STEV-STUNT: Mari Maurstad har ikke mindre enn 11 bunader, og flere av dem står utstilt i stuen. I de siste ukene har hun brukt dem flittig, på sosiale medier, hvor hun synger stev. 

© @vetlamauri

Mari Maurstads stev-stunt

– De 11 bunadene og draktene mine ga meg ideen til å fremføre forskjellige stev fra verandaen min, sier skuespiller Mari Maurstad som har brukt sosiale medier flittig de siste ukene. – Stevene handler om dagliglivet vårt, om kjærlighet, sjalusi, erting og sorg. Og de byr på mye humor, sier Mari. Få med deg noen smakebiter her.

8. april 2020 av Torunn Pettersen

– Jeg satt her hjemme i stuen, lenger enn jeg har gjort på en stund, og så bort på bunadene som står utstilt i stuen, forteller Mari Maurstad om hvordan hun fikk ideen til stev-stuntet sitt. De siste ukene har hun sunget forskjellige stev, iført de forskjellige bunadene fra verandaen på huset sitt i Oslo, for å muntre opp både seg selv og andre – via sosiale medier.  

– Jeg hadde bare tenkt å gjøre det EN gang, men slik ble det altså ikke, sier Mari. På de korte filmsnuttene på bildedelingstjenesten Instagram stever Mari i vei, og ingen tvil om at hun er på kjent på mark.

– Jeg gikk på stevekurs på Club 7 da jeg var rundt 14 år. Hos Agnes Buen Garnås, en fantastisk dame. Kirsten Bråten Berg og Steinar Ofsdal gikk også der. De ble senere kjente folkemusikere. 

Stev med humor og dagligliv

– Interessen for bunader og stev henger absolutt sammen, fortsetter Mari. – Jeg er opptatt av det genuint norske, folketradisjoner. Stevene og bunadene er overlevert gjennom mange generasjoner og beskriver steder de kommer fra. Stevene handler om dagliglivene våre. Kjærlighet, sjalusi, erting, sorg. Og mye humor. Bunadene er fargerike og gjenspeiler området de kommer fra, sier Mari som ikke har mindre enn 11 bunader og drakter i samlingen sin. Nå har alle fått luftet seg mer enn vanlig i stev-stuntet på Instagram til den fargerike skuespilleren som deler samme skjebne som veldig mange andre for tiden.

Å spille er selve drivkraften 

– Det er klart det er frustrerende å være midt i en oppkjøring mot en premiere som ikke blir noe av. Jeg skulle ha gjenopptatt barneforestillingen «Pæra» i slutten av april. Og det å spille er jo drivkraften og LIVET vårt også, så det planlegges forskjellige stunts til nettet. Ensemblet har møter på nettet og mailen er full av kreative ideer fra kolleger. Og så er det kjedelig å gå glipp av lønn, selvfølgelig. Men det gjelder jo ALLE yrker, sier Mari som opp i alt dette har det kjempefint hjemme i huset i Oslo, hvor hun deler hverdagen med ektemannen, cellisten Aage Kvalbein og den ene av deres tre sønner, Stinius.

Rydder i skuffer og skap

– Skal jeg være ærlig, synes jeg det er supert å være hjemme! Jeg er heldig, har et stort hus. Vi samles til måltider, jeg handler, vi går en times tur hver dag. Og jeg får endelig RYDDET. Åpner skuffer og skap. Ser nedi kartonger jeg ikke har sett i på ti år. Og vi er rolige mennesker. Aage og Stinius øver to timer hver dag på cello og fiolin. Jeg leser MYE avisen og ser på tv. Men det liker ikke ryggen og rumpa så godt, merker jeg, sier Mari som gjerne strekker ut ved å ta på seg en av bunadene og steve i vei ute på verandaen.

Rydd med KonMari-metoden

Zulufadder – Maris egen fadderorganisasjon

Men Mari har mange andre interesser utover bunader og stev. Hun har også bygget opp sin egen fadderorganisasjon Zulufadder i Sør-Afrika. 

– I Sør-Afrika har de portforbud i tre uker. De får ikke lov til å gå ut i det hele tatt. Bare EN person i hver bil. Vi hjelper de som ikke har mulighet til å komme seg til butikken. Det er nok å gjøre der, ja. Vi har hatt en vipps-kampanje her i Norge blant fadderne. De har vært veldig generøse, sier Mari Maurstad. 

Vil du bli underholdt og muntret opp og se flere av Maris stev-stunt, så kan du følge henne på instagram, @vetlamauri.  

Glad i musikk? Har du fått med deg Taras egen podcast?

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...