© Getty Images

Reiseguide: Derfor bør du besøke storbyen Tokyo

Japanske kvinner har verdens høyeste leve­alder. Vi dro til hovedstaden Tokyo for å finne ut om det er shopping, sushi, sake eller det spirituelle livet som er årsaken.

8. februar 2019 av Lisbeth Skøelv

Hva er det beste med å bo i Tokyo?

– Det er den beste byen for folk som elsker musikk, teater, kunst og lignende. Det blir holdt konserter og teaterforestillinger hver dag, i tillegg til Tokyos mange bra museer, så du har alltid mange valg. Det finnes ikke et mer kunstnerisk sted i Japan enn Tokyo, sier Hisayo Dewa.

Hun har bodd 17 år i Tokyo, i Machida, sammen med mannen sin Koichiro (47) og guttene Shotaro (8) og Ryunosuke (5). 

Japanske Hisayo Dewa
Besøk min by:

Japanske Hisayo Dewa gir sine beste tips til ferie i flotte Tokyo.

Hva er typisk Tokyo?

– Byen er en miks mellom det avanserte og det tradisjonelle.

Hvorfor bor du i Tokyo?

– Jeg gikk på høyskole i Tokyo for å studere til å bli japansk språklærer. Jeg fant meg jobb i Tokyo etter at jeg var ferdig utdannet, og har blitt her siden det.

Hva vil overraske oss mest ved Tokyo?

– Togene våre. Togene i Tokyo, t-banen inkludert, er svært punktlige og går med 2–3 minutters mellomrom. Fra Tokyos togstasjon kan du se de forskjellige shinkansene (høyhastighetstog) som går til hele Japan.

Hvilken del av byen er din favoritt?

– Området fra Tokyos togstasjon via Yurakucho til Ginza er min favoritt. Jeg liker å spasere rundt og se på de forskjellige bygningene. Spesielt liker jeg Tokyo International Forum, fordi den er en nydelig glassbygning formet som et skip. Solen skinner gjennom bygningen på dagtid, og er vakkert belyst på kvelds- og nattestid. Jeg liker ikke bare de moderne bygningene, men også mange av de viktige kulturinstitusjonene og andre historiske bygg. Det er interessant å se det nye mot det gamle, det er det jeg liker best med byen.

Hva vil ta oss med storm?

– Maten! Du kan nyte mye forskjellig mat, for Tokyo tilbyr restauranter som har mat fra hele verden. Vi har også mange karakteristiske restauranter med regional mat fra hele Japan, som bør prøves. 

Les også: Kan du egentlig sushi-språket

sushi
Japansk mat:

Noe av det du kan glede deg mest til, er all den deilige maten!

© Getty Images

Dette må du få med deg i Tokyo

– Jeg vil anbefale deg å vandre langs Tokyobukta eller å ta den offentlige passasjerbåten fra Tokyo Cruise som går over bukta. Det er en nydelig utsikt, spesielt å se byen fra båt på kvelden. Det finnes også event-cruise der du kan se fyrverkeri og soloppgang. Jeg bruker selv båten som offentlig transport fra Asakusa til Odaiba Kaihin K, det er en flott 50-minutters tur som koster rundt en hundrelapp. De to båtene som trafikkerer strekningen, Himiko og Hotaluna, er designet som henholdsvis en tåre og et romskip. Du kan også nyte utsikten fra helikopter, men det er betydelig mye dyrere, en 15 minutters tur ligger på rundt 1550 kr.


Les også: Dette må du få med deg i Stockholm

Hikawa Shrine
Hikawa Shrine:

Stedet hvor mange går for å få ro og fred.

© Getty Images

Vil du heller ha litt ro og fred og åndelig føde, er det mange store hellige trær, kalt Goshinboku, på de fleste Shinto Shrine (hellige steder). Jeg er overveldet av vitaliteten og kraften fra Goshinboku-trærne, og min favoritt er Hikawa Shrine. Det er et spesielt sted for meg, for der hadde jeg bryllupsseremonien min!

