sommerferie sørlandet reisetips


© Visitnorway.com

Norgesferie: Stor reiseguide til Sørlandet

Her får du en komplett reiseguide Norges svar på syden: Sørlandet. Norges sørlige perler byr på idyll, natur og autentiske opplevelser. Bli med til Risør, Tvedestrand, Kristiansand, Arendal og mange fler steder.

31. mai 2022 av Gunnhild Bjørnsti

Det er en lengsel i oss etter å være i et klima som er mildt og kunne nyte hver dag. Sørlandet er det nærmeste vi kommer den drømmen i Norge, med sine kystbyer, hvit trehusbebyggelse, koselige småsteder, badestrender og båtturer. 

Men Sørlandet er også innlandet med idylliske innsjøer, blomsterenger, grønne skoger og turstier. Det blide Sørland har en myk dialekt og et roligere tempo. Servicen er kjent for å være god, folk har bedre tid. Ideelt utgangspunkt for en ferietur. Hvor kommer uttrykket «Det blide Sørland» fra? Det ble første gang sett i Bergens Aftensblad fra 1917, men det er uvisst hvem som sto bak. Navnet «Sørlandet» derimot, ble foreslått av forfatteren Vilhelm Krag i en artikkel i Morgenbladet i 1902, og ble til å begynne med benyttet om kystområdene i de to Agder-fylkene. 

Over tid har Sørlandet fått et utvidet innhold og er blitt et landsdelsnavn om Agder-fylket (tidligere Vest- og Aust-Agder) i sin helhet. Om sommeren er hele kysten populær med hyggelige sørlandsbyer, strandområder og ekte sørlandsidyll! Fra Risør til Flekkefjord, via Grimstad, Lillesand, Kristiansand og Mandal. Med avstikkere inn i Setesdal. Eller ut til havner som Brekkestø og Ny-Hellesund. Man kan fint kombinere flere steder på kort tid. Det går båter mellom byer, fyr og øyer, så man kan oppleve øyhopping også i Sør-Norge! TIPS: Sjekk gjerne nettsidene til de stedene dere vil besøke for oppdatert informasjon.

Ferie i Risør

BÅTGLEDE: Risør er kjent for vakre trebåter, ikke minst Trebåtfestivalen.

© Foto: Alexander Benjaminsen – VisitNorway.com

Risør

Risør regnes som den første sørlandsbyen og har den idyll og sjarm som man forventer med små gater, blomster og trehusbebyggelse. Her kan man starte den litt dovne feriefølelsen med å rusle rundt i gatene, titte innom nisjebutikker, gallerier og sette seg på en café.  

shopping risør

SHOPPING: Risør har mange fine nisjebutikker.

For å bade, dra til Jettegrytene som er Nord-Europas største jettegryter i fjell, med 6 meter i diameter og 5–6 meter dybde. Jettegrytene ligger helt ute ved sjøkanten og er populære badebasseng om sommeren. Turen til jettegrytene er en flott utflukt. Det tar en snau halvtimes kjøring til p-plassen og en fottur gjennom kupert terreng ut til Sildodden på ca. 25 minutter. Følg skilting og små varder ut til jettegrytene. Så er det bare å kose seg. 

Ta rutebåten «Agnes» til Stangholmen utenfor Risør (5 min. båttur), og spis fiskesuppe på fyret. Stangholmen Fyr og Havrestaurant er kjent for god lokalmat takket være lokale fiskere som gir kokkene det beste utgangspunktet – som når de tilbereder «Stangholmen Bouillabaisse» med havets frukter som serveres i jerngryte med baguetter og hvitløkssmør. Prøv også «Stangholmens spekelaks» som serveres med kokte poteter. 

Tid for en time out? Sett deg på en benk i Fredsparken som utstråler ro og harmoni. Området skal inspirere til rekreasjon og refleksjon om hvordan fred kan skapes. 

risør reiseguide

SKJÆRGÅRDSIDYLL: Risør er starten på Sørlandet, med båtliv og hvite trehus.

© Matti Bernitz / Visitnorway.com

Risør har et levende kunstnermiljø, og i Galleri Villvin finner man kreative saker av norsk og nordisk kunsthåndverk fra over 100 aktører innen keramikk, tekstil, glass, metall og tre. Villvin Kunsthåndverkmarked skjer 9.–11. juli på torget og rundt Risørs vakre indre havn. Embla smykkeatelier er drevet av to damer som lager utrolig flotte smykker. Utsalget er butikk og verksted i ett, sentralt beliggende i Storgata 9.

