Akropolis online for å unngå kø. Museum of Cycladic Art viser god gresk kunst fra Kykladene, som øyene Naxos og Paros, med spennende utstillinger. Det nye Nasjonalgalleriet åpnet nettopp i Athen, og er absolutt et must hvis man er interessert i kunst.

Det nye Nationalgalleriet åpnet nettopp i Athen, og er absolutt et must hvis man er interessert i kunst. På vinterstid, oktober til mars, prøv noe nytt, som en togvogn fra den legendariske Orientekspressen som er gjort om til konserthall med små greske band og jazzmusikk, og det serveres vin, ost og skinke på fat, som tapas. Man hører på musikk i 2 timer, det koster bare ca. 15-20 euro per person. Det er en flott opplevelse som å være 150 år tilbake i tiden. Flott musikk også. Som turister ville man aldri ha funnet frem til dette. Jeg og en norsk venninne gjør dette en gang i året.

museum of cycladic art
MUSEUM OF CYCLADIC ART: For kunst og kultur, se gjerne utstillingene med gresk kunst fra Kykladene.© Getty Images

"Som dagsutflukt med en natts overnatting, anbefaler jeg å dra til utemuseet i Delphi, med oraklet og overnatte i fjellandsbyen ved siden av, Arachova. Sjekk på booking.com for hoteller. Arachova er også et trendy sted for skiferie på vinterstid. To timer fra Athen ligger flotte skisentre som er langt billigere enn i Alpene. Man bor bra og rimelig, med restauranter i alle prisklasser."

utemuseum athen
UTEMUSEUM: I Delphi finner man et utemuseum som passer perfekt til en dagsutflukt. © Getty Images

"Naphlion var den første hovedstaden i Hellas, og ligger ved sjøen, og den flotteste byen nær Athen. Byen er et ideelt sted for å bade, vandre rundt i de små gågatene og spise god mat hvis man har tid til å leie seg en bil, men man kan også dra dit med offentlig transport. 

Øyhopping for et døgn? Da holder jeg en knapp på to øyer nær Athen, Hydra eller Spetses. Hydra er fantastisk, det er et must for meg å komme dit en gang hvert år om sommeren. På Hydra er det ingen biler, og man kan ta seg en eseltur hvis man vil se seg litt rundt og ikke vil gå selv."

Reisefeber? Dette bør du se og gjøre i Madrid

hydra athen
ØYHOPP TIL HYDRA: Ta gjerne en utflukt til den bilfrie øya Hydra hvor Leonard Cohen og norske Marianne Ihlen Stang møtte hverandre. Det å ri på esel, eller bare rusle rundt her, er en opplevelse. © Getty Images
athen reiseguide
© Getty Images

Restauranter i Athen

– Mat er en stor del av den greske kulturen. Men det finnes også massevis av småbarer hvor man går ut bare for smaken og for å kose seg, det er ingen fyllekultur i Hellas. Gode barer med gode drinker finnes overalt, og man spiser alltid sammen med god drikke. 

Gresk matkultur er mye mer enn gresk salat med fetaost. Middelhavsdietten er også basert på at man spiser mye hverdagsretter med grønsaker, som grønne erter, poteter og gulrøtter i sitronaktig saus med brød til, auberginer, squash etc. Grekerne spiser mye belgfrukter og bønner, og retter med dette finnes på det fleste menyer. 

For lunsj på dagen i sentrum har jeg en av mine favorittrestaurant: Dopios, navnet betyr den lokale. Den ligger i Skolenio ved Syntagma, hvor en gresk masterchef serverer gresk middelhavsmat som har gode smaker og flott presentert på tallerken. Nær Syntagma ligger populære Aneton, en god restaurant med ny kokk. Den har ikke så mange bord, ikke Dopios heller, så man bør bestille til middag, men til lunsj er det lettere å finne ledig plass. Vil man ha noe typisk gresk og raskt, finnes kebabstedene Thanassis ved Monastiraki-plassen, som er en favoritt. De serverer god mat, det er veldig billig og de har så stor omsetning at man trenger ikke frykte for gammel gatekjøkkenmat. De holder åpent 24 timer, man kan sitte ned eller bare ta med seg maten og spise på farten

restaurant athen
DOPIOS RESTAURANT: En gresk masterchef serverer lekker middelhavsmat. © PR-foto

Et annet budsjettsted med litt ekstra stil, Dia Tauta, ligger i Theseion-området ved Akropolis. Her får man alt fra gresk salat til grillet blekksprut, hjemmelaget ostepai og dolmades (kjøttfylte vinblader).

