Mauritius reisetips
© Getty Images

Reiseguide: Dette bør du se og gjøre i Mauritius

Drømmedestinasjonen Mauritius er en fest for sansene, et fyrverkeri av farger, lukter og smak som gjør et uutslettelig inntrykk på alle tilreisende.

12. desember 2022 av Erik Valebrokk
Mauritius reiseguide

EKTE PARADIS: Det er liksom ikke mulig å mistrives på Mauritius. Her er vi på luksusresorten Constance Prince Maurice på den nydelige østkysten.

© Erik Valebrokk

Mauritius = Paradis. Ikke alle ligninger er så åpenbare, men har du først tatt turen er du ikke i tvil. Den lille øya øst for Madagaskar er så frodig som du forestiller deg en Edens hage. Samtidig kan du oppleve det ypperste av luksus her, uavhengig av om du definerer det som kritthvite drømmestrender eller utspekulert lekre resorter. En Mauritius-ferie trenger ikke bli veldig dyr relativt sett, men det er heller ikke vanskelig å vri den til å bli svært eksklusiv og kostbar om økonomien tillater det. 

Med tropisk klima, massevis av solskinn og varme, tilstrekkelig regn og et generelt godt jordsmonn, er Mauritius evig grønt, ekstremt fargerikt og fylt av nydelig frukt og grønnsaker året rundt. Nasjonens flagg består av fire horisontale striper, i nedstigende rekkefølge rødt, blått, gult og grønt, og disse fargene gjenspeiles både av spillet mellom hav og himmel, og jordbruk og natur, men reflekteres også i befolkningens hang til fest, fyrverkeri, festivaler og klesdrakter. Det er et multikulturelt, velfungerende samfunn der praktisk talt hver eneste dag har potensial for en feiring av et eller annet slag. 

– Vi er glad i festivalene våre, bekrefter taxisjåføren Ravi på vei til hovedstaden Port Louis. Selv er han av indisk avstamning, i likhet med to tredjedeler av befolkningen. – Alle religioner er representert her, hinduismen, buddhismen, kristendommen og islam, og vi tar del i hverandres høytider. Derfor er det nesten ikke en uke i året uten en eller annen form for markering eller feiring.

Mauritius kultur

NASJONALDANS: Reiser du fra Mauritius uten å ha fått med deg et eksempel på nasjonaldansen Sega, har det ikke vært helt vellykket.

© Erik Valebrokk

– De jobber i par gjennom hele uken for å skape unike retter der den kulinariske tradisjonen fra Det indiske hav møter smaker fra Asia, Afrika og Europa. Vi har klart å gjøre festivalen til en imøtesett begivenhet på den internasjonale gastronomiske kalenderen, med tilreisende fra hele verden. For oss er det viktigste å støtte utveksling av ideer og erfaring. Det er slik våre hotellers «kulinariske sjel» utvikler seg, og det er slik kokkene på Constance blir uslåelige, sier Vallet.

Mauritius beste hoteller

TIL Å BLI LYKKELIG AV: Når du går for å spise middag på et hotell som Constance Belle Mare Plage og dette er ankomsten, blir du i grunnen ganske fornøyd med livet.

© Erik Valebrokk

Her bor du bra i Mauritius

Fordelt rundt på øya finner du hoteller og resorter i alle prisklasser. Tara er innlosjert på et av Mauritius’ virkelige topphoteller, Constance Belle Mare Plage på østkysten. Luksusresorten har tatt navn fra stranden den ligger ved – Belle Mare (kreolsk for «vakkert hav») – og er i likhet med det enda mer eksklusive Constance Prince Maurice, fem minutters kjøring unna, arrangør av en rekke turneringer og festivaler. Det er nemlig ikke bare befolkningen som sådan som finner ting å feire. 

– Vi har arrangert Constance Festival Culinaire siden 2006, forteller Jean Jacques Vallet, administrerende direktør for Constance-gruppen på Mauritius. Festivalen er etablert til minne om den avdøde franske Michelin-kokken Bernard Loiseau og arrangeres årlig. Den rommer flere konkurranser, og selve hovedkonkurransen står mellom seks europeiske Michelin-kokker, der hver av dem plasseres på lag med en av seks kokker fra Constance-hotellene på Mauritius og søsterhotellene på Seychellene og Maldivene. Tanken er at de europeiske kokkene blant annet overfører noe av sin tekniske ekspertise til de lokale kokkene, og at de lokale kokkene tilfører europeerne kunnskap om råvarer de ikke er vant med.

