Tara kaftan zanzibility Lene Wikander Merete Stubhaug

ÅPNER NETTBUTIKK: Taras reporter Lene Wikander (t.v.) og kollega Merete Stubhaug i egendesignede kaftaner inspirert av tropiske Zanzibar og de fargesprakende Swahilikvinnene der. De kan du nå kjøpe i den nyåpnede nettbutikken deres.

© Trude Westby

Satser på kaftaner inspirert av Zanzibar

I samarbeid med Sisters in Business og gründer-kollega Merete Stubhaug, lanserer Taras reporter Lene Wikander nå sin egen kaftankolleksjon: Zanzibility by SiB.

21. mai 2021 av Redaksjonen

Taras Lene Wikander og kollega Merete Stubhaug har arrangert flere jenteturer til den tropiske øya Zanzibar med stor suksess. Det var før pandemien. 

Så, hva gjør to reiseoperatører når en pandemi setter en stopper for fritids- og feriereiser til det tropiske paradiset? Jo, Lene og Merete pakker sammen livet i Norge og flytter til Zanzibar for å utforske nye måter å støtte og løfte opp Zanzibars kvinner. På Zanzibar har nemlig bare 16 prosent av kvinnene egen bankkonto og kun 9 prosent eier sin egen eiendom.

Kvinner hjelper kvinner

På Zanzibar har Lene og Merete utforsket bla. byliv og landsbyliv, jungel og overnatting på en øde øy. Og de har på sine mange oppdagelsesturer, som du kan se her, kommet i kontakt med en rekke flinke, driftige lokale kvinner som driver små foretak, som barnehjemsbarnet Amina som har startet sin egen bedrift ved hjelp av sjasmin og sitrongress. Flere av disse produktene som er laget på Zanzibar, som oljer, smykker og ørepynt, selges nå gjennom Lene og Meretes nye nettbutikk Zanzibility.no. Deler av overskuddet går selvfølgelig tilbake til kvinnene på Zanzibar. Som de skriver på nettsiden:

 «Å handle hos oss er kvinnesolidaritet i praksis.»

© Lene Wikander

Kaftankraft

På varme Zanzibar har Lene og Merete levd i behagelige, fargerike og luftige kaftaner. Det ga ideen til å lage egne kaftaner for salg i Norge til varme sommerdager. Lene og Meretes arbeid med å utvikle og få produsert egendesignede kaftaner til meg og deg – inspirert av tropiske Zanzibar og de fargesprakende kvinnene der, har nå blitt en realitet. Det i samarbeid med det sosiale foretaket Sisters in Business (SiB) her hjemme, som gir arbeidsplasser til kvinner med innvandrerbakgrunn.

Kaftan zanzibility tara Aurora Leonor Jimenez Lorente Monica Kaspersen Monica Kaspersen

F.v.: Gründer Merete Stubhaug i den grønne kaftanen Furaha som betyr «fryd» på swahili, Tara-modell Aurora Leonor Jimenez Lorente i den rosa kaftanen Amani som betyr «fred», «sinnsro» og «harmoni» på swahili og Tara-modell Monica Kaspersen i den blå kaftanen Jamela som betyr «vakker» på swahili.

© Trude Westby

Kaftan-kolleksjonen Zanzibility by SiB, som du kan kjøpe her, kommer i tre farger og one size fits all. Print og design er laget eksklusivt for Zanzibility i samarbeid med SiB. Kaftanene blir sydd i halvblank sateng av 100 % pustende, organisk viskose i premium kvalitet. Kaftanen har god tyngde som gjør at den faller vakkert på de fleste kroppsfasonger og størrelser og fôrede splitter langs sidene. 

Elsket av Hollywood

Kaftanen har blitt brukt i tusenvis av år av ulike kulturer og av begge kjønn. Og dette løstsittende plagget har selvfølgelig også Hollywwods skuespillere lagt sin elsk på opp gjennom tiårene. En av dem er Elisabeth Taylor.

 Elizabeth Taylor kaftan Sardinia «Boom» 1967 Richard Burton

HOT I HOLLYWOOD: Elizabeth Taylor (1932–2011) iført kaftan på Sardinia under innspillingen av filmen «Boom» i 1967. Ektemann og skuespiller Richard Burton (1925–1984) sittende.

Hollywood Jennifer Lopez Toni Collette actress skuespiller

KAFTANGLAM: Skuespiller Toni Collette i en svart, nedtonet kaftan under utedelingen av AFI Life Achievement Award i 2012 og Jennifer Lopez i en glitrende kaftan med slep på Golden Globes-utdelingen i 2011.

© Getty Images
Joan collins dynastiet kaftan

GLAMORØS KAFTAN: Joan Collins, kjent bla. som «heksa» i såpeserien «Dynastiet» – her i en hvit kaftan med gullbroderier på soverommet i i Saint Tropez i 2013.

© Getty Images

Kaftanen – et kongelig plagg

Kaftanen er det plagget de aller fleste kulturer i verden har felles i en eller annen form. Dette behagelige, grasiøse, løstsittende og fotside plagget, er brukt av både menn og kvinner over hele verden i tusenvis av år, men det var divaer som Elisabeth Taylor som gjorde kaftanen så populær i moderne tid.

Fra sultanatene i det Ottomanske riket, til Afrika i nord, øst og vest, det Russiske riket, Persia, keisernes Kina, India, Midtøsten og Europa – kaftanen har vært et statusplagg i tusenvis av år.

Selve navnet på kaftanene varierer fra kultur til kultur, men fellesbetegnelsen «kaftan» kommer av det persiske ordet «khaftan» som morsomt nok også er opphavet til det norske ordet for strikkeplagget «kofte». Men til forskjell fra den norske strikkekofta, har kaftanen alltid vært et stasplagg forbundet med det kongelige.

Kaftanens behagelige, løstsittende design, fikk fornyet popularitet i Europa på 1920 og 30-tallet blant frigjorte, velstående kvinner som gjerne fikk dem sydd i eksklusive stoffer som silke av den franske haute coture-designeren Paul Poiret.

Men kaftanen i sin moderne form eksploderte først i popularitet her i Europa med designere som Christian Dior og Balenciaga da de adopterte kaftanen som en viktig del av sine kolleksjoner på 1950-tallet.

På 60-tallet tilførte hippier moteindustrien nye impulser fra sine reiser i India, Nord-Afrika og østen, der de kom hjem med eksotiske kaftaner som inspirerte ikoniske designere som Diana Vreeland, Babe Paley og Barbara Hutton til å gjøre kaftanen til et moteplagg tilgjengelig for alle og ikke bare eliten som hadde råd til haute couture.

Den mest ikoniske kaftankvinnen av dem alle må likevel være Elizabeth Taylor. Hun bar svært ofte kaftaner designet av Thea Porter og i anledning sitt bryllup nummer to med Richard Burton, giftet hun seg også i en kaftan designet av Gina Fratini og skapte en look som gikk sin seiersgang over hele verden.

De senere årene har kaftanen opplevd en ny renessanse. Jessica Simpson har stadig blitt fotografert i plagget, det samme gjelder Beyonce, Uma Thurman, Susan Sarandon og Kate Moss, for å nevne noen. I dag sorterer kaftanen under luksus resortwear hos de fleste sentrale motehus. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...