Helt øverst i Mitropolios – som betyr domkirke – ligger isbaren Le Greche, som har den beste isen i hele sentrum. Fantastisk god iskrem, og mange smaker. 

Like ved isbaren ligger en gresk bistro, Kiki de Grece, med et veldig godt vinkart, og god mat. Området er ikke turistaktig, man må vite om dette – spisestedet er en gjemt perle i en bakgate. Der pleier jeg å spise en tunfiskrett som er helt nydelig, kun svidd raskt i pannen, og pepret. 

For utsikt til Akropolis, finnes restaurant GH Attikos og Kuzina restaurant med Michelin stjerne. De har begge en fantastisk takrestaurant, og serverer greskinspirert mat med stjernekvalitet. En opplevelse med både hva du ser på tallerken og utsikt. 

Ta taubanen til Lykavittos (300 moh.) hvor de har restaurant på toppen, fantastisk utsikt. De har en "set meny" med veldig god mat og middels dyre priser. Man får en ekstra opplevelse med taubanen, først nyter man utsikten og deretter spiser man middag. 

Vil man ut av Athen sentrum, er Kifissia et vakkert område hvor det finnes et museum, Goulandris Natural Museum, det er ikke så stort men er perfekt for et par timer. Museet er sponset av Goulandris -familien. Etter å ha sett seg rundt, nyt et måltid på deres fine restaurant Natu

athen spisesteder
GOULANDRIS: Kombiner et godt måltid med kultur på restaurant Natu, Goulandris Natural Museum.© PR-foto

Her tar du en timeout i Athen

– Tyrkisk hammam og halvdags spa ligger nederst i Thissio-området, det heter Hamman Baths, har en typisk tyrkisk stil, og veldig fint interiør. Her kan man nyte massasje, bad og sauna. Nær Akropolis ligger Old City Hamam & Spa, med massasje og sauna. Deilig sted å slappe av. Man kan forhåndskjøpe billetter med 2 for 1, praktisk med venninner på tur. 

Her shopper du i Athen 

– Gull finner du mye av i Athen. Ifestouveien ned fra Monastiraki har masse gullforretninger. Bruk gjerne Globalblue eller lignende for å få tilbake momsen, ca 15 ptosent. Gå gjerne til Aphrodite i nr. 13. Attica varehus på Syntagma har alle tenkelige merker, og er et godt sted for å få en oversikt på hva som finnes. Senteret tilsvarer Steen og Strøm men er litt større. Gresk design? Se etter merket Mary Katracho, hun er en gresk designer som selger internasjonalt. I gatene rundt Attica ligger de store motebutikkene som Hermès, Dior, Louis Vuitton. Også her får man moms igjen når man handler og bruker for eksempel Globalblue.

steder å bo athen
THE ONE ACROPOLIS: Bo i flotte rom på dette hotellet som har takterrasse og utsikt mot Akropolis. © PR-foto
hotell athen
UTENFOR SENTRUM: Bo utenfor sentrum ved kysten i Vouliagmeni på Margi Hotel.© PR-foto

Hoteller i Athen

– På langweekend anbefaler jeg å bo sentralt så man slipper å ta taxi. Bo nær Syntagma, som på hotell Acropolis Ami Boutique hotell, et veldig koselig 3 stjerners som er nyoppusset og stylet, med veranda vendt mot Akropolis. Bestill gjerne rom høyt oppe i etasjene. Frokosten serveres på takterrassen. The One Acropolis har vakker, fin stil når man vil flotte seg litt. Lekre rom, takterrasse, utsikt mot Akropolis. Kommer man på langweekend om sommeren, og vil ha en dag på stranden med litt luksus, finnes Astir Beach i Vouliagmeni. Der har de solsenger med tykke madrasser, god plass og luksusfølelse. Bor man ikke der, besøk hotellet for en spesiell dag med sol, strand og gode solsenger. Margi Hotel ligger på den andre siden av veien for Astir Beach, med kort vei til sjøen, og er rimeligere. Hotellet har flotte rom, spa og basseng. 

Les også: Her er en komplett reiseguide til Roma

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...