reiseguide kykladene hellas
Hvitt, blått og solskinn! Velkommen til Kykladene© Getty Images

Reiseguide: Dette bør du se og gjøre på øyhopping i Kykladene, Hellas

Hellas er ferielykke. Det finnes knapt noe som er så vakkert og etterlengtet som den greske øyverdenen. Det skinner i hvitkalkede, koselige bygninger og det turkisblå havet har nærmest monopol på å være ekstra fargerikt. Vi velger oss Kykladene, en øygruppe med mange øyer – hver med sitt særpreg!

8. juli 2022 av Gunnhild Bjørnsti

I havet alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Kykladene har å by på - gjør deg klar for drømmeferien!

Øya Andros

På øya Tinos

På øya Mykonos

På øya Delos

På øya Syros

reiseguide til øyhopping i Hellas
© Privat

Ann Kristin Andersen Mougios

  • Gift med greske Georgios. 

  • Bosatt på Grefsen i Oslo, har feriehus på Peloponnes og snakker gresk. 

  • Jobber som reisedesigner i Firmatur, tilrettelegger firmaturer for næringslivet (Firmatur.no). 

  • Frilans reiseleder i Hellas for Carpe Diem, som tilbyr turer med mottoet «Reis alene – sammen» (Carpe-diem.no).

Hva er ditt forhold til Kykladene? 

– Jeg har loffet rundt på Kykladene og mange andre greske øyer siden 1980-tallet. Jeg har blitt godt kjent med både små og store øyer, og fått noen favoritter blant de mest genuine og minst turistifiserte. Som Andros og Tinos, mindre kjent blant nordmenn enn naboøya Mykonos som er berømt for sin høye partyfaktor. Fra Mykonos kan man ta en dagstur til den hellige øya Delos, så her er kontrastene store. Syros er administrasjonssentrum for hele øygruppen og skiller seg klart ut fra de andre øyene med sine flotte neoklassisistiske bygninger og forholdsvis brede avenyer inne i hovedstaden. 

Hva er det beste med Kykladene? 

– Det er den største greske øygruppen og byr på mange variasjoner av små og store øyer. Her finner vi stupbratte klipper med hvitkalkede hus og blå kirkekupler som klynger seg fast i skråningene på Santorini og frodige daler på Naxos og Amorgos. Mange av øyene har fine vandrestier både langs kysten, i fjellet og i frodige daler, så her er det flotte muligheter for å holde seg i form i ferien. 

Hva er typisk Kykladene? 

– Kykladene kjennetegnes av pittoreske hvitkalkede kubehus, i typisk blått og hvitt, kanskje ispedd andre spenstige farger. Det er jo akkurat det som er så spennende. Husk å spise mezé, grekernes smakfulle småretter som spises «sharing style». Når grekerne går ut og spiser, bestiller de sjelden hver sin rett, men koser seg med mezé sammen. 

Tips! Ønsker du å uttale ordet korrekt, så husk trykk på siste stavelse! Grekernes «fastfood» kalles gyro, og er pitabrød med kylling eller svinekjøtt (kan minne om kebab) med poteter, løk, tomater og bladpersille. Smaker himmelsk! 

Hva vil overraske oss mest ved Kykladene? 

– At hver øy har sin egen stil og særegenhet. Og ikke minst gjestfriheten hos øyboerne. 

Hva er den beste eller enkleste måten å kombinere øyene på? 

– Fra Norge må man fly inn til Athen eller Santorini, og derfra starter øyhoppingen med et svært godt fergenett. Her kan man velge blant hurtigbåter og vanlige ferger. Til de nordlige øyene i Kykladene er det enklest å ta ferge fra Rafina havn, en halvtimes kjøring nord for flyplassen i Athen. For rutetabell og booking av ferge, se Ferries.gr. Skal du reise med båt fra Rafina, ligger det mange tavernaer på rekke og rad i havnen – med innkastere som frister deg inn til akkurat deres sted. Du kan nyte alt fra en enkel, god gyrolunsj til 3 euro, til et smakelig måltid bestående av fisk og havets delikatesser. Prøv gjerne spagetti med skalldyr og blåskjell.

reiseguide hellas
Kykladene mellom Athen, Kreta, Rhodos og Lesbos© Getty Images

Hva er Kykladene?

