© Morten Qvale Styling: Anne Cecilie Olavesen

Haddy N’jie om graviditeten: «Et stille, eksistensielt jordskjelv»

«Det tok lang tid før jeg godtok at det faktisk stemte: Jeg er gravid.» sier Haddy N'jie (36) som venter barn med kjæresten Trond Giske (48).

13. oktober 2015 av Kathrine Johns

Artist og programleder Haddy N’jie kunngjorde den store nyheten – om at hun og politiker Trond Giske venter barn – på sin egen Facebook-side mandag 28. september, men hun var egentlig ikke klar, forteller hun til Tara.

 «I måneder hadde jeg skjult for alle, bortsett fra de helt nærmeste, det som tok opp all plass i hodet mitt. Og i kroppen. Gjennom bølgene på sommerbåten. Gjennom festligheter med eplejuice i vinglasset og netthandling av typiske gravidvarer som kunne skape sladder. Nå var dagen her, og jeg var ikke klar til å dele det med omverdenen.

Når man er frisk og voksen, har man vanligvis litt kontroll over kroppen sin. Man kan få den til å føye seg etter det man trenger, litt mindre søvn en natt. Løpe litt til. Smile selv om man føler seg dårlig. Men nå var den opptatt med å ivareta behovene til en annen enn meg. Jeg følte meg som en passasjer i egen kropp, det var ikke jeg som hadde styringa. Magen vokste vanvittig fort. Jeg sov når jeg ikke jobbet. La meg på gulvet på kontoret med beina høyt for ikke å gå i bakken. Med andre ord: kroppen krevde at dette ikke lenger kunne være en hemmelighet», sier hun.

 

Hun er velsignet med venner og familie som alltid gjør livet lysere, forteller hun. Og gjennom helgen hadde de smilt og ledd og grått med henne over den nye vendingen livet skulle ta. Men nå var det mandag og Haddy måtte fortelle til resten av verden.

 

«Jeg satt på et tomt kontor i NRK og gråt. Klarte ikke slutte. Dette nye har skapt et behov for å beskytte. Både barnet og meg selv. Mens journalistene ringte og ringte og alt det de ville spørre om var så nytt og så inderlig privat.

 

En søvnløs natt senere, kunne jeg endelig begynne å tenke på det som egentlig betyr noe: denne nye reisen. Etter hvert, da jeg turte å gå inn på sosiale medier og lese folks kommentarer, var det bare glede og gode ord, hjerter og blomster. Og da begynte jeg å grine av det og.»

 

Mange ble også overrasket over nyheten, for Haddy har tidligere uttalt at hun var redd for å videreføre gener med så mye mørke og angst i seg.

«Jeg har aldri sagt at jeg ikke skal ha barn, men jeg har sagt at jeg mener man kan leve et godt, fullverdig og lykkelig liv uten. Det er jeg overbevist om fremdeles. Det tok lang tid før jeg godtok at det faktisk stemte: jeg er gravid. Og selv om jeg vet, så tar jeg fortsatt meg selv i å tenke at det ikke er meg, mitt liv. Jeg har aldri sett for meg selv som mor. Kanskje er det derfor jeg ikke kunnet ta telefonen når journalistene har ringt, og sagt at jeg er så lykkelig eller jeg gleder meg sånn og smilt og snakket om navn og klær. Det ville ikke vært sant. Det er så mye mer komplekst enn det. Vakkert, brutalt, mirakuløst, ufattelig. Et stille, eksistensielt jordskjelv. Verdenen min kommer aldri til å bli den samme. Er det ikke egentlig sånn for alle mødre? Selv om det på forsidene bare kalles «babylykke»?»

 

Før hun blir mor til våren har Haddy et annet stort prosjekt å konsentrere seg om: Hun leder TV-aksjonen på NRK søndag 18. oktober.

– Å ta vare på regnskogen er en voldsom innsats som må gjøres for å forebygge fattigdom, fremtidige klimakatastrofer og konflikter. Alt henger tett sammen, sier Haddy.

 

I Tara nr 15, som er i salg på fredag 16. oktober, kan du lese hele det åpenhjertige intervjuet med Haddy hvor hun snakker om sitt sterke møte med urbefolkningen i Amazonas, om forholdet til kjæresten Trond Giske, som hun sier er «selvutslettende snill» og om sin raskt voksende mage.

 

 

Tara nr 15 er i salg fredag 16. oktober.

© Morten Qvale

Jenny Skavlan, Jarle Roheim Håkonsen og Haddy N'jie leder TV-aksjonen som i år går til Regnskogfondet.

© NRK

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...