Mauritius mat

DELIKATESSER FRA HAVET: Når du er omgitt av hav sier det seg selv at det dukker opp mye godt på tallerkenene. Kråkebollene er fantastiske

© Erik Valebrokk

Her spiser du bra i Mauritius

En av dem som kommer hvert år – med unntak av de to pandemiårene uten festival – er Ørjan Johannessen fra Bekkjarvik utenfor Bergen. Han er gullvinner fra 2015 i den gjeve kokkekonkurransen Bocuse d’Or og har fast plass i dommerpanelet. Ikke bare det, i samarbeid med hotellet arrangerer Ørjan alltid en spesiell gallamiddag under festivalen, der det er mulig for hotellgjestene – også de som ikke er del av festivalen – å kjøpe billett. Etter to års fravær ble det en helt spesiell opplevelse i år da Ørjan tilberedte sin medbragte skrei og serverte på «flytebryggerestauranten» Le Barachois på Constance Prince Maurice.

Mauritius romproduksjon

MER ENN ROM OG COLA: Romproduksjon er en viktig industri på Mauritius, og de edle dråper brukes til langt mer enn å lage Cuba Libre og Mojito. 

© Erik Valebrokk

– For meg er Mauritius og spesielt teamet på Constance blitt en plass jeg ønsker å komme tilbake til år etter år, sier Ørjan, som alltid reiser med sin kone Cecilie og deres lille datter. – Her er fokus på mat og vin i toppklasse. Jeg har vært gjestekokk ved flere anledninger, og entusiasmen fra de ansatte og teamet er veldig flott rundt slike arrangementer. Gjennom disse årene er vi også blitt kjent med flere produsenter av rom og kaviar og forskjellig sjømat i nærområdet, og mange fra Constance er blitt våre gode venner. Jeg gleder meg allerede til neste år!

Mauritius strandliv

GØY PÅ STRANDEN: Litt fysisk adspredelse kan være på sin plass, men det er kanskje best å vente til solnedgang så det ikke er altfor varmt.

© Erik Valebrokk

Her drar du på stranden i Mauritius

Alle festivaler til side, de fleste kommer til Mauritius for å nyte den varmende solen, det behagelige livet på stranden, litt badeaktiviteter og – selvsagt – god mat og drikke. En «normal» dag på en av resortene vil se omtrent slik ut: Muligens et morgenbad, frokost, slaraffenliv på en solseng med regelmessige bad når du synes det blir for varmt, lunsj, mer slaraffenliv, avslapning på rommet, hvor du også kler deg til middag, en drink i baren, middag – som kan være buffé eller à la carte, alt etter sinnsstemning – eventuelt en ny drink i baren, sove. 

Det er en ganske behagelig tilværelse som til forveksling minner om den du kan nyte mange andre steder du drar for å lade batteriene, fra Barbados til Krabi, fra Uttakleiv strand i Lofoten til Plage Croisette i Cannes. Og i likhet med disse destinasjonene kan også Mauritius friste med adskillig mer enn strandliv og avslapning. Øya er stor nok til at du fint kan få tiden til å gå også hvis du har vært så uheldig å bli solbrent – det skjer ganske mange som er uforberedt på nøyaktig hvor sterkt solen skinner her – eller føler for å bryte opp monotonien en dag eller to

Mauritius mennesker

FARGERIK NASJON: Dette bildet fra Port Louis er også et perfekt bilde på Mauritius som helhet.

© Erik Valebrokk

Å leie taxi vil koste deg et sted mellom 500 og 1000 kroner for en dag, avhengig av hvor langt du skal og hvor lang tid dere bruker. Forhør deg med hotellet hva som er anbefalt pris. Sjåførene er tilknyttet de forskjellige hotellene og følger et fastsatt prissystem, og ingen er ute etter å lure deg. Det er mye å se og oppleve på Mauritius, og sjåførene kjenner alle kriker og kroker av øya.

Her bør du dra i Mauritius

La oss begynne med Port Louis. I hovedstaden kan du ved selvsyn observere øyas flerkulturelle sjel. De små gatene myldrer av mennesker som haster hit og dit, og butikkfloraen spenner fra de enkleste høl i veggen i gatenettet rundt markedet, til mer eksklusive forretninger i havneområdet som kalles Waterfront. 

