Maja Lunde, "Przewalskis hest"
© Trude Westby // Aschehoug

Maja Lunde: "Vi glemmer ofte at vi også er dyr, at vi styres av de samme instinktene"

I 2015 tok forfatter Maja Lunde (44) verden med storm. Suksessromanen «Bienes historie» ble solgt til over femti land og blir snart tv-serie. Nå er hun klar med ny bok. Det hadde hun aldri drømt om.

13. september 2019 av Lene Wikander

DRØMMEMØTE: Taras reporter Lene Wikander og drømmeintervjuobjektet, forfatteren Maja Lunde. 

© Trude Westby

Maja Lunde 

Maja Lunde (44) er forfatteren bak en av Norges største litterære suksesser noensinne. Hun vant både Fabelprisen og Bokhandlerprisen for «Bienes historie», og romanen er så langt solgt for utgivelse på 35 språk og har ligget på tyske bestselgerlister i over to år. Lunde er utdannet medieviter med en mastergrad fra Universitet i Oslo. 

Hun har skrevet en rekke barne- og ungdomsbøker, blant annet fjorårets mest solgte bok i Norge, «Snøsøsteren». Hun har videre skrevet manus til blant annet tv-seriene «Barnas Supershow» og «Side om side» og filmene «Hjemsøkt» og «Battle».

Aktuell med: Boken «Przewalskis hest» på Aschehoug, som er nummer tre i serien på fire bøker som startet med «Bienes historie». 

Maja Lunde

GRØNN LEDERTRØYE: Maja Lundes drøm er at Norge tar på seg den grønne ledertrøya i miljøkampen og viser vei for de andre.

© Trude Westby

Det er det verdensomspennende produksjonsselskapet Anonymous Content som nå skal lage tv-serie av Maja Lundes suksessroman «Bienes historie». På merittlisten har selskapet storfilmer som «Spotlight», «Babel» og «The Revenant», samt Emmy-vinnende tv-serier som «True Detective», «Mr. Robot» og «The Alienist». Dette synes Maja selvsagt er veldig stas, men da hun skrev denne første romanen i klimakvartetten hun nå utgir den tredje boken av, var det ikke i hennes villeste drømmer at bøkene hennes skulle bli slik en vanvittig suksess.

– Jeg husker jeg hadde et bilde av min store drøm da jeg satt og skrev på «Bienes historie» og det var å kunne snakke for en fullsatt sal i Tyskland, smiler Maja Lunde når vi møter henne på Naturhistorisk Museum i Oslo.

– Tyskland er et veldig litterært land. Så derfor hadde jeg en drøm i hodet: tenk så gøy hvis boken kunne bli solgt til Tyskland og jeg fikk snakke om den til et tysk publikum. Så endte den opp som årets mest solgte bok i 2017, sier hun om den første boken i en serie på fire.

Maja Lunde

FREMTIDSDRØMMER: – Jeg drømmer om at vi skal klare å ta tak, gjøre alle de små og store tingene vi vet nytter. At vi kan se tilbake på oss selv i fremtiden og være stolte av det vi gjorde, sier Maja Lunde om klimakrisen. 

© Trude Westby

I disse dager gir Maja Lunde ut den tredje boken i serien, og den har hun kalt «Przewalskis hest». Hun bedyrer at suksessen ikke har gått til hodet på henne, hun er rett og slett ikke den typen.

– Jeg går ikke rundt og er høy på det, nei. Suksessen gjør først og fremst at jeg kan slappe av og stole på at jeg vet hva jeg driver med. At jeg vet hvordan jeg vil skrive og at det funker. I tillegg gir det økonomisk armslag så jeg kan langtidsplanlegge.

Og langtidsplanlegging er Maja Lunde rå på. Allerede i arbeidet med sin første bok innså hun at historien hun ville fortelle, krevde mer enn en bok. Etter «Bienes hisorie» kom «Blå» og nå er hun altså klar med «Przewalskis hest». Sjangeren hennes har fått et eget navn i utlandet: «CliFi», Climate Fiction. For det er klimakatastrofen Maja er aller mest opptatt av, og i den siste boken handler det om jordens dyr.

Som i alle disse bøkene, foregår også denne både i fortid, nåtid og fremtid. Russland i 1881, Norge i 2064 og Mongolia i 1992.

Ideen fikk jeg da jeg og familien var på ferie i et naturreservat i Frankrike. Der var det en flokk villhester som jeg ble utrolig fascinert av. Jeg har aldri vært hestejente, men det var historien til disse hestene som var så spesiell at jeg tenkte at dette har jeg lyst til å skrive en bok om.

Les også: Klar for høsten og en god bok?

Przewalskihester er selve urhesten, de du ser på hulemalerier, og som alle andre hester stammer fra. Arten ble gjenoppdaget i Mongolia på 1800-tallet. Hestene ble fanget og tatt med til dyrehager i Europa. Etter krigen fantes nesten ingen igjen, og de var utryddet i vill natur, men gjennom hardt arbeid klarte man å gjenreise arten, og i 1992 reintrodusere den til Mongolia, forteller Maja engasjert.

– Romanen har tre hovedpersoner. Den ene en russisk dyrehageeier som drar til Mongolia for å fange villhester i 1881, den andre en tysk veterinær som reintroduserer hestene i 1992 og den tredje er en norsk kvinne som bor i et nedlagt naturreservat i 2064, i en verden som er sterkt preget av naturkollaps og klimaendringer, forklarer Maja og lover at leserne av denne tredje boken vil få treffe igjen en av karakterene fra «Blå».