  • Navnet Kykladene stammer fra det greske ordet kyklos, som betyr sirkel eller ring. Tar man en nærmere titt på kartet, vil man se at de omkringliggende øyene danner en slags sirkel rundt de indre øyene og den hellige øya Delos, som ligger sørvest for Mykonos. 

  • Kykladene utgjør toppen på den undersjøiske fjellkjeden i Egeerhavet. Det ser man tydelig på Santorini når man skuer utover vulkankrateret, også kalt kalderaen. 

  • Kykladene består totalt av veldig mange øyer, hvorav flere mindre er ubebodde. 

  • De viktigste øyene er: Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Delos, Donousa, Foregandros, Ios, Iraklia, Kea, Kimolos, Koufonissi, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros, Skinousa, Santorini og Tinos.

reiseguide andros
Man skjønner fort hvorfor Andros er grekernes favoritt-Kyklade-øy© Getty Images

På øya Andros

– Dette er grekernes egen favorittøy – og de deler den gjerne, men ikke med for mange av gangen. Andros er den nest største øya i Kykladene, og fra Rafina tar det ca. to timer med ferge hit. Dette er en av de få øyene i Kykladene som fra naturens side er beriket med bratte fjellsider, frodige grønne jordbruksområder og fantastisk vakre turstier. 

Øya har også deilige sandstrender med krystallklart vann, maleriske landsbyer, vannkilder og fossefall i fleng, noe som ikke er så vanlig på Kykladene som ellers består av ganske tørre øyer. Kun Naxos har tilsvarende, men ikke like mange vannkilder, det er Andros alene om. 

Tettstedet Batsi ligger ca. 20 minutters kjøring fra havnen, mens man må over til den andre siden for å komme seg til hovedstaden Chora, en drøy times kjøring unna. Det høres kanskje stort og flott ut med hovedstad, men byen er en liten sjarmør med om lag 3000 fastboende. Vil du slippe å høre norsk og skandinavisk rundt deg i hele ferien, ja, da tar du turen hit!

Severdigheter på Andros

– Vandreturer! Andros har et svært godt utbredt rutenett for vandringer. Hver vandresti er godt merket. På turistkontoret og på flere av hotellene får man tak i både vandrekart og boken «Andros Routes». 

Rute nr. 8 fra landsbyen Apikia og ned til stranden ved Yialia, er en enkel tur med flott utsikt underveis og mange trapper. Nyt en forfriskende dukkert og god lunsj på tavernaen med samme navn, Gialia. 

Ta lokalbussen til Paleopolis og besøk det arkeologiske museet der før du starter vandringen ned mot ruinene av øyas første bosetning. Vel nede nyter du et deilig og forfriskende bad før du starter oppstigningen, som er ganske bratt og med mange trapper. Vel oppe nytes en deilig lokal omelett, «fortalia», og noe kaldt i glasset på det eneste serveringsstedet som finnes der. Den heter bare Kafenion, som betyr kafé. Så tar du lokalbussen tilbake.

Ta rute 14 fra klosteret Panachratou til Livadia. Pass på å besøke dette fantastiske klosteret før du starter vandringen nedover mot hovedstaden Chora. En flott tur som starter i høyden med nydelig utsikt. Klosteret er kjent for sin sagnomsuste spagetti med hjemmelaget saus, verdt å prøve, men den må forhåndsbestilles og gjelder bare for mindre grupper. Kun en av de yngre munkene snakker engelsk, så her må man få hjelp av resepsjonspersonale på hotellet. (Telefonnr. til klosteret er +30 2282 051090.) Ellers byr munkene gjerne på en kopp gresk kaffe.

