Lan Marie Nguyen Berg
© Svein Finneide

Lan Marie Nguyen Berg: Jeg lar meg ikke skremme til taushet

Oslo-byråd Lan Marie Nguyen Berg har opplevd mer hets og trusler enn de fleste. Likevel velger 32-åringen å gi blaffen i nettrollene og ta en ny periode. – Jeg lar meg ikke skremme til taushet, sier politikeren, som var en av finalistene til Tara-prisen Årets modigste kvinne 2018.

13. april 2019 av Lisbeth Skøelv

Lan Marie Nguyen Berg

Alder: 32

Bor: I Oslo. 

Familie: Gift med Eivind Trædal, venter sitt første barn i april

Yrke: Byråd for samferdsel og miljø i Oslo kommune og politiker for Miljøpartiet De Grønne. Sosiale medier: Lan Marie Nguyen Berg (Facebook-side), @Lan_Marie (Twitter), @lanmaries (Instagram)

Aktuell: Hun var en av seks finalister til Tara-prisen Årets modigste kvinne 2018

Svein Finneide

HYLLER MOTET: Taras journalist og jurymedlem Lisbeth Skøelv er imponert over engasjementet og styrken til finalist Lan Marie Nguyen Berg.

© Svein Finneide

«Jeg har alltid prøvd å utfordre grensene for hva jeg tror at jeg tør»

Lan Marie Nguyen Berg. Sjansen er stor for at du har hørt navnet enten i forbindelse med at hun som miljøbyråd i Oslo kommune vil redusere forurensningen i hovedstaden ved blant annet å begrense biltrafikken i sentrum, eller så har du hørt at hun mottar massiv hets og grove trusler av samme grunn. Hennes mot i forbindelse med begge deler førte til at juryen valgt ut 32-åringen som en av finalistene til Tara-prisen Årets modigste kvinne 2018. Vi spør om hun selv synes at hun er modig?

– Nei, det er vel ikke noe man går rundt og tenker om seg selv så ofte. Men jeg har alltid prøvd å utfordre grensene for hva jeg tror at jeg tør. Det har gitt meg muligheten til å lære masse og oppleve mye jeg ellers ikke ville fått. Det er jeg glad for. Hvis man ikke tør å utfordre seg selv, så går man glipp av mange muligheter. Det er noe vi må jobbe for at flere kvinner tør å gjøre, for ofte er vi vår egen verste kritiker. Det hjelper heller ikke at samfunnsstrukturene jobber litt mot oss. Men det er noe med å tørre å si ja, tørre å rekke opp hånda og si at man ønsker å gjøre noe. Det tror jeg vil åpne mange dører, sier Lan Marie. 

Lan Marie Ngyuen Berg, Familie

FORELDRENE: Moren Mari Ann og faren Khan Thanh har betydd svært mye for Lan Marie – ikke minst med tanke på hvordan hun ser verden. 

© Scanpix

Hun er selv en som turte å rekke opp hånden. Hun har gjort kometkarriere i Miljøpartiet De Grønne (MDG), og sitter nå som en av to byråder for partiet i Oslo. I 2014 ble hun spurt om å stå på liste for partiet.

– Da jeg begynte å snakke med nominasjonskomiteen tenkte jeg at jeg ville være heldig dersom jeg kom med blant de ti første. Jeg ble veldig overrasket – og litt skjelven – da de ville ha meg på førsteplass. Jeg var usikker på om jeg skulle gjøre det, men jeg visste at jeg kom til å angre om jeg ikke takket ja. Man skal ikke trenge å være yrkespolitiker for å få lov til å drive med politikk. Jeg tror det røsker litt opp i folk når det kommer inn politikere på et mandat for å gjøre noe de virkelig har troen på.

Hun innrømmer imidlertid at det var skummelt å si ja.

– Jeg visste ikke så veldig mye om partiet og kjente få der, jeg visste lite om politikerjobb og Oslo-politikken spesielt. Men grunnen til at jeg hadde lyst til å stå på lista, var at vi vet at rundt 70 prosent av utslippene kommer fra byene rundt omkring i verden. Det betyr at byene er problemet, men de kan også være en del av løsningen på klimakrisen. 

