© Hilde Brevig

"Selv har jeg ved flere anledninger bedt hjem mennesker jeg vet sitter alene på julaften"

– Jeg er så glad i julen, sier kunstneren Björg Thorhallsdottir. I år har hun fargelagt denne høytiden med sitt eget julehefte, «Juletid». – Jeg håper det vil gjøre førjulstiden enda mer stemningsfull, sier Björg.

8. desember 2021 av Torunn Pettersen

Björg Thorhallsdottir

Alder: 47 år. Født på Island, vokst opp i Bærum utenfor Oslo. 

Familie: Sønnen Tolli (18). 

Yrke: Kunstner. Björg har skapt sitt eget univers med sine særpregede illustrasjoner. Er også utdannet relasjonsterapeut. 

Aktuell med: Juleheftet «Juletid» og kurset Destinasjon glede. (Les mer på Destinasjonglede.no)

KREATIV: Björg Thorhallsdottir har alltid mange baller i lufta. Nytt av året er juleheftet hennes, «Juletid». 

© Hilde Brevig

Jeg virkelig elsker julen, men for meg er det viktig å bruke den til å stoppe opp, tenke på de vi har rundt oss. Tenke på mennesker som kanskje ikke har noen å dele denne høytiden med. Selv har jeg ved flere anledninger bedt hjem mennesker jeg vet sitter alene på julaften. Det har vært en berikelse, forteller Björg Thorhallsdottir. 

I år markerer hun julen med et eget julehefte. Det har fått tittelen «Juletid» og består av 24 julefortellinger av våre mest kjente forfattere. Björg har tolket disse fortellingene med 24 forskjellige illustrasjoner. 

– Det har vært utrolig spennende, gøy og interessant å gjøre. Før jeg begynte, brukte jeg masse tid på å studere de gamle og tradisjonsrike juleheftene. Hvilke farger brukte de, og hvilke kunne jeg bruke videre og blande inn i et mer moderne og kjent univers? Med både skisser og tanker reiste jeg til Barcelona, til der kunsten min blir til, og kom hjem med 24 nye illustrasjoner, forteller en entusiastisk Björg. 

Resultatet er blitt et stemningsfylt julehefte som passer for hele familien. 47-åringen håper «Juletid» vil være med på å skape tid til ettertanke denne julen. I heftet følger det også med to illustrasjoner som er ment til å ha stående fremme gjennom høytiden. Den ene er illustrasjonen som pryder forsiden på juleheftet. Den andre er til diktet «Tenn lys» av Eyvind Skeie. 

– Jeg virkelig elsker det diktet. Jeg valgte å tegne unge mennesker som lyser i mørket under stjernehimmelen. For meg er de håpets generasjon. Det er de som skal redde kloden, sier Björg, som selv er mamma til 18 år gamle Tolli. Og denne julen blir annerledes for mor og sønn.

MOR OG SØNN: Denne julen legger Björg og Tolli ut på en spennende reise sammen.

© Hilde Brevig

– 18. desember reiser vi til Karibia for å være med på et seilkurs. Vi trenger å gjøre dette sammen. Utfordre oss litt, ta med gode opplevelser hjem. Selv vet jeg at en ytre reise alltid ender opp med å bli en indre reise. Og det vokser vi alle på. Da finner vi bedre ut hvem vi er, hva vi vil med livet, hvilke endringer vi ønsker oss, og hva som egentlig lugger, sier Björg, som tidlig i våres utfordret seg selv med en annerledes reise.

– Jeg dro til Ny-Ålesund, 79 grader nord, på Svalbard. Til et bitte lite samfunn med noen titalls fastboende på en forskningsstasjon. Jeg oppholdt meg i en liten kunstnerhytte. Ingen visste hvem jeg var, været og naturen var livsfarlig om du gikk deg bort.

PÅ JOBB: Björg tegnet 24 nye illustrasjoner til juleheftet «Juletid».

© Hilde Brevig

«Magien skjer når du går ut av komfortsonen»

Ingen ønsket deg velkommen. Jeg måtte lage min plass. Jeg måtte definere for meg selv hvem jeg var, hva jeg ville, jobbe for å bli kjent med folk. Eller velge alenetid. Jeg leide snøscooter, men kunne ikke kjøre ut alene. Jeg leide gevær, men stolte ikke på egne skyteferdigheter om det kom en isbjørn. Jeg var avhengig av andre – men hadde ingen. Fra å være vant til å være overøst med invitasjoner, til å måtte spørre om å få sitte ved bordet. Det var skummelt, men veldig sunt for meg, og jeg har uten tvil lært mye av det, sier kunstneren og Tara-spaltisten, som stadig søker nye utfordringer. 

– Når du går ut av din egen komfortsone, det er da magien skjer, men den skjer ofte ikke med en gang, sier Björg, og fortsetter: – Det siste døgnet der oppe ble jeg tatt med til en gammel togvogn fra Øst-Tyskland fra 40-tallet, som noen tyske forskere hadde dratt med opp og bodd i. Med et stort hull etter et isbjørnangrep, som var blitt reparert, sov vi der siste natten, omringet av en fjord med nysgjerrige seler, omkranset av en isbre. Da vi skålte i Lykkebobler rundt bålet, ble allerede slurk to til slush. Jeg satt inne på de 8 kvadratmeterne mine, malte ved peisen og kjente total lykke. Jeg kom hjem med tykke dagbøker, hvor jeg hadde skrevet min indre dialog og fått mer selvinnsikt, og ikke minst en stor bunke med akvareller til mitt nye prosjekt, Destinasjon glede, sier Björg, og trekker pusten. Neste år, 2022, byr nemlig på nye utfordringer. Med sitt nye kurskonsept, Destinasjon glede, vil Björg inspirere andre til å gjøre forandringer hun selv har gjort i livet sitt. 

– Jeg gleder meg til å legge ut på denne nye reisen. Les gjerne mer om det i spalten min her i Tara i neste utgave, oppfordrer Björg.

Her kan du lese mer om Björgs julehefte Juletid

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...