Nezu Museum er et lite museum med japansk og øst-asiatisk kunst som er verdt et besøk. De har i tillegg en nydelig hage og kafé der du kan sitte og slappe av i harmoniske omgivelser.

Chidorigafuchi
Chidorigafuchi:

Et flott utkikkspunkt for å se kirsebærtrær i full blomstring når det er vår i Tokyo.

© Getty Images

Her tar du en timeout i Tokyo

– Jeg elsker små musikk-klubber, der går jeg ofte for å se favorittene mine spille live. En litt spesiell klubb er Cotton Club, Japans versjon av den kjente jazzklubben i New York ved samme navn, som er beregnet på et voksent publikum. På den eksklusive klubben opptrer internasjonale artister, og man får en følelse av svunnen tid på dette stedet.

Jeg går ofte på varme bad når jeg føler meg sliten. Utendørsbassengene hos Saya-no-yu-dokoro (Maenohara Onsen) er favoritten. Det er lett å finne, det ligger sentralt i sentrum og er en sjelden grønn varmekilde i Tokyo. Inngang koster ca. 70 kr. Ikoinoyu i Tama-distriktet tilbyr også naturlige varmekilder utendørs, og huden din blir helt myk og glatt siden det er sodiumklorid i vannet. Det finnes mange offentlige bad med naturlige varmekilder både i byen og omegn. Det hender også at vi drar ut av byen for å finne roen på badene der.

Saya-no-yu-dokoro
Saya-no-yu-dokoro© Getty Images / Produsentene

Her shopper du i Tokyo

– I shoppinggaten i Ginza-distriktet lever luksusbutikkene og de store merkene side om side med de små, gamle butikkene. Det er spesialbutikker her som du ikke finner noe annet sted i verden, og som du ikke ante eksisterte. Som Nihonbashi Saruya, Japans eneste tannpirkerbutikk, som har eksistert i 300 år.

Itoya er en butikk som selger skrivemateriell, skinntilbehør, japansk brevpapir, kontorutstyr, etc. Jeg blir aldri lei av å gå i denne butikken, jeg kan vandre rundt her hele dagen.

Natsuno er spisepinne-spesialisten med 2500 varianter i forskjellige farger, design og pris-klasser. En morsom suvenir å ta med hjem til Norge? De har fem butikker i Tokyo, blant annet i Ginza. I samme område ligger også Kikuhide, som tilbyr håndlagde luksus-kniver og redskaper i alle varianter, de har for eksempel mer enn 50 typer bare til negleklipping. Fascinerende.

Flaggskip-butikken til Noritake, en av Japans ledende porselensbutikker, holder også til her. Jeg elsker dekketøyet deres, og bruker det selv.

Kitte Marunouchi er et ganske nytt kjøpesenter som holder til i lokalene til Tokyos gamle postkontor. Mange bra butikker og re-stauranter finner du der. Min favorittbutikk er Hacoa Direct Store, en designbutikk med lekre treprodukter. 

spisepinner
Natsuno© Getty Images / Produsentene

Her går du ut på byen i Tokyo

– Du kan kose deg med nydelig sake med snacks på den hyggelige baren Kuri i Ginza. Det er trangt og ikke mange plasser inne, men verdt et besøk likevel.

Sake-baren Amanogawa på Keio Plaza Hotel har bare stoler ved baren, men der kan du sitte og se på at kokkene lager småretter mens du nipper til et glass sake. De tilbyr også et sett med smaks-sake for dem som vil smake på et utvidet utvalg av det japanske risbrennevinet.

På samme hotell kan du ta turen videre til skybaren Aurora, der den nattlige utsikten over Shinjuku tar helt pusten fra deg. Stolene er vendt mot vinduene for å få mest mulig ut av utsikten. Dette er det perfekte stedet å ta en drink og/eller spise litt.