Risør Kunstpark er hjertet i Kunstbyen Risør. Huset rommer 14 atelierer for kunstnere og er et av Sørlandets tre beste visningssteder for kunst, kunsthåndverk og design.  

risør norge

HISTORISK: Det Lille Hotel byr på sjarmerende rom midt i Risør

Her bor du bra i Risør

Det Lille Hotel er et unikt historisk hotell med 16 suiter i flere historiske bygninger i hjertet av byen, det ene er fra 1752 ved sjøen i Buvika, 800 meter fra Torvet. Her kan man drømme om å bo som en innfødt under seilskutetiden. Gratis sykkelutleie, svømmebasseng, frokost på sengen og skalldyrmiddag levert på døren etter ønske. Høres jo ganske deilig ut, da! 

Risør Hotel ligger bokstavelig talt på brygga i byens kulturhistoriske sentrum og har 32 rom som alle er forskjellige samt suiter og leiligheter. 

tvedestrand

TVEDESTRAND: Bokbyen frister med antikvariater, badepark og hyggelig sentru

© Atle Goutbeek

Tvedestrand

Tvedestrand er en hyggelig sørlandsby med bygninger av kulturhistorisk interesse. Hovedgata ned mot havnen bugner av antikvariater og bruktbokbutikker, et eldorado for deg som liker å lese og er glad i gamle bøker. Tvedestrand kalles gjerne Bokbyen. Landets største utendørs badepark på Tjenna, en kort gåtur fra byens handlegater, byr på sandstrand, SUP-, kano- og kajakkutlån. Har dere barn med, finnes flytende fjelltopper og vannsklier.

Næs Jernverk har røtter tilbake til 1665, og er i dag museum i naturskjønt område. Næs Jernverksmuseum viser hvordan et jernverk var organisert, hvordan folk levde og arbeidet og hvordan jern og stål ble fremstilt i gamle dager. 

Furøya må være Tvedestrands flotteste friområde! På Furøya finner du store friområder, benker, vakre hager og hus fra 1700-tallet. I det idylliske historiske hovedhuset finner du Furøya restaurant. 

arendal ferietips

Arendal

Start gjerne besøket med å spise en is i Pollen (havnen), sett dere på trappetrinnene ned mot vannet og la skuldrene senke seg. Fortsett med en rusletur gjennom smugene på Tyholmen, Arendals gamle bydel. Så til det koselige bysentrum med fine butikker og hyggelige restauranter. Arendal har gjestehavn på Tyholmen, med oppvarmet flytende basseng og badstue for alle. Ha badetøyet klart, uansett vær. 

Vil du leie sykkel, er det en ideell måte å se byen på, samt Hisøy og Tromøya. Det er kjempefint å sykle på øyene. Man kan også komme seg rundt med koselige ferger som forbinder Hisøya og Tromøya med sentrum.  

GOURMET: Blom Restaurant er stedet for fine dining og eksklusive desserter, som denne: Champagnedessert stående

Få også med deg Heimdal Chokolade – landets minste og eldste sjokoladefabrikk, i underetasjen på det rosa huset i Torvgaten 1. Her kan dere se hvordan ekte hjemmelaget konfekt blir til. Og få en smakebit. Nam.

Blom Restaurant byr på fine dining og kjempegode, eksklusive desserter. Denne restauranten passer når du vil flotte deg.  

KAFÉBESØK: Hos Cafe Victor kan du får deilig hjemmelaget is, servert av eieren Mia.

Entusiastiske damer i lokalmiljøet

Mia Nilsen på Café Victor i Pollen driver iskremfabrikk og er stedet for å spise is, drikke kaffe og prøve en av de deilige sunne salatene og tapasrettene.  

Susanne I. Ommundsen driver Tyholmen Kolonial – en hyggelig kafé og delikatessebutikk på Teaterplassen i sentrum. Prøv gjerne kanelsnurrene til kaffen. 

Megan Strand på Unwrapped driver butikk og vegansk kafé med fokus på bærekraftige produkter og i samarbeid med kreative kvinner i Torvgata 7. Her finnes også veskebutikk, klesbutikker, smykkedesignere, keramikere og strikk.  

Randi Lauvdal har nydelig blomsterverksted og -butikk på Torvet. Det bugner av vakre blomster og lukter himmelsk.  

tromøya arendal

INSPIRASJON: Barbu Interiørhus byr på et vell av spennende saker til hus og hytte. 

Mari Dale på Spornes Studio på Tromøya driver kafé, mikrobakeri, kaffebar, yogastudio, intimkonsertscene og vinbar. Et herlig treffsted. 