Lan Marie Ngyuen Berg, ung

UBEKYMRET SOM BARN: – Jeg var ikke spesielt tidlig ute med å engasjere meg i klimaproblematikken, men jeg var med i Blekkulf da jeg var liten, sier Lan Marie – her som tidlig syklist. 

© Privat

MDG fikk en oppslutning under valget i 2015 som vel bare kan betegnes som eventyrlig. De gikk fra å ha 30 folkevalgte representanter til 300 – og de havnet på vippen i hovedstaden, og valgte å samarbeide med Ap og SV. Etter valget ble Lan Marie byråd for miljø og samferdsel.

– Jeg har ikke alltid vært opptatt av miljø, men jeg tror jeg er født med en ganske sterk rettferdighetssans, og klimasaken er jo vår tids største solidaritetssak. Jeg har reist ganske mye, bodd og studert både i Vietnam og i Sør-Afrika, gjort feltarbeid i Kenya og jobbet med et prosjekt på øya Tuvalu i Stillehavet, en av de lavtliggende øystatene som allerede er hardt rammet av klimaendringene. I tillegg var jeg på FNs klimakonferanse i København i 2009, som jeg måtte dra skuffet hjem fra.

Selv om hun har reist ut for å forstå klimaendringene bedre, er det lokalt hun tenker å gjøre jobben.

– Når vi skal gjennom et grønt skifte, så er det også et skifte i hvordan vi lever, slik at vi kan leve mer bærekraftig. Mange i byer ønsker seg den politikken, også i Oslo, selv om man kanskje ikke skulle tro det når man leser Nettavisen. Flertallet av innbyggerne i Oslo mener at å nå klimamålet vil gjøre byen bedre å bo i, sier miljøbyrådet. 

Lan Marie Ngyuen Berg, sykkel

TRÅKKER TIL: – Jeg synes det blir feil når man skal lynsje miljøpolitikere hver gang de forsøker å gjøre jobben sin innenfor de rammene som fins i dag, sier Lan Marie, som aller helst sykler dit det fysisk er mulig.

© Julie Ness

«Hvis kvinnelige samfunnsdebattanter trekker seg fordi nettrollene har skremt dem bort, så har vi tapt» 

For det ble bråk da det nye byrådet – med MDG i spissen – innførte en radikal miljøpolitikk i hovedstaden. Lan Marie Nguyen Berg ble et hatobjekt på sosiale medier og i nettavisenes kommentarfelt. Hetsen hun utsettes for, er ofte både sexistisk og rasistisk, og mye er for grovt til å gjengis på trykk. Selv lar hun ikke det hindre henne i å gjøre jobben.

– Det er jo sånn at endring alltid vil skape diskusjon. Jeg er i politikken fordi jeg ønsker å være med på å endre samfunnet til det bedre – og det får jeg mulighet til å jobbe for her i Oslo. Jeg er ikke redd for en diskusjon som er faglig basert, den ønsker jeg velkommen.

Men selv om hun bare gjør jobben hun er satt til å gjøre, må hun tåle massiv hets og trusler. Hvordan oppleves det?

– For meg er hets og trusler en veldig liten del av hverdagen min. Og som jeg har sagt mange ganger tidligere, er ikke dette noe jeg tenker veldig mye på eller som jeg føler definerer meg. Jeg er glad for at vi har en debatt om hets og trusler og at vi har fått mer åpenhet rundt det, men vi har ikke kommet langt nok. Til nå har det ofte vært kvinner, og spesielt unge kvinner, som har blitt utsatt for det, som har snakket om det og som har blitt bedt om å komme med løsninger. Men det er ikke vi som må komme med løsningene, det er samfunnet som må komme med løsningene, sier politikeren, og fortsetter:

– I blant blir det sånn at kvinnene som utsettes for hets blir fremstilt som offer, mens det å være kvinne i offentligheten i dag er veldig mye tøffere enn det å være mann. Så egentlig er kvinner i offentligheten sterkere – og slett ingen offer. 

