Jade Beall, Linda og Franz


© Jade Beall

Amerikansk fotograf retter kameraet mot 60+kroppen: Avkledd og naturlig!

Den amerikanske fotografen Jade Beall har rettet kameraet mot 60+ kroppen- avkledd og naturlig. Bildene er en vakker påminnelse om levd liv, om at kroppen forteller sin livshistorie. Og sjelden blir det mer tydelig at det er i betrakterens øyne skjønnheten oppfattes.

15. juli 2019 av Eva Nyqvist
Barbara og Deanne

Barbara og Deanne

© Jade Beall

Fotografen Jade om bildet:

Barbara og Deane" er henholdsvis 64 og 67 år. De møttes for ti år siden, like etter at Barbara mistet mannen sin. De var ømme og komfortable med hverandre, men Barbara hadde et litt anstrengt forhold til sin nakne kropp, spesielt magen, som ikke lenger var så flat som det den en gang hadde vært. Å bli fotografert var en måte for henne å akseptere seg selv på. Jeg presser aldri dem jeg fotograferer til å gjøre noe de ikke er komfortable med. Å stå naken foran kamera er en prosess som tar så lang tid som det tar. Først når paret har funnet sin plass og en posering de liker, tar jeg bildet. 

Gerry og Darwin

Gerry og Darwin

© Jade Beall

Fotografen Jade om bildet:

"Gerry og Darwin" traff hverandre etter at de hadde fyllt 50, og kjærligheten deres er fortsatt så sterk at luften rundt dem så og si vibrerer, de kan knapt være i samme rom uten å ta på hverandre. Han er 75 og hun er 70 år. De var det første paret jeg fotograferte i serien, og vi ble alle totalt overrlumpet over den positive responsen bildet fikk på sosiale medier. Det er noe magisk med Gerry og Darwin. Jeg tror at hemmeligheten ligger i hvor bekvemme de er med hverandre, og ikke minst med kroppene sine. Hele fotograferingen tok kun 15 minutter!

Lanette og Jim

Lanette og Jim

© Jade Beall

Fotografen Jade om bildet:

"Lanette og Jim" har vært gift i over 40 år og er utvilsomt de mest sensuelle og lidenskapelige menneskene jeg har møtt. Så søte, og med en kjærlig iver etter å utforske nye sider av hverandre og seg selv. Under fotograferingen fortalte de om tantrasex og andre opplevelser de har hatt sammen, og om hvordan de fantaserte om å bli fotografert nakne. De var begge 64 år da vi tok bildet, og så forelsket.

Linda og Franz

Linda og Franz

© Jade Beall

Fotografen Jade om bildet:

"Linda og Franz"  hadde nettopp møtt hverandre da jeg spurte om de ønsket å bli fotografert. Linda er yogalærer og har alltid vært en rollemodell for meg, og Franz er litt av en kjendis her i Tucson- en ekte Dandy. Franz, som er 67 år, tok av seg klærne med en gang og spradet rundt naken i studioet, mens linda som er 62, var litt sjenert og beholdt trusene på. 

Linda og Franz

Linda og Franz

© Jade Beall

Fotografen Jade om bildet:

- Andre gangen jeg fotograferte Linda og Franz, var Linda mer avslappet, men likevel forsiktig med å vise naken hud, noe som går helt fint. Mine bilder handler ikke om å avsløre folk, eller vise en skapt skjønnhet. Romantikken mellom disse to varte ganske kort, men de var så hyggelige, og jeg er så glad for at jeg hadde muligheten til å fotografere Linda og Franz.

Jade Beall
© Jade Beall

"ALDRING ER USYNLIG I SAMFUNNET"

Hver kropp har en historie å fortelle, sier Jade Beall, den amerikanske fotografen som ble kjent med den kritikerroste boken "The Bodies of Mothers". En fotobok som viser morskapet i sin prakt: strekkmerker, hudfolder, lekkende bryst og amming, noen ganger med en baby på hvert bryst. 

Nå har hun satt søkelyset på gruppen over 60 år. "Du som har vært heldig nok til å leve lenge nok til å bli gammel" som Jade sier. Selv er hun 40 år og har bakgrunn som både profesjonell danser og massasjeterapeut. 

- Kroppen er liksom blitt min greie, sier hun. 

- Det er summen av alle delen vi består av, og iblant litt mer. Og mer enn vi kanskje ønsker, når klærne stadig ikke passer og kroppen buler ut, og ingenting stemmer med slik vi ser oss i reklamen. Jade håper å samle 200 personer over 60 år i sin kommende bok. En kavalkade av hengerumper og tunge bryst. I det hele tatt rynker og valker som et naturlig resultat av levd liv. 

Hvorfor vil du fotografere denne gruppen, Jade?

- Dels fordi jeg selv trenger positive rollemodeller i et samfunn som jeg føler ønsker å gjøre aldringen usynlig. Det har ikke alltid vært slik, og i noen kulturer er det jo ikke slik. Jeg har selv bodd i Mexico og Vest-Afrika og møtt kulturer som feirer alderdommen. De prøver ikke å skjule at de eldes, i stedet løftes de eldre frem, og man lytter til dem. Jeg er ikke i tvil at det er et behov og et marked for boken min. 

Hvorfor tror du det?

- Jeg har mottatt så mange positive tilbakemeldinger på de bildene jeg har lagt ut på sosiale medier, eller vist på andre plattformer. Det handler ikke bare om alder, men om å vise og se alle mennesker som de er, uten filter og retusjering. 

Er det vanskelig å finne eldre som vil stå nakne foran kameraet?

- Ikke etter at det første bildet mitt gikk viralt - over fire millioner så bildet! Paret Gerry og Darwin ble kjendiser over natten. De ble intervjuet i aviser, og ble en katalysator både for meg og for mange eldre par som vil at deres stemme skal bli hørt. 

Hva vil du vise med bildene dine?

- Jeg vil vise at alle kropper er et mesterverk og at skjønnhet trenger ingen alder.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...