Ta turen til Ateni Beach for en fantastisk dag, men pass på at det ikke blåser nordavind den dagen. Selv om det er midt i høysesongen har du denne langstrakte stranden nesten for deg selv.

Fra strand-kantinen Ateni Beach Bar (det er kun dette ene serveringsstedet, som er en campingvogn med utbygg) serverer Jannis og familien de beste paniniene på øya, samt hjemmelaget limoncello (sitronlikør).

Gode spisesteder på Andros

– Taverna Oti Kalo, beliggende i Batsi, serverer god og hjemmelaget mat til en bra pris. Hos Taverna Stamatis, også i Batsi, kan dere nyte en fersk havabbor eller innbakt lam (kleftiko). 

Taverna Platanos, som ligger på det lille torget i Chora, serverer mezé på store fat, en spesialitet i byen. Man sitter selvfølgelig midt på plassen og følger med på folkelivet mens man nyter kveldens mat og drikke.

Øyhopping i Hellas
Bare wow ... Aneroussa Beach Hotel på øya Andros. © PR

Timeout på Andros

– Slå deg ned på spaet på Boutique Hotel Micra Anglia i hovedstaden Chora, eller en dag på en strand helt for deg selv.

Shopping på Andros

– I den sjarmerende hovedstaden Chora, beliggende på nordsiden av øya (motsatt side av der fergene kommer inn), finnes småbutikker med mye flott sommertøy, bomullshåndklær og noen suvenirbutikker (det kommer man ikke utenom) samt vanlige skobutikker, elektrobutikk og en malebutikk.

Her tar du deg en drink på Andros 

– En stille og rolig øy uten den helt store partyfaktoren, men Batsi og Chora er hyggelige steder å tilbringe kveldene. Nyt solnedgangen fra Hotel Blue Bay utenfor Batsi.

Hoteller på Andros

Hotel Aneroussa (3 stjerner), utenfor Batsi, er rene «Mamma Mia»-hotellet med strand rett nedenfor. Spør etter sjefsresepsjonist og altmuligdamen Maria Salari, det er ikke den ting hun ikke ordner. 

Micra Anglia (5 stjerner) i hovedstaden Chora er luksuriøst og estetisk vakkert. 

Hotel Egli (3 stjerner), i Chora, rett ved den store kirken i gågaten. Lite hotell med særpreg. Her blir du kjent med vertskapet.

reiseguide til øyhopping i hellas
Dette er en stor severdighet. Evangelistria-kirken på øyen Tinos. © Getty Images

På øya Tinos

– Tinos er den tredje største øya i øygruppen Kykladene og lokker med sine sandstrender i sør, bratte fjell i nord og vakre små landsbyer omgitt av høye åser og en fantastisk utsikt over Egeerhavet. Hit kommer du enklest med ferge fra Rafina, og det tar ca. 3,5 timer, men det er også mulig å ta hurtigbåt som er fremme på 2 timer. Mellom Andros og Tinos tar det 1,5 timer med ferge, og det er en flott tur hvor man kan sitte på dekk og nyte overfarten. 

Grekerne kommer ofte til Tinos i religiøs hensikt, og valfarter hit på Jomfru Mariadagen 15. august for å besøke Evangelistriakirken (Vår Frues kirke), som troner på toppen av byen. 

Verdt å merke seg er krabbefeltet til høyre i bakken som leder opp til kirken, hvor det krabbes hele den bratte veien opp til kirken. Vel fremme ofrer man gjerne en gave til kirken med en bønn om helbredelse for en selv, familie eller gode venner. Med seg tilbake har de «hellig vann» fra brønnen i kirken.