Lan Marie Ngyuen Berg, Familie

FORELDRENE: Moren Mari Ann og faren Khan Thanh har betydd svært mye for Lan Marie – ikke minst med tanke på hvordan hun ser verden. 

© Scanpix

Hun mener hets mot kvinner i den offentlige debatten er et kjempestort problem, og at vi sammen er nødt til å sørge for at det blir trygt å være kvinne i offentligheten.

– Hvis kvinnelige samfunnsdebattanter trekker seg fordi nettrollene har skremt dem bort, så har vi tapt.

Hun vet at det kommer til å bli en tøff valgkamp foran høstens valg.

– Det som bekymrer meg er to ting – om det harde klimaet skremmer vekk stemmer som ellers hadde vært der, spesielt kvinner, for da har vi et demokratisk problem. Det samme gjelder om tonen blir hard og preget av løgn og usannheter, da får vi ikke en ekte, politisk debatt. Ofte ser vi begge deler på sosiale medier. Jeg kan godt forstå de som ikke orker, men jeg blir veldig opprørt når jeg ser at kvinner som ønsker å gjøre en innsats for samfunnet, ikke orker på grunn av hetsingen. Samfunnet må i fellesskap ta ansvar for det, men hver enkelt av oss har også et ansvar for at den offentlige debatten blir mer anstendig.

32-åringen har sagt i et intervju at hadde hun visst hvor tøft det kom til å bli, vet hun ikke om hun hadde orket.

– Jeg har oppdaget at jeg er tøffere, sterkere og tåler mer enn jeg trodde jeg gjorde. Man lærer mye om seg selv i en slik setting. Men det skal ikke være sånn at man må ta med det inn i beregningen når man ønsker å bidra i samfunnet.

Hun har fått innskrenket sin personlige frihet fordi det måtte gjøres sikkerhetstiltak rundt henne etter trusler. Da går vel jobben i stor grad utover privatlivet hennes også?

– Ja.

Lan svarer kort, for hun ønsker ikke å snakke om hvilke sikkerhetstiltak som er gjort i forhold til henne, men i 2017 ble det kjent at Oslo kommune anmeldte grove voldstrusler som byråden gjentatte ganger hadde mottatt. Dermed måtte sykkel-Lan kjøres til jobb av sikkerhetsmessige grunner. Men hun understreker at fokuset på hetsen hun mottar er overdrevet. 

Lan Marie Ngyuen Berg, ferie

BODDE PÅ STILLEHAVSØY: I 2010 fikk Lan Marie Nguyen Berg Fritt Ord-stipend for å bo og blogge fra stillehavsøya Tuvalu i et halvt år. Der fikk hun se klimaendringene på nært hold. 

© Privat

– Kjipere enn at jeg mottar hets og trusler, er at det må prege meg hele tiden. Jeg får spørsmål om det fra journalister, og jeg blir fremstilt som et offer. Jeg føler at jeg blir presset opp i en rolle jeg ikke har lyst til å være i. Egentlig orker jeg ikke å snakke mer om dette, for jeg synes at hetsingen får for stor plass i bildet ­– det er bare en liten del. Jeg får mye flere positive tilbakemeldinger enn negative. Det er kanskje voldsomt mye negative tilbakemeldinger på internett, jeg oppsøker jo ikke akkurat nettrollene der jeg vet at de er, men når jeg går rundt i gatene i Oslo, så er mange folk kjempehappy for den jobben vi gjør, sier byråden.

Om folk får et riktig bilde av henne gjennom media, synes hun er vanskelig å si noe om.

– Det er ikke så lett for meg å vite hvilket bilde folk har av meg. I begynnelsen følte jeg nok at jeg ble fremstilt som en karikatur av meg selv i media, som jeg ikke følte at stemte i det hele tatt. Det føles rart at så mange vet hvem jeg er. Det var det som var mest uvant med å bli kjent såpass fort. At folk har sterke meninger om meg uten å kjenne meg. Det tror jeg mange som er kjent opplever.

Det var ikke gitt at unge Lan Marie skulle bli ansiktet utad for miljøkampen. Som ung var hun ganske sjenert.