Hjemme hos Wenche er en restaurant nede ved bryggekanten på Hisøy (10 min. fra sentrum) med fokus på lokale råvarer, gjerne servert med blomster og urter fra Wenche Bakkes egen hage. Som å komme på privat besøk, superkoselig. 

Janne Rebecka Read er fotograf, mannen er maler og sammen driver de Hove Atelier på Tromøya. Bildene de viser er stort sett fra lokalområdene som de mener har vakrere lys enn i Skagen. Bli inspirert.  

Barbu Interiørhus i rustikke, kule lokaler selger velkjente designikoner, trivelige møbler til hus og hytte og håndplukkede interiørartikler. 

– Vi gjør alt vi kan for at du skal finne inspirasjon og forhåpentlig noe fint du har lyst til å ta med deg hjem, forteller innehaver Unni H. Westby. 

Opplev øylivet i Arendal

Merdø er en perle. Ja, et av de skjønneste stedene på jord, sier de lokale med et sukk. Øya er bilfri, med hvite trehus og stokkroser. Små stier fører deg fra Merdøgaard Skjærgårdsmuseum og museumsstrand, videre til badestranden på vestsiden av øya, og til rullesteinstranden på utsiden av øya. Øyas sandstrender hører til de fineste i regionen, de er langgrunne. Ta gjerne med deg en piknikkurv eller kjøp mat på den sommeråpne Merdø Kro, og nyt en dag i vakre og rolige omgivelser – like utenfor Arendal sentrum. Det går ferge

Lille Torungen Fyr ved innseilingen til Arendal kan man leie for en dag, ha med mat og dekke på bordet oppe i fyrtårnet. Passer for venninner eller familie på tur. Store Torungen har DNT-hytter, så man kan sove ute på fyret. Herlig utsikt, nydelig solnedgang, vann på alle kanter, brygge med stige til badeplass. Fantastisk sted å tilbringe dagen og kvelden, gjerne med morsomme historier og god informasjon om øya fortalt av fyrvokteren. 

Her bor du bra i Arendal

Arendal gjestehus i en herskapsvilla med utsikt over fjorden, er drevet av Reidun Fløistad Emanuelsen som også har Galleri Fløistad på lagbrygga i Arendal sentrum. 

Thon Hotell Arendal er et sentrumshotell med kort vei til aktiviteter, attraksjoner og byliv, sentralt på bryggekanten i Arendal. Flott serveringssted med lounge på toppen av hotellet med takterrasse og utsikt. 

Clarion Hotel Tyholmen er lekkert, har rom med sjøutsikt og restauranten Kitchen & Table by Marcus Samuelsson. 

Canvas Hove byr på overnatting i svevende runde telt samt masse aktiviteter med glasskano, undervannssafari og mulighet for bading i Raet Nasjonalpark på Hove, Tromøya. God restaurant på stedet. 

SMÅBYSJARM: Lillesand har velstelte hus og hager, det er en opplevelse å rusle rundt her. 

Lillesand

Lillesand er en veldig koselig liten by å rusle rundt i. Her er velstelte hus og hager, kirke i nygotisk- og sveitserstil på en høyde, fin havn med uteservering og praktfull utsikt over havet og båtene. Mange tar kystbåten «Øya» hit på dagstur fra Kristiansand. Det er en flott båttur i seg selv gjennom Blindleia. 

Kunstkolonialen i Strandgaten er en spennende butikk drevet av Trine Wilhelmine Grønnevig. Hun og moren Else er kjent i byen, for alle vet hvem Sprossa er. Else mente at Sørlandshus skulle ha sprosser, og satte i gang med bygningsvern. Else Sprossa Grønnevig Vern og Virke for Gamle Hus er fortsatt i full sving og er ekspert på restaurering av gamle hus. Da vet dere det! 

Kafé Strandhaven i sentrum er en urban og hyggelig kafé med hjemmelagde kaker og småretter som salater, supper, paier og sandwicher. Drevet av Ulla Benjaminsen. 

Vil du besøke en skulpturpark? Få med deg kunstneren Bård Breiviks sju skulpturer som er plassert i hagen ved Meta Hansens Hus.  

Lillesandsdaene varer en ukes tid, med musikk og underholdning og masse liv. Datoen er 22.–28. juni, følg med på nettsiden for oppdatering av program. 

