Badstuer i Norge

NATUROPPLEVELSE: Over hele Norge kan du oppleve flytende badstuer, som her på Gausta på Kvitåvatn, med vakker utsikt over Gaustatoppen.

Her er Norges vakreste og mest luksuriøse badstuer

Hopp i havet, få energi og bli varm i hjerte og kropp. Nordiske tradisjoner med bad og sauna er på fremmarsj.

30. november 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Reis i nærmiljøet, gjenoppdag landet vårt og selve livet. Ved å skape nye rutiner, nye opplevelser og nye sanseinntrykk her og nå. Mindfulness blir enklere med mindre farting og mer egentid. Total tilstedeværelse med bading og badstue er helt i tiden. Selv om vinteren.

Badstue i Oslo

SALT I OSLO: Her kan man nyte badstue og kalde kulper.

© Tord Baklund

Flytende & stasjonære badstuer 

Å ta badstue innebærer vanligvis å tilbringe tid i en varm, ofte dampende badstue, etterfulgt av en kald avrivning (dusj eller bad) i vann eller snø. Saunaritualet er revitaliserende og forfriskende, og noen mener det har helsemessige fordeler som å hjelpe kroppen, «detox», og minske sjansene for å utvikle høyt blodtrykk. Sist ut på velværetrenden er flytende badstuer langs kysten og på innsjøer.

1. Preikestolen flytende badstue 

Vedfyrt saunabåt er en opplevelse. Som en avslutning på en fjelltur eller egen opplevelse på Refsvatnet ved Preikestolen. Kjøl ned kroppen samtidig med en forfriskende dukkert i naturskjønne omgivelser. 

2. Gausta på Gaustablikk 

Bli med til en av de to flytende badstuene på Kvitåvatn på Gausta, med fantastisk utsikt mot Gaustatoppen. Prøv gjerne badestigen og dypp deg i vannet for å frigjøre en rekke hormoner. 

Badstue i Telemark vinteren

SOM GULL: Soria Moria badstue er den første installasjonen i prosjektet «Vannveiens fortellinger», hvor arkitektur og lys fremhever landskapet.

© Dag Jenssen

3. Soria Moria, Dalen i Telemark

Soria Moria er et kunstverk av en badstue ved innsjøen Bandak. Kledningen av spon er inspirert av lokal byggeskikk, og innimellom blinker det av gull. «Gullsponen refererer til kontrasten som oppsto mellom lågmælte telemarkinger og overdådig utenlands over klasse under etableringen av Dalen Hotel på slutten av 1800-tallet». Arkitekt David Fjågesund. Badstuen er åpen for hotellgjester, fjellvandrere og syklister.

4. The Well, Kolbotn

Opplevelsessenter av velvære med badetradisjoner fra hele verden. Med 15 forskjellige saunaer og dampbad, 11 ulike bassenger, over 100 dusjer, fossefall, japansk badehus og orientalsk hammam. Bli med på augfuss med dampende eteriske oljer i badstuen.

Les også: 5 gode grunner til å starte dagen med sitronvann 

Badstue Norge natur

NYT NATUREN: Norge er et vakkert land langs havet året rundt, som her på Træna på Helgeland.

© Orsoyla Haarberg

5. Træna Badstue-Naust, Træna

Trænas eldste naust ble i 2016 bygget om til en badstue via et «artist-in-residence»- prosjekt. Naustet står i dag i fjæra, med værslitte vegger, men er pusset opp på innsiden. Det er bygget om med sitteplasser og panoramavindu. Badstuen ledes av foreningen Træna Badstue-Naust. 

Badstue i Tromsø

VELVÆRE: Nyt kalde dager med venner på Vulkana Spabåt i Tromsø 2.

© Vulkana

6. Vulkana, Tromsø

Spabåten Vulkana har fasiliteter som varm saltvannsstamp, vedfyrt badstue, hammam, kaldkulp, japanskinspirert avslapningsrom, bar og en liten restaurant. Bli med på ulike tema som nordlysbad, midnattsbad eller drop in på lørdager. 