Lan Marie Ngyuen Berg, Eivind Trædal, bryllup

Lan Marie giftet seg sommeren 2018 med Eivind Trædal.

© CF-wesenberg

– Jeg er fortsatt litt sjenert. Det er det faktisk mange politikere som er. Det er fint at vi har rom for å ha ulike typer mennesker som politikere. Da jeg var liten pleide jeg å være den som observerte de andre leke til jeg turte å bli med selv. Jeg syntes for eksempel også at det var skummelt å ta ordet og var nervøs for å snakke under forelesninger. Som politiker ble jeg kastet ut i det. Det går bedre nå, men i begynnelsen var det veldig uvant for meg å være midtpunkt. Nå er jeg blitt vant til det, det er jo også en treningssak. Det å være sjenert bør ikke være et hinder for å tørre å være med. Man må pushe grensene sine litt, men vi alle spiller jo på ulike styrker.

Hva er styrkene dine?

– Det tror jeg andre er bedre til å svare på enn meg. Om jeg er sta? Jeg håper jeg er sta når det gjelder de rette tingene. Jeg er i alle fall veldig lojal mot det vi ble valgt inn på – og vil gjennomføre det. Og det har gått mye raskere enn jeg hadde turt å håpe på. Nå ser vi hva som skjer når man prioriterer hardt og er tydelig på hvor man vil hen, og fortsetter å holde på det selv om man møter litt motstand. Det er motiverende å jobbe for en trygg verden for barna våre å vokse opp i, sier Lan Marie, som venter sitt første barn om kort tid sammen med ektemannen Eivind Trædal, som også er aktiv i MDG og blant annet sitter i Oslo bystyre. Det miljøbevisste paret giftet seg i fjor sommer – og kom selvsagt syklende til vielsen.

– Det var litt tilfeldig at vi ble et par. Vi ble med i MDG omtrent samtidig som vi ble sammen, så vi har vært kjærester og politikere like lenge. Det er en klar fordel at Eivind og jeg har det samme engasjementet når vi ønsker å leve miljøvennlig, slår hun fast.

Lan Marie Ngyuen Berg, bryllup

SYKLENDE BRUDEPAR: Da Lan Marie giftet seg med sin Eivind i fjor sommer, kom det miljøbevisste paret syklende til vielsen – i finstasen.  

© CF-wesenberg

Lan Marie har norsk mor og vietnamesisk far. Faren, som opplevde krigen i hjemlandet på nært hold, kom til Norge som 13-åring etter en ulykke der han ble lam i begge bena. Lan Marie har aldri lagt skjul på at hun beundrer faren, og at hun er takknemlig for den ballasten hun har fått med seg fra det flerkulturelle barndomshjemmet.

Les mer: Michelle Obama til Norge den 11. April

– Jeg kommer fra et veldig engasjert hjem. Det var alltid et globalt perspektiv på det vi snakket om hjemme. Det er jeg veldig glad for at jeg har med meg. At folk først og fremst blir kjent med meg gjennom media er kjemperart. Jeg er blitt mer vant til det, og greier å være mer komfortabel med det nå.

Lan Marie Ngyuen Berg

FORAN KAMERAET: Lan Marie er egentlig sjenert, men har måttet vent seg til et liv i rampelyset.

© Monica Løvdahl

Nå sitter hun som en av sjefene i Norges hovedstad. Hva sier foreldrene til det?

– Jeg tror de noen ganger synes det er litt rart. Det er sikkert rart for alle foreldre å se barna sine vokse opp og komme inn i arbeidslivet. Men jeg tror de er stolte av meg. Jeg håper i alle fall det.

En undersøkelse Amnesty Norge gjorde viste at 7 av 10 kvinnelige politikere har mottatt netthets eller grove trusler når de har ytret seg offentlig. For mange ble løsningen stillhet. Men ikke for Lan Marie – hun har valgt å ta en ny periode som politiker. Hvordan orker hun det?

– Fordi det er verdt det. Fordi det vi har fått til her i Oslo er nettopp det jeg gikk inn i politikken for å få til. Og fordi jeg ikke vil at de som prøver å skremme meg vekk skal lykkes!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...