Sightseeingbåten M/B «Øya», som går mellom Lillesand og Kristiansand, er en av de få gjenlevende rutebåtene som fortsatt går i fast rute om sommeren. Opplev Blindleia mellom Lillesand og Kristiansand. Denne flotte båtturen tar tre timer hver vei. 

lillesand ferie

LILLESAND: Hotel Norge i Lillesand er et treffsted i den koselige byen

Her bor du bra i Lillesand

Lillesand Hotel Norge med 25 superkoselige rom, og et kulturminne i byen, er drevet av Beate Holm Töpfer. Hun skal ha små kulturarrangementer i sommer, som intimkonserter og teater, Afternoon Tea, hvit asparges-kveld og ølsmaking. Følg med på nettsiden for oppdatert program. 

brekkestø sørlandet

REN HARMONI: Brekkestø er selve symbolet på den sommerlige sørlandsidyllen med hvite sørlandshus og småbåter.

© Scanpix

Brekkestø

Brekkestø regnes som en av Sørlandets perler, en veldig stille perle. Deilig og fredelig. Intimt og sjarmerende. Her er verken barer eller uteliv. Kun en liten gate med koselige hus og blomsterhager på hver side og en isbar samt butikk nede ved havnen. 

Enten man kommer med bil, sykkel eller båt, er det bare å ta inn stemningen. Absolutt verdt å se en slik uskyldig idyll som lever seg ut om sommeren

brekkestø ferietips
© Visitnorway.com

Kristiansand

'Storbyen på Sørlandet er en ekte sommerby med Fiskebrygga, Festningen, strandpark, bystrand med palmer, Aquarama svømmehall med treningsområde og spa samt koselig sentrum med Torvet, Markens gågate og Rådhuskvartalet

Fiskebrygga er stedet man starter. Her er det alltid mennesker, båter, liv og røre. Man kan sitte på terrassen til Hos Moi (tidligere Bølgen & Moi) med kremlocation i solen. Denne nye ’sjelsrestauranten’, som eier Trond Moi kaller den, serverer spennende lokalmat med originalt interiør og kunst av Kjell Nupen. Det er flere spisesteder på Fiskebrygga, med deilig sørlandsidyll og god stemning. Her er det også fiskemottak og flotte utsalg av byens beste sjømat og delikatesser. Fiskebrygga ligger rett ved Kilden (kulturhuset) og Kunstsiloen (til Nicolai Tangen).  

kristiansand reisetips

SHOPPING: Kristiansand har gågate og hyggelig sentrum som passer perfekt for en handletur. Gå gjerne innom Hansen & Co. 

Her shopper du i Kristiansand

Det er mange små og hyggelige butikker i hele Kvadraturen og Posebyen. Start i Skippergata og fortsett i gågata og Rådhusgata. Hansen & Co er kåret til Norges beste design- og interiørbutikk, og er et eldorado av vakre ting. Ta en titt. Forretningen er drevet av entusiastiske damer, man blir i godt humør av å gå inn hos Hansen & co.

Liker du smykker, er Berglihn byens best etablerte gullsmed med stort utvalg. Kunstner Camilla Prytz som har atelier i byen, selger sine smykker her. Ravnedalen i gangavstand fra sentrum er en nydelig stor park med blomster, svaner, fontener, kafé, konsertscene, og man kan gå opp i skogen bak parken til Baneheia. Café Generalen har god mat og utsyn over parken

Her spiser du godt i Kristiansand

Det er mange restauranter i byen, og på torget ved Domkirken ligger det restauranter på rad og rekke. Hos Naboen er hyggelig både ute og inne. Et godt sted for å ta et glass vin og se på folk. I Markens gate. 

Spiren serverer fargerik, velsmakende vegansk mat i hyggelige omgivelser. I Dronningens gate. 

Kaffe og Pasta. Koselig kaffebutikk med en del andre varer også. Drives av to veldig hyggelige voksne damer, Elise og Eli. I Dronningens gate. 

Strender og badeliv i Kristiansand

Kristiansand og området rundt byr på mange badeplasser. Det nærmeste er Odderøya som man kan gå eller sykle til fra Fiskebrygga. Her holder mange kunstnere til med åpent atelier, samt fantastiske muligheter for å bade og gå tur i byen. 

Bertesbukta er et klassisk badested med strender, svaberg, badetrapper, badebrygge og badeflåte. Roligheden Camping ligger også her. 

Helleviga og Paradisbukta er magiske bukter og svaberg i Søgne. Badestedet ligger i en stor friluftspark – naturskjønt når du vil ha en utflukt. 

Hamresanden ligger 7 minutter unna sentrum og er en tre kilometer lang sandstrand. Her er også campingplass hvis man vil teste campinglivet og Hamresanden Resort hvis man foretrekker hotell. 