Severdigheter på Tinos

– Rundt landsbyen Volax er det et særegent landskap med store meteorittlignende steiner. I denne landsbyen var de spesialister på kurvfletting, og av de få fastboende som er igjen her, er det fremdeles to godt voksne karer som holder tradisjonen ved like. De ønsker seg riktignok mest av alt at noen yngre krefter kan ta over. Et stille og rolig miniparadis på jord med mange dikt på gamle murer og husvegger. Her er det bare å nyte stillheten. 

Marmorbyen Pyrgos lokker til seg mange besøkende. Her finnes marmormuseum, Museum of Marble Crafts, og mange flotte småbutikker med det lille ekstra. På torget (platiaen) må du prøve ut en type hjemmelaget kake, galaktoboureko, laget av semulegryn med vaniljesaus bakt i filodeig. Om du liker søte kaker da! 

Bukten Kolymbithra har en nydelig sandstrand og koselige tavernaer som serverer god mat og drikke.

Restauranter på Tinos

Marathia, på stranden Agios Fokas rett utenfor byen, er veldig idyllisk. Her serveres lokal, fersk fisk og sjømat med moderne vri. 

Mikro Karavi, en oase i Tinos by, med moderne kjøkken basert på lokale råvarer. 

Metaxi Mas, også i Tinos by, har fantastisk mat med moderne touch og høy standard til suverene priser. 

En landsbymiddag i vakre Smardatiko, beliggende 15–20 minutters kjøring fra Tinos by. Billig og bra, og en genuin opplevelse. 

Timeout på Tinos

“En lang vandretur langs stranden, hvor du fylder lommerne med sten med guld­ og sølvglimmer i.”

Shopping på Tinos

– Det finnes mange koselige butikker i Tinos by, det er bare å rusle rundt og titte, men man må lete litt innimellom alle «turist-sjappene» og ikke minst alle bodene som selger religiøse effekter for besøk i Evangelistria-kirken.

Cocktails på Tinos

– Hele havnepromenaden er full av liv med alle utekafeene og barene. Prøv gjerne Silvillaki for gode cocktails. Vil du teste ut forskjellige shots, prøv Sfinaki Bar – sfinaki er den greske betegnelsen på lokal shot, med brennevin tsipouro og raki. 

øyhopping hellas, Tinos
Vi overnatter gjerne på Hotellet Infinity View på øya Tinos. © PR

Hoteller på Tinos

– Marathia gjestehus ligger praktisk til, kun 2 km fra sentrum og havnen, og har nyoppussete rom og leiligheter i gresk stil. Her er hvit sandstrand, klart turkisblått vann og store trær som gir naturlig skygge. 

Orion Suites holder til rett utenfor sentrum i gangavstand fra havna, helt nytt i 2020. 

Infinity View er et nytt anlegg rett utenfor bykjernen, i gangavstand fra havna. 

øyhopping mykonos
Mykonos by, by night. © Getty Images

På øya Mykonos

– Mykonos er en av de minste øyene i Kykladene, men kanskje den største turistmagneten sammen med Santorini. Her er det vidunderlig vakkert og velstelt med en kosmopolitisk livsstil med høy partyfaktor og yrende natteliv. Samtidig har ikke øya mistet sin opprinnelige sjarm. 

Midt blant jetsetterne vandrer øyas tamme pelikaner rundt i Mykonos by og hilser velkommen. Fascinerende! 

Øyas hovedstad er som en labyrint av trange smug og smale veier, små og store torg samt kirker som dukker opp der du minst aner det. Det syder av liv og røre i alt fra proppfulle suvenirbutikker, koselige fashionshops og dyre designbutikker samt kafeer, tavernaer, finere restauranter og gyrossjappa på hjørnet. Her finner man det meste – i alle prisklasser. 

De mest kjente «landemerkene» på øya er restene av de gamle vindmøllene på høyden i enden av byen, og de fargesprakende husene helt nede i vannkanten, kalt Little Venice. Når cruiseskipene ankommer på dagstur kan det bli vel hektisk i sentrum, men desto deiligere når cruisepassasjerene drar tilbake til skipene og kveldens ro senker seg over øya. 