Port Louis er morsom og eksotisk, annerledes enn det meste du har sett. Besøk gjerne markedet, men vær forsiktig med å handle der. Turister blir lett lurt til å betale adskillig mer enn hva som er riktig, ikke minst for krydder, vanilje, rom, vesker og andre produkter. Vil du for eksempel kjøpe med deg ferske krydder hjem – og det bør du – ber du taxisjåføren stoppe ved et helt vanlig supermarked. Der får du kjøpt alt, av langt høyere kvalitet enn på markedet, og til normal pris. 

mauritius marked

EKSOTISK MARKED: Besøker du Port Louis MÅ du simpelthen oppsøke byens fantastiske matmarked.

© Erik Valebrokk

Hvis du likevel har lyst til å handle krydder på et marked, anbefales at du gjør det i byen Flacq, i alle fall hvis du bor i nærheten av Belle Mare. Det er sannsynligvis øyas vakreste marked, og her blir du ikke lurt som i Port Louis. I Flacq får du også et gløtt av mer tradisjonelt mauritisk hverdagsliv ulikt det du ser i hovedstaden. 

Men drar du til Port Louis er du ikke langt unna den botaniske hagen Pamplemousses, som er verdt å svinge innom, og tar du en lengre sløyfe anbefaler vi en tur til Grand Baie i nord. Det er en idyllisk liten ferielandsby med litt karibisk stemning. Byen er riktignok ikke så autentisk mauritisk, bygget rundt turismen som den er, men den rommer en rekke hyggelige små restauranter, barer og butikker. Byen er dessuten veldig fotogen.

mauritius fjell natur

SKOG OG FJELL: Mauritius er både frodig og kupert, med store områder med urørt natur. Dette er ikke et av dem, men du skjønner nok poenget. 

© Erik Valebrokk

På den sørlige delen av øya venter helt andre opplevelser. Her kan du se Mauritius’ mer frodige natur på sitt beste i nasjonalparken Black River Gorges, med skogrike dalfører, høye fjelltopper og vakre fossefall. Chamarel, som ligger i dette området, er en severdighet utenom det vanlige. Her er et helt spesielt naturfenomen med jord i sju forskjellige fargetoner. Det høres kanskje underlig ut, men er utrolig fascinerende. Stedet er helt enestående vakkert, omgitt av frodig skog, og er du heldig får du en bonus i form av knallblå himmel med noen hvite skydotter som prikken over i-en. 

Øya har mange romdestillerier, krydderplantasjer og teplantasjer som tar imot gjester, og vil du heller ha opplevelser til havs, finnes også her nok av muligheter. Det kryr av operatører som arrangerer dykke- og snorkleutflukter, og minst like mange som tilbyr deilige katamaranturer. Særlig to utfluktsmål er populære, vakre Île aux Cerfs på østkysten og Gabriel-øyene en times seilas nord for øya. Disse katamaranene er utstyrt med grill og masse mat og drikke, og de stopper flere steder for snorkling og bading. Det er vanlig at man hentes av turoperatøren på hotellet og fraktes tilbake etter ferdig utflukt.

mauritius temperatur

I LY FOR SOLEN: Solen skinner sterkt på Mauritius, så du vil se mange gå med paraplyer. Her er en kunstinstallasjon fra Port Louis. 

© Erik Valebrokk

Når bør du besøke Mauritius?

Så når bør du reise til dette paradiset? Oktober, november og desember er de mest stabile månedene, med godt varmt vær, før luftfuktigheten øker utover vinteren og orkansesongen tar til. Det er ikke alltid det virkelig dårlige været treffer øya, men noe regn må du uansett ta høyde for i vintermånedene, og for den saks skyld også resten av året. Det er en grunn til at Mauritius er så eksepsjonelt frodig. 

Men om Yr sier at det blir regn hver dag, er det sjelden verre enn at det kommer en kort skur i ny og ne, og da ofte om natten. Det er lite å bry seg om. Når regnet har lagt seg, dukker alltid solen opp på nytt, og brer sine varmende stråler over landskapet og havet. Da er det vanskelig å forestille seg at verden kan bli stort finere. Mauritius venter på deg.

Les også: Derfor bør du legge årets reise til Bali

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...