Bragdøya har idylliske turstier og en helt fantastisk strand med skjellsand. Det går rutebåt dit om sommeren. Dvergsøya kan man også komme til med Badebåten MS «Bragdøya», og her holder kronprinsparet til om sommeren, i Vogts Villa, oppført av Arnstein Arneberg i 1917. Øya har fine turstier, badeplasser og ruiner. Blir man med på en guidet tur kan man høre spennende historier om hekser og mordbrann på øya.  

Verftet i Ny-Hellesund, en fredet uthavn, er overnatting og restaurant midt i den fineste skjærgården mellom Søgne og Mandal. Fantastiske bademuligheter og turstier på øya, en ordentlig idyll. 

Grønningen og Oksøy Fyr er en opplevelse å komme til ute i havgapet. Man kan også overnatte der. Turistkontoret har kontakter for transport. 

Områdene rundt Kristiansand

Flekkerøya har skjønne små turstier og badeplasser i hver krok. Start gjerne på Kjærlighetsstien eller gå ut til Fyret og Biskopshavn. Det er lett å finne frem. Lokale krefter har satt i stand 200 ulike stier og en gapahuk for overnatting, med bålpanne og utsikt til Oksøy fyr. 

Skudeneset i Søgne har vingård og vinservering av egenprodusert vin. Der er kurvmakerverksted hvor de lager kurver av piletre, samt salg av gårdshonning. 

Boen Gård på Tveit er en staselig nyoppusset lystgård med park, spisested, salonger, krokketklubb, hesteskogolf, turer på historisk eiendom, ridemuligheter, egen kjøkkenhage med gartner som forteller om frukt, grønt og urter. Prøv afternoon tea i lysthuset fra 1675, eller vinsmaking og kokkekurs i historiske bygninger. Overnatting med 18 rom. Utrolig vakkert og staselig, dra innom! 

kristiansand norge

GASTRONOMI: Under restaurant gir et minne for livet.  

Lindesnes

Under, verdens største undervannsrestaurant, ligger praktfullt til i Båly ved Lindesnes. Her kan man spise lokal sjømat under havets overflate, og samtidig se på fisker som svømmer bak det enorme panoramavinduet. Undervannsrestauranten serverer mat i verdensklasse og er virkelig verdt et besøk for alle som ønsker å kombinere et eksklusivt måltid med en norsk naturopplevelse. Chef Nicolai Ellitsgaard mottok én Michelinstjerne i år. 

Se Bo Bedres fantastiske reportasje fra Restaurant Under her!

lindesnes sørlandet

LINDESNES FYR: Norges eldste fyr med moderne museum ligger på sydspissen av Lindesnes-halvøya. Det er også mulig å overnatte på fyret. 

© Getty Images

Man kan overnatte på Lindesnes Havhotell som ligger like ved og legge inn et besøk på Lindesnes Fyr

FARSUND: Opplev jugendhus, sveitserhus og trappegater. 

Farsund

I Farsund finner du jugendhus, sveitserhus, «store» bygårder, trange smug og trappegater. Korte og lange, med og uten flate partier mellom. Den eldste sto ferdig allerede i 1785. Turistkontoret har selvsagt eget trappekart. Byen har flott turterreng og merkede stier, prøv gjerne å gå i Bøensbakken turvei med spektakulær utsikt overfjorden Framvaren. 

Rederiet Hotell i funkisstil i Farsund sentrum er treffstedet, og kan friste med à-la carte restaurant og bar. Det har en fantastisk beliggenhet med utsikt over paleet Husan og Farsunds historiske havn. Rommene er preget av sjøfartshistorien fra Mosvolds Rederi. 

Lista har kilometerlange sandstrender med hvit og myk puddersand. Sanddynelandskapet har spesiell flora og fauna, med et rikt fugleliv som man ikke finner maken til ellers i Norge. Her kan man både bade og gå på tur. Strendene på Lista er fantastiske å vandre langs i både godt og dårlig vær. Prøv gjerne Haviksanden for å nyte deilig hvit sand og fantastisk badevann, rent, klart og friskt. 

Har dere lyst til å prøve glamping? Det betyr GLAMorous camPING, camping med komfort. Lomsesanden Camping har utleie av seks luksuriøse, store tekstiltelt fullt møblert med gode senger, innredet med lykter og tepper! Høres ikke det spennende ut? 

Lyst til å oppleve mer av vakre Norge? Her er Norges ferieperler på Østlandet

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...