Reiser man ut av Mykonos by, frister pittoreske landsbyer og flotte sandstrender. Stranden Psarou ligger 4 km utenfor Mykonos by og er svært populær, et yndet sted for «å se og bli sett». Her koster både solstoler og parasoller flesk, det samme gjelder mat, drikke, fancy drinker og flasker med norsk Voss-vann. Uansett, artig å ha opplevd. Dette er Mykonos! 

Jeg anbefaler å ta lokalbussen eller leie sykkel, moped eller firhjuling. Bil kan være kronglete når det gjelder parkering, og det er trangt inne i sentrum. 

Med egen internasjonal flyplass er øya lett å komme seg til. Ellers kommer mange med ferge fra både Rafina og Piraeus.

reiseguide, hellas, kykladene, mykonos, øyhopping
Du kan møte på pelikaner på Mykonos, selv inne i byen!© Getty Images

Severdigheter på Mykonos

– Lei deg en sykkel eller el-sykkel, enten med eller uten guide, en flott måte å oppleve mer av øya på.

Leie av sykler, fra de enkleste til proffsykler. Leie av el-sykler fra kontor ved vindmøllene.

Besøk vingården Mykonos Vioma Organic, nyt vinsmaking med småretter og opplev det mer autentiske Mykonos i landlige omgivelser. 

Ta turen innom Mykonos’ eldste bakeri Gioras, det er en fantastisk opplevelse og et MUST!

Restauranter på Mykonos

– Paraportiani Taverna er en av de eldre tavernaene med tradisjonelle greske retter til en rimelig penge. Ligger på et lite torg i høyden like ved kirken ved samme navn. 

Restauranten Noa er et fantastisk sted med enda mer fantastisk mat. Høy prisklasse, men det er det verdt. 

BAOS Fine Dining er en eksklusiv restaurant med topp service. Med i Relais & Châteaux-gruppen. Har utsikt mot vindmøllene og Little Venice. Koster litt, men serverer nydelig mat vakkert dandert på tallerkenen og gir full valuta for pengene.

Timeout på Mykonos

– Følg stranden og havnepromenaden til enden der hvor båtene går til Delos. Fortsett oppover den lille knausen bak Nikos Taverna, og du kommer til den helt hvitkalkede kirken Panagia Paraportiani. Sett deg på klippene eller len deg mot muren og nyt utsikten over havet, og solnedgangen om kvelden.

Shopping på Mykonos

– Det kommer helt an på hva du er ute etter. Her finnes det meste! Jeg liker de mange spennende motebutikkene med nydelige silkestoffer og florlette sommerkjoler i bomull, gullsmeder og designere. Jeg vil nok kalle Mykonos by et lite handlemekka! 

Cocktails på Mykonos

– På Mykonos drikker man musserende vin, champagne, vin, drinker og cocktails. 

Prøv Rhapsody Bar, som ligger ved Little Venice. Her er det mange barer på rekke og rad, og det hører liksom med å nyte et glass i dette populære området. 

180 Sunset Bar ligger oppe i høyden over Mykonos by. Her passer det bra med en frisk cocktail mens man nyter den fantastiske solnedgangen. 

Hoteller på Mykonos

– Myconian Villa Collection ligger ved Elia Beach litt utenfor hovedstaden. Det koster litt, men er absolutt verdt pengene om du vil bo bra. 

Semeli The Hotel, ligger i høyden med flott utsikt mot vindmøllene og Little Venice. 

Bill & Co Suites & Lounge er et fantastisk sted med en like fantastisk utsikt. 

Hotel Matina er et sjarmerende og rimelig krypinn i Mykonos by. 

reiseguide delos hellas øyhopping
Den ubebodde øya Delos med et storslått Apollon-tempel.© Getty Images

På øya Delos

– Øya er ubebodd, men hit valfarter folk for å oppleve ruinene av det storslåtte Apollontempelet og alle de interessante utgravningsområdene som står på Unescos verdensarvliste. Her bruker man så lang tid man selv vil, men de fleste er der noen timer for å se de arkeologiske utgravningene. Ta gjerne med litt niste hvis dere vil ha tid på øya. 