Maja Lunde og Kronprinsesse Mette-Marit

KONGELIG SAMTALE: Kronprinsesse Mette-Marit (t.v.) var Maja Lundes samtalepartner under Litteraturtoget i 2017 – både på og utenfor scenen.

© Scanpix

Selv om Maja er veldig engasjert i klimaproblematikken, starter hun aldri skriveprosessen med et budskap hun ønsker å formidle.

– Når jeg setter meg ned for å skrive tenker jeg lite på leseren. Jeg prøver egentlig bare å være så tro mot fortellingen og karakterene jeg skaper som jeg kan. Jeg lever meg veldig inn i det, og for meg er det der skrivegleden ligger. Å være i fortellingene.

Når man er skjønnlitterær forfatter har man gjerne et behov for å skrive, sånn er i hvert fall jeg. Jeg har alltid elsket å skrive helt fra jeg var liten. Det heter «skriv der det brenner», og for meg brenner det her. Jeg bekymrer meg for klimakrisen, tenker mye på den, og da er det også der historiene kommer, sier hun og mener det er umulig å ikke bli skremt hvis man virkelig setter seg inn i de klimautfordringene verden i dag står ovenfor.

– Hvis man først tar innover seg hva 2 til 4 graders oppvarming egentlig innebærer, blir alvoret veldig tydelig. Og det er jo dit vi styrer i dag.

Les også: Her er podcastene du skal høre

Boken min «Blå» tar for seg det scenariet. Der har ekstrem tørke rammet Sør-Europa, noe som er et helt realistisk scenario hvis vi fortsetter å styre mot 4 graders oppvarming. Samfunnet har ramlet fra hverandre og folk flykter til land som fremdeles har vann. Livet er blitt uholdbart. Alt man vet om global oppvarming tilsier at mange steder i verden vil bli ulevelige. At mennesker mister hjemmene sine, at land blir uholdbare å bo i og at det vil skape konflikt.

Maja Lunde er likevel optimist og drømmer om at Norge skal ta på seg den grønne ledertrøya.

– Min drøm er at Norge kan gå foran og vise vei. Verden trenger foregangsland, Norge har alle muligheter til å være dette. Det ville også være positivt for næringslivet, det grønne skiftet er for lengst i gang, mener hun.

"Przewalskis hest" av Maja Lunde

TYSK DRØM: – Min store drøm da jeg satt og skrev på «Bienes historie» var å kunne snakke for en fullsatt sal i Tyskland, sier Maja. Den drømmen er gått i oppfyllelse. 

© Trude Westby

– Jeg drømmer om at vi skal klare å ta tak, gjøre alle de små og store tingene vi vet nytter. At vi kan se tilbake på oss selv i fremtiden og være stolte av det vi gjorde. Og så drømmer jeg om at barna mine skal få vokse opp på en planet som ligner den vi kjenner nå.

Maja Lunde mener det er svært mye av det vi mennesker gjør og får til som starter med en drøm. Ikke minst innen vitenskapen.

– Vi glemmer ofte at vi også er dyr, at vi styres av de samme instinktene som steinaldermennesket. Dette er noe jeg har tenkt mye på i arbeidet med denne siste boken, som handler om både dyr og om menneskedyret. Tenk når du er ute og shopper for eksempel. Da arbeider hjernen på samme vis som når du hamstrer. Vi er biologisk programmert til å kaste oss over ethvert blåbærfelt vi finner.

Derfor kan det være vanskelig å styre seg i møte med «gode tilbud». Samtidig har vi evnen til å formulere en drøm og kunne jobbe planmessig mot å oppnå den drømmen. Det er det ingen andre dyr som kan.

Maja Lunde, "Przewalskis hest"

"Przewalskis hest" er forventet på lager fra den 20.09 og kan kjøpes her.

© Aschehoug

Og det er i dette grunnlaget for Maja Lundes optimisme ligger.

– Satt inn i den store sammenhengen vet vi at vi må samarbeide for å få til det grønne skiftet. Å få det til er vi fullt ut i stand til fordi vi kan definere hvor vi skal, hvilket mål vi har og hva vi må gjøre for å nå det.

Maja er likevel opptatt av at det slett ikke er et moderne fenomen at mennesker påvirker klima og miljø i ekstrem grad.

– Menneskedyret har påvirket kloden lenge før den moderne tidsalder. Der har jeg fått noen skikkelige aha-opplevelser i researchen til den siste romanen. Det fantes for eksempel det man kaller megafauna på jorden for flere tusen år siden. Store dyr som mammut, sabeltanntiger og gigantiske pungdyr. Mennesket utryddet disse artene, en etter en. Forskjellen er bare at vi gjorde det litt saktere før.

De siste hundre årene har vi kjørt over naturen som en dampveivals. Men det er likevel interessant å tenke på. Vi er jo vant til å tenke at vi mennesker levde mer i pakt med naturen før, men det er ikke helt riktig. Jordbruksrevolusjonen forandret for eksempel planeten totalt. Man antar at Sahara oppsto på grunn av jordbruket. Vi har formet naturen. Det er også vår evne til å forme kloden vi bor på som er helt annerledes enn andre dyr. Med så mye makt og kunnskap fører et stort ansvar, mener Maja Lunde.

– Vi må begynne å handle i tråd med kunnskapen vi har. Det er min største drøm som menneske og mor. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...