Hvordan rense bunadsølv
Nå er det ikke lenge igjen til nasjonaldagen – og det er på tide å finne frem finstasen.
Det er mye som skal huskes på før den store dagen. Skjorten skal strykes, sko skal pusses og det samme skal bunadsølvet.

Mange lurer på hvordan man pusser sølv til bunad. Det finnes en smart teknikk!
Pusse bunadsølv med salmiakk
Hvor mye arbeid du skal legge i pussingen av sølvet kommer an på hva du gjorde med søljene etter fjorårets feiring, forteller Ingvild Nautvik, butikkansvarlig på Heimen Husfliden avdeling Glasmagasinet i Oslo.
– Det viktigste når det kommer til bundadsølvet er at du legger det i et vannbad, når du tar det av deg om kvelden, sier hun.
Lag en blanding med:
- lunkent vann,
- 1 dråpe zalo
- salmiakk
Da slipper smusset taket og du legger rent sølv tilbake i bunadsskrinet.
Sølvet kan fint ligge i vannbadet i 10 til 20 minutter. Oppbevarer du søljene i tettpakket plast, unngår du at sølvet oksiderer (blir sort). Da holder sølvet seg rent og pent til neste års feiring.
Pusse bunadsølv i siste liten
Heldigvis finnes det også råd til deg som ikke gjorde en liten innsats med sølvet i fjor.
Enten du pusser sølvet kvelden før den store dagen eller på selve nasjonaldagen – kan du benytte deg av samme metode.
– Du kan pusse sølvet like før 17. mai, men da har smusset sittet på et år – og kan være litt vanskeligere å få av. Sliter du med å få av alt smusset, kan du bruke en tannbørste og pusse forsiktig.
For å tørke sølvet legger du det bare på et håndkle, du skal ikke gni eller pusse vekk vannet – da du kan risikere å lage riper i sølvet. Ønsker du å tørke søljene raskt, kan du bruke en hårføner, tipser Nautvik.
Ikke gjør denne tabben
Men det er ikke alt bunadsølvet som kan legges i et vannbad. Belter, knapper og skospenner bør også pusses, og da anbefaler Nautvik å bruke pussekluter som er egnet til bunadsølv.
– Den største feilen mange gjør er å bruke sølvpuss som er beregnet på bestikk. Legger du bunadsølvet i vannbad med sterk sølvrens, kan det ødelegge sølvet. Da er det ingen vei tilbake enn å legge nytt sølvbelegg på, forteller Nautvik og legger til:
– Den verste feilen du kan gjøre med et vannbad med zalo og salmiakk er at det ikke blir rent.