Fergene til Delos går fra moloen i andre enden av byen, sett fra den nye havnen. Rett ved ligger den pittoreske lille hvite kirken St. Nikolas med blå kuppel nede i vannkanten. 

Billetter kan kjøpes i kiosken til Delos Tours rett ved båten, eller forhåndsbestilles på nett. (Kan være lurt med forhåndsbestilling i høysesong)

reiseguide syros
Øya Syros er administrasjonssentrum for Kykladene© Getty Images

På øya Syros

– Syros skiller seg klart ut fra sine naboøyer. Som administrasjonssentrum for Kykladene er alt litt større her, selv om øya i seg selv på langt nær er av de største. Syros lever på en måte sitt eget liv, og er langt mindre avhengig av turismen, slik naboøyene er. Omlag 20 000 fastboende bor på Syros. 

Mest kjennetegnende er de to høydene man ser ved innseilingen til hovedstaden Ermoupolis. Den høyeste toppen heter Mesovounihøyden, og her ligger den katolske katedralen St. Georg på toppen. Rett nedenfor ligger den gresk-ortodokse kirken St. Nicholas. Dette området heter middelalderbyen Ano Syros, som betyr øvre Syros, et yndet sted for vandreturer og litt roligere kvelder enn nede i hovedstaden Ermoupolis. 

På den andre høyden stråler også en flott gresk ortodoks kirke, Church of the Resurrection of Christ, Kristi oppstandelse. 

Øya kalles ofte Kykladenes dronning, grunnet sin vakre arkitektur med neoklassisistiske bygninger i duse pastellfarger. I bydelen Vaporia bodde øyas skipsredere. Her kan man besøke byens teater Apollon fra 1864, som sies å være en kopi av La Scala i Milano, men dette er ikke bekreftet.

reiseguide kykladene øyhopping
Syros’ hovedstad, Ermoupolis. © Getty Images

Severdigheter på Syros

– Ermoupolis fortjener absolutt et besøk eller to, men ønsker du sol og bad, bør du heller innlosjere deg i Vari i Magas Gialos og ta dagsturer inn til hovedstaden. Rutebussene går ofte, er rimelige, og er en liten opplevelse i seg selv. Øyas taxier flår deg heller ikke på noen måte. 

Besøk Ano Syros, en flott vandretur og den flotte utsikten er lønnen for strevet. En tur innom Apollon-teateret og et besøk i hver av katedralene, den katolske i Ano Syros og den gresk ortodokse Aghios Nikolaos nede i byen.

Restauranter på Syros

“Jeg har flere favoritter, og en af dem er fiskerestauranten Seariani’ Fish & More, som ligger i Ermoupolis.

Maison de Meze er både en kilde til velsmag og stemning, og værtsparret deler meget gerne ud af deres viden om øen.

Peri Tinos Restaurant serverer autentisk, velsmagende græsk mad.”

Pauser på Syros

– Besøk den katolske katedralen St. Georg i Ano Syros. Tenn lys og nyt utsikten herfra. Forrige gang jeg var der, møtte jeg en munk. Kanskje han lever fortsatt? Dere kan jo se etter ham.

Hoteller på Syros

Aktaion – hotell med historisk sus i Ermoupolis. 

Hotel Hermes ligger helt nede i vannkanten i byen. 

Hotel Benois ligger på vestkysten ved Galissa Beach, 8 km fra Ermoupolis. 

Hotel Kamelo er et familiedrevet koselig hotell i Vari, ca. 7 km fra Ermoupolis. 

Vangelis Apartments troner i høyden ovenfor Megas Gialos, 12 km fra Ermoupolis. Her blir du som oftest ønsket velkommen av norsktalende Vangelis.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...