Aurora
Aurora© Getty Images / Produsentene

Her bor du bra i Tokyo

– Har du råd til luksus, kan du unne deg en natt på The Prince Sakura Tower Tokyo. Der kan du vandre i den vakre hagen og chille på rommene, som har eget boblebad. Dette må være det beste stedet å slappe av! Pulsen stiger imidlertid når man ser prisen, fra 5000 kr per natt.

Hotel Bell Classic Tokyo ligger bare
2 minutters gange fra JR Otsuka-stasjonen (nær forretningsdistriket Ikebukuro). Rommene er litt små, men rene og komfortable. Pris fra 2100 kr natten.

Et mye rimeligere alternativ er de velkjente kapsel-hotellene i Japan. På First Cabin Tsukiji er kvinner og menn holdt adskilt, så det er regnes som et trygt valg, spesielt for kvinner som reiser alene. Rommet er en slags bås/avlukke, som fungerer bra dersom du bare skal sove her, med delt bad. Ellers har hotellet alle fasiliteter, og ligger bare ett minutts gange fra nærmeste t-banesta-sjon. Båsene kommer i fire standarder, størrelser og prisklasser, og koster fra 400 kr per natt. 

The Prince Sakura Tower Tokyo
The Prince Sakura Tower Tokyo© Getty Images / Produsentene

Her spiser du fantastisk i Tokyo

– Ål-restauranten Nodaiwa i Azabu åpnet for mer enn 200 år siden. Interiøret er bevisst holdt i gammel stil, og de tilbyr både vanlige bord og japanske Tatami-rom i egne avlukker. Ålen de serverer er spesielt myk og krydret med soya, og en meny koster fra 400 kr. Det er kanskje ikke så vanlig å spise ål i Norge, men jeg vil anbefale at du prøver den tilberedt på japansk vis. Men vær nøye med å velge en god ål-restaurant!

Kasuzuke – sake-fermentert fisk – er spesi-aliteten til restauranten Uokyu. Det er en koselig restaurant hvor du kan spise en enkel Kasuzuke-lunsj til 80 kr eller en flere-retters Kaiseki-middag til rundt 400 kr. Vær obs på at det kan være ganske fullt der ved lunsjtider.

Tempura Daikokuya er en veldig populær restaurant som byr på frityrstekt mat. I tillegg bruker de sesam-olje for å gjøre maten enda mer smakfull. Jeg anbefaler Tendon, som er tempura på ris i en kinabolle med veldig smaksrik soyasaus på toppen. Den koster rundt 125 kr.

Uokyu
Uokyu© Getty Images / Produsentene

Typisk Tokyo

– En stor lykt ved gaten Kaminari-mon er et landemerke for bydelen Akasuka, der du finner det berømte buddhisttemplet Senso-ji – Tokyos eldste tempel. Tradisjonelle japanske butikker, der du får kjøpt suvenirer og godterier, finner du på rekke og rad langs gaten Nakamise-dori foran inngangen til Senso-ji. Området rundt tempelet tiltrekker seg masse folk, spesielt turister, men jeg synes det er gøy å gå nedover den folksomme gaten og kikke i butikkene – og på folkene.

Du kan ta turen til det berømte Tokyo Sky Tree, det 634 meter høye tårnet i Sumida-ku, som var verdens høyeste da det ble bygget i 2012. Bygget rommer både en tv- og radiostasjon, en restaurant og et populært utkikkspunkt, og er konstruert så det skal kunne tåle jordskjelv.

Besøk også bydelen Shinjuku. Der har du moderne høyhus, shoppingområder, bråkete underholdning og red light-distrikt, og med en av Japans største parker, Shinjuku Gyoen, på sørøstsiden. Jeg synes disse områdene symboliserer miksen som Tokyo står for.

Utsikten fra observasjonsrommet 202 meter oppe i luften i bygningen til Tokyo Metropolitan Government bør du også få med deg!

Shibuya
Shibuya


© Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...