7. Pust, Tromsø

Badstuen ligger midt i Tromsø havn, ytterst på gjestebrygga, med bademuligheter rett utenfor døren og en fantastisk utsikt. Det er herre- og damegarderobe – med dusj både inne og ute! 

Badstue i Tromsø Nord Norge

I NORD: Pust Sauna i Tromsø vekker oppsikt der den ligger konstruert som en tradisjonell fiskehjell. 

© David Jensen
Vakker badstue i Lofoten

LOFOTEN: Opplev badstue sammen på Sauna Hov Gård.

© Adéla Jiroutová

8. Hov Sauna, Lofoten 

Hov Sauna på Hov Gård varmes opp etter avtale, med eget toalett og dusj. Det er populært å ta et forfriskende bad i havet rett ved saunaen for alle som trenger avkjøling! 

9. Trevarefabrikken, Henningsvær

Trevarefabrikken er et kult overnattingssted i Lofoten, hvor saunaen er en viktig del av opplevelsen, med muligheter for bad i arktiske Vestfjorden, med fjellutsikt.

Badstue med havutsikt

HAVUTSIKT: Trevarefabrikken i Henningsvær byr på yoga, overnatting og badstue ved sjøen. Mørkestøl.

© Elin Frøderberg
Sauna på Svalbard

BLÅ TIME: Arktisk lys og stemning med sauna og bading på Sval Bad på Svalbard.

10. Isfjord Radio Hotel med badstue, Svalbard

«Foran deg hviler den uendelige horisonten over arktisk hav. Et sted langt der ute ligger kysten av Grønland og Nordpolen. Du ser måkene sveve langs strender og klippevegger, mens hvithvalen svømmer i selskap med lekelysten sel i havet.» Det høres kanskje ut som en usannsynlig historiefortelling, men det er utsikten fra badstuen på Isfjord Radio Adventure Hotel. Mens du holder varmen og svetter, kan du «se fuglene danse i vinden, høre bølger skylle mot stranden og oppleve himmelens skiftende fargespill når solen går ned i horisonten».

11. Badstueliv ved Oslofjorden

Urban badstuekultur har tatt Oslo med storm, og langs havnepromenaden har det dukket opp flere muligheter for å kombinere en tur i badstuen med et forfriskende bad i fjorden.  

Badstue Oslo

HELÅRSBADING: Med varm badstue fra Oslofjord Sauna trenger man ikke være råtøff for en liten dukkert i kaldt vann. 

© Didrick Stenersen

12. Green Boats 

Elektrisk saunaluksus finnes ved Aker Brygge, i to badstuer hvor man kan slappe av, nyte varmen og bade i fjorden. Badstuene har elektrisk fyring, dusjer og skifterom. Green Boats tilbyr drop-in samt sauna sessions og luksuriøse saunaopplevelser med aromaterapi, salt-scrubs og aufguss. 

13. Salt 

Salt er et område ved Operaen i Oslo, med spektakulære trekonstruksjoner inspirert av tradisjonelle norske fiskehjeller. Her kan man velge mellom fire ulike badstuer. Du kan leie din egen vedfyrte sauna i Naustet eller delta på Sauna Sessions i storstua Árdna eller Skroget. Som avkjøling kan du velge mellom kalde ferskvannskulper eller utendørsdusj. Himmelsauna er to tønnesaunaer med egen terrasse med benker og båltønner. Saunaene står på et platå med utsikt over Oslofjorden. 

14. KOK 

KOK er badstuebåt med plass til ti personer. Når det ikke er is på fjorden, tilbyr KOK båtturer på fjorden i tre timer eller mer. Båten er stillegående, med elektrisk påhengsmotor og solceller på taket, så man kan nyte fjordutsikten i fred og ro inne i den varme badstuen. KOK finnes også i Sandvika, Hamar og på Holmsbu

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...